Η απόφαση της Πολιτείας να κόψει τον πακτωλό εκατομμυρίων του ΟΠΑΠ προς τις ΠΑΕ, πέρα από το γεγονός πως χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα οριστικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».Εξηγούμαι: Όταν μια ΠΑΕ Α΄ Εθνικής ξεκινάει την αγωνιστική σεζόν με:
-2,5 εκατομμύρια ευρώ μίνιμουμ έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
-500.000 ευρώ μίνιμουμ έσοδα από τη χορηγία του ΟΠΑΠ
-Άλλες 500.000 ευρώ διαφήμιση εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Και ταυτόχρονα:
-Δεν πληρώνει φόρους από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της
-Δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.
…είναι απολύτως λογικό ακόμη και η γιαγιά μου που δεν ζει να θέλει να γίνει «επενδυτής», «εξυγιαντής» και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και η οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να τελειώσει μια και καλή το απίστευτο πάρτι των κρατικών εκατομμυρίων γύρω από τη μπάλα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ώρα να λειτουργήσει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς: Είσαι, κύριε, ανταγωνιστικός; Πουλάει το προϊόν σου στον κόσμο; Μάλιστα. Θα πάρεις διαφήμιση από την ελεύθερη αγορά, θα πάρεις και από τις κρατικές εταιρείες.
Με τους ίδιους ακριβώς όρους: Γιατί είναι τουλάχιστον πρόκληση μια ιδιωτική εταιρεία να γίνεται χορηγός της Super League με 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και ο ΟΠΑΠ να πρέπει να δώσει 15 εκατομμύρια για να γίνει μέγας χορηγός του πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος της γνωστής ποιότητας, των επεισοδίων, της βίας, της άθλιας διαιτησίας και μιας αθλητικής δικαιοσύνης που φοράει πότε κόκκινα και πότε πράσινα γυαλιά.
Το κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο ήρθε η ώρα να τελειώσει. Δεν περισσεύουν λεφτά για να επιχορηγούνται οι… χομπίστες του χώρου. Θα μου πείτε: Κι αν διαλυθούν ομάδες; Απαντάω: Υπάρχει και ο δρόμος της συγχώνευσης. Αν δεν τον ακολουθήσουν, ας διαλυθούν. Να παίζουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να κάνουν, πράγματι, το χόμπι τους…
Η Ρώμη των τόσων εκατομμυρίων κατοίκων έχει μόλις δυο ομάδες στο καμπιονάτο. Γιατί θα πρέπει ντε και καλά η Αθήνα να έχει πέντε – έξι;
Υ.Γ: Όσο για το απίστευτο πάρτι των εκατομμυρίων στη ΓΓΑ, με τις επιτροπές – φαντάσματα που στοίχιζαν 500.000 ευρώ το μήνα στον Έλληνα φορολογούμενο, ένα έχω να πω: Κάποιος υπέγραψε για να φτιαχτούν αυτές οι επιτροπές. Μήπως ήρθε η ώρα να βγει στη σέντρα, να τον μάθουμε κι εμείς και να τον τελειώσουμε μια και καλή, ως πολιτικό, στις επόμενες εκλογές; Άσε που σε οποιοδήποτε κράτος που σεβόταν τον εαυτό του θα είχε ήδη κληθεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.