Για όλους και για όλα μίλησε στη «Δράσις» ο Γιάννης Μανούσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή παρουσία του ΑΟ Δικαίου στη Δ’ Εθνική, ανέλυσε τα προβλήματα των ομάδων της Κω αλλά και του τοπικού ποδοσφαίρου γενικότερα, ενώ σχολίασε και τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες. Ο πρώην πλέον τεχνικός των περυσινών πρωταθλητών Δωδεκανήσου θεωρεί ότι ήταν χρέος του η παραίτηση του μετά το ματς με τον Αστέρα Βάρης, ενώ ξεκινώντας αναφέρθηκε φυσικά και στο τραγικό γεγονός του θανάτου του Φίλιππα Δελαπόρτα και Γιάννη Τζιβίλογλου:
«Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου και τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των αδικοχαμένων ποδοσφαιριστών Δελαπόρτα και Τζιβίλογλου. Η είδηση του θανάτου τους συγκλόνισε όλη την αθλητική κοινωνία της Κω, η οποία συμμερίζεται το δράμα που βιώνετε στη Ρόδο. Ιδιαίτερα θα ήθελα να δώσω κουράγιο στον φίλο Άκη Δελαπόρτα με τον οποίο γνωριζόμαστε χρόνια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για την απώλεια τόσο νέων παιδιών».
Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό της φετινής παρουσίας του ΑΟ Δικαίου στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.
«Μετά από μια πολύ επιτυχημένη περυσινή χρονιά πετύχαμε να ανεβάσουμε την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Εθνική Κατηγορία. Στόχος για την εφετινή σεζόν ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Δυστυχώς, αν και στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος φτάσαμε κοντά στην επίτευξή του, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε εξαρχής δεν μας επέτρεψαν να τον πετύχουμε. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι όλα τα παιδιά υπερέβαλαν εαυτούς χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αρκετό».
Ο ΑΟ Δικαίου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να παραμείνει στη Δ’ Εθνική και ποιες ήταν αυτές; Τι έφταιξε και υποβιβάστηκε;
«Όπως φάνηκε και στο γήπεδο, σε πολλά παιχνίδια η ομάδα μας δεν υστερούσε αγωνιστικά από πολλές ομάδες τις κατηγορίας. Τα κύρια προβλήματά μας ήταν η ανεπαρκής οργάνωση, το οικονομικό και συνακόλουθα η αδυναμία μεταγραφικής ενίσχυσης σε καίριες θέσεις. Το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής απαιτεί προγραμματισμό, οικονομική ευρωστία και δυνατότητα υλοποίησης μεταγραφών που δίνουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Δυστυχώς, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, οι βάσεις αυτές δεν ήταν δυνατό να τεθούν ήδη από την αρχή της σεζόν. Είναι για παράδειγμα αυτονόητο ότι ποδοσφαιριστές που έχουν λαμβάνειν οφειλόμενα από παλιότερες χρονιές δεν μπορούν να μείνουν και να δουλέψουν ανεπηρέαστοι, όσο και να αγαπούν την ομάδα. Επίσης, χωρίς τα απαραίτητα χρήματα ήταν αδύνατο να προχωρήσουμε σε μεταγραφικές κινήσεις που θα κάλυπταν κενά του υπάρχοντος ρόστερ».
Ποιοι ήταν οι ακριβείς λόγοι της παραίτησης και της αποχώρησης σας από τον σύλλογο μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα Βάρης;
«Σε όλα τα χρόνια που προπονώ έχω μάθει να δέχομαι κάθε κριτική από όποιον και αν προέρχεται. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο, ήταν αδύνατο να ανεχθώ ύβρεις και προσβολές από μερίδα οπαδών προς το πρόσωπό μου και τα παιδιά που ξεπερνούσαν κάθε όριο. Το θεώρησα λοιπόν χρέος μου απέναντι στον εαυτό μου και τους παίκτες, που μόνοι παλέψαμε όλη αυτήν την διετία».
Τι πιστεύετε ότι φταίει και οι ομάδες της Κω που τα τελευταία χρόνια κατακτούν το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, δεν μπορούν στη συνέχεια να σταθούν με αξιώσεις στη Δ’ Εθνική και φτάνουν σε αυτό το σημείο;
«Δυστυχώς, έτυχε στις δύο από τρεις ανόδους που περιγράφετε να γνωρίζω από πολύ κοντά τι συνέβη, αφού και με τον Ανταγόρα το 2010 και με το Δικαίο το 2012 πετύχαμε την πολυπόθητη άνοδο. Τα λάθη είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα. Όπως ανέφερα και παραπάνω απαιτείται πολύ σοβαρή οργάνωση, στιβαρή διοίκηση και οικονομική δύναμη. Στην Κω υπάρχουν παράγοντες που αγαπούν τον αθλητισμό και συνεισφέρουν οικονομικά, πάντοτε όμως διασκορπισμένοι σε διαφορετικές ομάδες και σε διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους. Δεν υπήρξε ποτέ η απαιτούμενη σύνθεση δυνάμεων ώστε να μπορέσει το νησί μας να ανέβει επίπεδο ποδοσφαιρικά».
Θα θέλαμε ένα σχόλιο για τον Διαγόρα και την δική του προσπάθεια στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.
«Σίγουρα σε κανένα άνθρωπο του ποδοσφαίρου δεν αρέσει να βλέπει τον ιστορικό Διαγόρα σε αυτήν την κατηγορία, πολύ δε περισσότερο με αυτήν την συγκομιδή βαθμών. Η φετινή ομάδα ήταν ιδιαίτερα νεανική και έδειξε στην πορεία του πρωταθλήματος ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούμε να «χτίσουμε» πάνω στα νέα παιδιά. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των ανθρώπων του Διαγόρα και της φιλοσοφίας που θέλουν να ακολουθήσουν, ώστε η ομάδα να φτάσει πάλι ψηλά».
Ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια για την επόμενη αγωνιστική περίοδο; Είναι πιθανό να αναλάβετε κάποια ομάδα ως προπονητής;
«Η δουλειά του προπονητή είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα είτε προπονώ μικρά παιδιά είτε ομάδες σαν τον Δίκαιο, τον Ανταγόρα και την ΑΕ Κω. Αν και είναι νωρίς ακόμα, εξετάζω διάφορες προτάσεις και θεωρώ πολύ πιθανό να βρίσκομαι σε κάποιο σύλλογο και την ερχόμενη σεζόν».
Πείτε μας λίγα λόγια για τη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Ομίλου Αθλοπαιδιών Κω.
«Η ακαδημία του Ομίλου Αθλοπαιδιών Κω είναι το μεράκι μου. Την ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν εννέα χρόνια και βρισκόμαστε στο σημείο να έχουμε σήμερα 200 παιδιά και 5 προπονητές που δουλεύουν μαζί τους σε σωστές βάσεις στα πρότυπα ακαδημιών μεγάλων συλλόγων. Στόχος μας είναι η ακαδημία μας να παράγει ποδοσφαιριστές που να μπορούν να πλαισιώσουν τις ομάδες του τόπου μας, μαθαίνοντας σωστά το ποδόσφαιρο και τις αρχές του fair play από πολύ μικρή ηλικία. Επιδίωξή μας ακόμα είναι και τα παιδιά που δεν θα ασχοληθούν ενεργά με το ποδόσφαιρο στο μέλλον, να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη παιδεία ώστε να γίνουν υγιείς φίλαθλοι μακριά από τα πρότυπα που βλέπουν στα γήπεδα σήμερα».
Θεωρείτε ότι στις δωδεκανησιακές ομάδες δίνεται ή όχι η έμφαση που θα έπρεπε στις ακαδημίες και τις υποδομές;
«Υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν σωστά με τις ακαδημίες τους και αυτό φαίνεται με τα νέα παιδιά που παίζουν στην πρώτη τους ομάδα. Καθρέφτης άλλωστε της σχετικής υποδομής δεν είναι άλλος από τις πολλές διακρίσεις των μεικτών μας ομάδων σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι εμφανές ακόμα και από τις ομάδες της Super League ότι το μέλλον είναι στις ακαδημίες και στα νέα παιδιά. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς να στρέψουμε εκεί την προσοχή μας».
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα του τοπικού ποδοσφαίρου της Δωδεκανήσου;
«Δυστυχώς, όπως και στους περισσότερους τομείς της ζωής, το χρήμα παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο ποδόσφαιρο, ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Χρειάζονται χρήματα, άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και υπομονή για την επίτευξη στόχων. Με την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Πρέπει συνεπώς όλοι να προσαρμοστούμε στα τωρινά δεδομένα και να κοιτάξουμε την ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου με τα μέσα που διαθέτουμε».
Συμφωνείτε με την επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της όσον αφορά τις ομάδες του νομού μας;
«Όπως αποδείχθηκε τόσα χρόνια, η δομή του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής δεν «ταίριαζε» στις ομάδες του νομού μας, χωρίς φυσικά να είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για τους συνεχείς υποβιβασμούς. Κάθε πλάνο βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης είναι καλοδεχούμενο, όμως οι αντικειμενικές δυσκολίες για τις ομάδες μας παραμένουν, δηλαδή οι πολλές μετακινήσεις, η δυσκολία προσέλκυσης ποδοσφαιριστών από άλλα μέρη και η απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να βελτιωθούν».
Θεωρείτε ότι με τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων από το Βόρειο συγκρότημα στο πρωτάθλημα της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και το «προϊόν» θα αναβαθμιστεί ή θα δημιουργηθούν προβλήματα (π.χ. μετακινήσεων);
«Είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Το πρόβλημα των μετακινήσεων είναι δεδομένο. Οι ομάδες του βορείου συγκροτήματος είχαν πάντα ένα παραπάνω ντεζαβαντάζ με τα έξοδα και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και αυτό δύσκολα θα αλλάξει. Είναι όμως ανάγκη και οι ομάδες αυτές να παίρνουν μέρος σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και είναι βέβαιο ότι θα δώσουν άλλη πνοή στο πρωτάθλημα».
Νομίζετε ότι η ΕΠΣΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει αυτή να γίνει;
«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν νομίζω ότι είμαι και ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσω. Θεωρώ ότι οι παράγοντες της Ε.Π.Σ.Δ. έχουν και την γνώση και την θέληση για να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για το καλό του Δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου».
Πηγή: www.idrasis.gr