Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλαφάτη ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1924 μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα!
Βέβαια, το όνομά του έχει αλλάξει αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουν στο συγκεκριμένο, καθώς πρώτα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).
Την ίδρυση έκαναν, μαζί με τον επικεφαλή Γιώργο Καλαφάτη, μία ομάδα αθλητών, καθώς ιδρυτικά μέλη ήταν ο αδερφός του, Αλέξανδρος, αλλά και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.
Ο σύλλογος διάλεξε το πράσινο χρώμα και για έμβλημα το τριφύλλι, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού.
Οι «πράσινοι» έχουν μία αρκετά μεγάλη… τροπαιοθήκη στην κατοχή τους, καθώς στο ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν 46 κούπες (20 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα και μεγαλύτερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), αυτό του μπάσκετ 54 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 33 πρωταθλήματα και 14 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.
Πάντως, ο καταλληλότερος όλων για να περιγράψει πως ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός, δεν είναι άλλος από τον ιδρυτή του, Γιώργο Καλαφάτη, ο οποίος στα 50χρονα γενέθλια των «πρασίνων», το 1958 έγραψε στο περιοδικό «Τα Σπορ» ένα κείμενο με το οποίο περιέγραφε το πώς δημιουργήθηκε ο σύλλογος.
Αναλυτικά το κείμενο:
«Το 1908, μικροί τότε παίκται και φίλαθλοι του Πεδίου του Άρεως, υπό την προεδρία του μεγαλύτερού μου αδελφού Αλεξάνδρου, αποφασίσαμε την ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, αναγνωρισθέντος του καταστατικού αυτού υπό του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Σύλλογος ενεγράφη στον ΣΕΓΑΣ.
Μετά πάροδο μηνών είμεθα έτοιμοι καθ’ όλα, δηλαδή καταστατικό, γήπεδο, αποδυτήρια. Εβολιδοσκοπήσαμε τον τότε σύμβουλο του Εθνικού, Μαρινάκη, όστις ελέχθη ενθουσιωδώς να ανάλαβη την προεδρία. Τον Μαρινάκη αποχωρήσαντα εκ του Εθνικού, ηκολούθησε και ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Κάμπελ, άσσος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και ούτω συνεπληρώθη τελείως η ομάδα μας, πανίσχυρος δε κατήρχετο στους αγώνας προς άλλας ελληνικάς και ξένας ομάδας.
Ήμεθα τότε πράγματι οι ισχυρότεροι Έλληνες ποδοσφαιρισταί. Όμως μετά πάροδον ενός και ημίσεως έτους διάφοροι φίλοι του προέδρου Μαρινάκη εισχωρήσαντες εις τον Όμιλο μας, ηθέλησαν να καταλάβουν την διοίκηση και να μας επιβάλουν τας θελήσεις των. Έτσι απεχωρήσαμε τότε, το σύνολο σχεδόν των αθλητών και των μελών, και συστήσαμεν νέον Όμιλο υπό την επωνυμία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός.Από της συστάσεως λοιπόν του νέου Ομίλου του 1910 (ο οποίος είναι συνέχεια του προηγουμένου) μέχρι του 1924 διήλθομεν δυσκόλους και ανωμάλους εποχές, πόλεμοι ’12 και ’13, επιστρατεύσεις ’14, ’15 και ’18, και μόλις μετά το 1920 ήρχισε το σωματείο μας να συνέρχεται.
Αυτά είναι τα πρώτα νηπιακά βήματα του ποδοσφαιρικού μας Ομίλου Αθηνών, ο οποίος υπήρξε πρόγονος του σημερινού μεγάλου Παναθηναϊκού Α.Ο. και τον οποίον παρεδέχθη ο αείμνηστος Μαρινάκης διά της συμμετοχής του αργότερον εις το συμβούλιο. Σε ειδικό βιβλίο που θα εκδοθή θα μου δοθή η ευκαιρία να περιγράψω εκτενέστερα την πρώτη 25ετία του συλλόγου, η οποία ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σήμερα θα περιορισθώ να εκφράσω την βαθείαν συγκίνησή μου γιατί ευτυχήσαμε εγώ και μερικοί εκλεκτοί συνεργάται μου, να ζούμε και ν’ αντικρύζουμε έπειτα από 50 χρόνια τον σύλλογο που ιδρύσαμε το 1908.Ευτυχήσαμε να δούμε τους διαδόχους μας να ενστερνίζονται την πίστη μας και τις αρχές μας και να συνεχίζουν με την ίδια πνοή το δρόμο που εμείς χαράξαμε και που οδηγεί εις την εκπλήρωση των καλυτέρων αθλητικών πόθων».
Οι τωρινοί πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων τμημάτων της ομάδας, Γιάννης Αλαφούζος (ποδόσφαιρο) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (μπάσκετ) έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσω της εφημερίδας «Πράσινης» για τα 106ά γενέθλια της ομάδας:
Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία… Υπάρχει κάτι που έμεινε σταθερό στο μυαλό και την ψυχή μας: η περηφάνιά μας για τον ενδοξότερο σύλλογο της Ελλάδας. Η ανατριχιαστική αίσθηση ότι αγαπάμε και υπηρετούμε-ο καθένας με τις δυνάμεις του-τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Είμαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί γιατί διαφέρουμε, πετύχαμε τα πάντα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς άνωθεν εντολές ή δώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό διαφέρουμε».
Γιάννης Αλαφούζος: «Ο μεγαλύτερης ελληνικός σύλλογος συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής, δόξας και ιστορίας. Σαν φίλαθλος αυτού του σωματείου, αλλά κι έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία της ομάδας ποδοσφαίρου του σωματείου, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλη την παναθηναϊκή οικογένεια, σύντομα να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να τραγουδάμε ξανά μαζί το ‘Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ’».
Δείτε ένα video-αφιέρωμα που κυκλοφορεί στο YouTube για τα 106 χρόνια του Παναθηναϊκού:
woop.gr