Στην αφετηρία του δεύτερου χρόνου έκδοσης του, το μηνιαίο περιοδικό της ΕΟΚ, παρουσιάζει 10 θέματα στο 13ο τεύχος του Ιανουαρίου και όλη η συντακτική ομάδα του e-magazine σας εύχεται καλή χρονιά με υγεία για το νέο έτος του 2023. Στο εισαγωγικό άρθρο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συναρμόδιος για το μπάσκετ Γυναικών, Χρήστος Βασιλειάδης, αναπτύσσει τους 5 άξονες του σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφαρμογή για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του αθλήματος σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την αύξηση ανταγωνιστικότητας σε συλλογικό επίπεδο για τα πρωταθλήματα της Α1 και Α2 κατηγορίας.
Πως συνδυάζεται η παράλληλη ενασχόληση με το ομαδικό άθλημα του μπάσκετ και το ατομικό, όπως είναι το τένις; Η Κατερίνα Σπαθάρου που κατέχει την πρώτη θέση στην στατιστική κατηγορία των ασίστ, μιλά για τη ζωή της στα παρκέ του μπάσκετ και τα κoρτ του τένις.
Στο Ηράκλειο, ο Κώστας Αγαπιάδης «κρέμασε» τη φανέλα του ΟΦΗ, μετά από 13 χρόνια και ασχολήθηκε με τη γευσιγνωσία του κρασιού και τη γαστρονομική. Ο δεινός σκόρερ έγινε οινοχόος και μας «κερνά» τις εμπειρίες του, μαζί μ’ ένα ποτήρι παλαιωμένου κρασιού.
Προετοιμασία, εν πλω, με την παρακολούθηση βίντεο και φυσικά διαμονή στα πλοία των κρητικών γραμμών της ΑΝΕΚ, κάνουν πολλές ομάδες για τα παιχνίδια τους στην Κρήτη, καθώς αντιστρόφως οι ομάδες της Κρήτης, με προορισμό την Αττική. Οι ταξιδιώτες μιλούν για το θαλάσσιο οδοιπορικό του μπάσκετ στο Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος.
Το μπάσκετ στην Αχαΐα έκανε ρεκόρ συμμετοχών των ομάδων που το εκπροσωπούν σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Ο διψήφιος αριθμός των 11 ομάδων, συνολικά, επιβεβαιώνει την «έκρηξη» ενδιαφέροντος και ενασχόλησης με την μπάλα του μπάσκετ.
Το e-magazine «ταξιδεύει» στην Κρήτη και συναντά τη Λιβανέζα παίκτρια των Χανιών, Ρεβέκκα Ακλ που μιλά για την πολύπαθη χώρα της, το ελληνικό μπάσκετ γυναικών και τον συμπατριώτη της, Ρόνι Σεϊκέλι.
Η εμπιστοσύνη ξένων ομάδων στους Έλληνες προπονητές μπάσκετ, αυξάνεται συνεχώς και η «εξαγωγή» τους, δίνει τον χαρακτηρισμό της «σχολής» στην πρώτη θέση των πάγκων. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, τέσσερις Έλληνες προπονητές και μια προπονητής, εργάζονται, πλέον, σε ευρωπαϊκές ομάδες και μιλούν για την μπασκετική μετανάστευση τους.
Στην Αργολίδα, κάτω από την «μηλιά» του πρώην παίκτη, Παναγιώτη Γκόλαντα, δεν «έπεσαν»… ένα, αλλά δύο «μήλα», οι γιοί του, Χριστόφορος και Στέφανος που παίζουν μπάσκετ και ο πατέρας τους τονίζει τις διαφορές απαιτήσεων που υπάρχουν στο παρόν του αθλήματος, συγκριτικά με τη δική του εποχή.
Τα αρχικά της ονομασίας του συλλόγου, παραπέμπουν σε «θυγατρική» ομάδα, γιατί πρόκειται για συνωνυμία των πρώτων γραμμάτων, αλλά στην ακριτική κωμόπολη της Μεσοποταμίας, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Καστοριάς καμαρώνει για την πρώτη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Σ’ έναν «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ είναι αφιερωμένη η στήλη του «Ρετρό». Ο αείμνηστος Φαίδων Ματθαίου, ήταν από τους «σκαπανείς» του μπάσκετ και το πάθος του για το άθλημα, παρά την ενασχόληση του και με άλλα σπορ, αποτυπώνεται σε συνεντεύξεις του στη δεκαετία του ’50 για την διάδοση του basketball, όπως το αποκαλούσε.