Παίρνω το άρθρο που έγραψε ο Διονύσης Ελευθεράτος στο www.sport-fm και σας το παρουσιάζω απο εδώ γιατί είναι όλα τα λεφτά.
Είπαμε, τα απολαυστικότερα ευτράπελα του ποδοσφαίρου προκύπτουν όταν ανακατεύονται άλλοι. Στο σχετικό «αλλοδαπό» Top 5 που επιλέγει ο γράφων για τη δεκαετία 2000-09, οι άλλοι είναι μία βασίλισσα, ένας καρδινάλιος, μία ψυχολόγος και ένας πρωθυπουργός. Σε μία περίπτωση λείπει ο «άλλος». Πρωταγωνιστεί άνθρωπος της μπάλας, με μία δήλωση που είναι το… κάτι άλλο.
ΑΓΓΛΙΑ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002: Ο Μπέκαμ τραυματίζεται κι εν όψει Μουντιάλ όλη η χώρα προσεύχεται για την έγκαιρη αποθεραπεία του. Στο τέλος του μήνα, στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γίνεται δεξίωση για τον Τύπο. Κονιορτοποιώντας το «off the record», η εφημερίδα «Mirror» αποκαλύπτει τι είπε η βασίλισσα Ελισάβετ στους δημοσιογράφους: «Δεν γνωρίζω πολλά από κατάγματα, ξέρω όμως ότι ο Μπέκαμ δεν κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεπεράσει το πρόβλημα»!
Μωρέ, μπράβο, βεβαιότητα! Ε, με κάτι τέτοια φιλοτιμήθηκε κι ο Μπέκαμ και πήγε στο Μουντιάλ. Βασιλική διαταγή και τα μετατάρσια θεραπευμένα…
ΒΑΤΙΚΑΝΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2004: Η εθνική Ιταλίας ηττάται 1-0 στη Σλοβενία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Δύο ημέρες αργότερα αυστηρή ηχεί η φωνή του ραδιοφωνικού σχολιαστή: «Στην εθνική ομάδα καλούνται παίκτες με βάση πιέσεις και συστατικές επιστολές». Οχι, δεν το λέει κανένας αθλητικογράφος. Το καταγγέλλει ο καρδινάλιος Φιορέντσο Αντζελίνι από τη συχνότητα σταθμού του Βατικανού.
Ο προπονητής της «σκουάντρα ατζούρα», Μαρτσέλο Λίπι, αντιμετωπίζει το θέμα με διάθεση κάπως εύθυμη, όχι όμως και ο θυμωμένος Μάρκο Ματεράτσι: «Ποτέ δεν με μεταχειρίστηκαν εμένα ευνοϊκά. Με όλο τον σεβασμό, ο Αντζελίνι ας θυμηθεί ότι είναι καρδινάλιος».
Μυγιάστηκε ο Ματεράτσι; Σκέφτηκε πως για πάρτη του χτύπησαν οι καμπάνες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας; Μήπως o καρδινάλιος επιθυμούσε απλώς να δει στη «σκουάντρα ατζούρα» κάποιο συγκεκριμένο παίκτη της αγαπημένης του Ρόμα; Αγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι αυτό που μάθαμε αργότερα: τις επίγειες κουτουλιές ο Μάρκο τις αντιμετωπίζει περισσότερο στωικά απ’ όσο τα ιερά χαστούκια.
ΑΓΓΛΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004: Ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 13 συνεχείς αγώνες πρωταθλήματος έχει δώσει η Νόριτς χωρίς να νικήσει. Πώς θα τερματιστεί το… ξεπουπούλιασμα των «καναρινιών»; Ρηξικέλευθη η πρόταση της ψυχολόγου Σαμάνθα Τσέιμπερς: «Να φορέσουν οι παίκτες κόκκινα εσώρουχα. Το κόκκινο ευνοεί την ενέργεια, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».
Κάποιοι παίρνουν στα σοβαρά την εισήγηση της Τσέιμπερς κι άλλοι όχι. Η διοίκηση της Νόριτς διευκρινίζει ότι αδυνατεί να επιβάλει στους παίκτες τέτοια… εσωτερική ομοιομορφία στον 14ο αγώνα. Το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ποδοσφαιριστών. Κανείς δεν ξέρει πόσοι παίκτες της Νόριτς ακολουθούν τη συμβουλή της ψυχολόγου την 20ή Νοεμβρίου 2004 στην αναμέτρηση με τη Σαουθάμπτον. Ομως, ω του θαύματος, η Νόριτς νικά 2-1!
Θυμάστε εκείνη την παλιά κωμωδία με τον Βουτσά που έγινε ανίκητος στο ξυλίκι, επειδή νόμιζε ότι ήταν φοβερό δυναμωτικό χάπι η απλή ασπιρίνη; Όλα μια ιδέα είναι. Ακόμα και η αυτοπεποίθηση.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008: Διάβολε, θα έπρεπε να υπάρχει μία μονάδα μέτρησης της φαιδρότητας κι άλλη μία για το κόμπλεξ. Ετσι, για να αποτιμηθεί με επιστημονικές μετρήσεις το… διπλό ρεκόρ που αναμφιβόλως «αρπάζει» ο Πελέ, υποστηρίζοντας ότι ο Μαραντόνα δεν ήταν… ολοκληρωμένος παίκτης! Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «O Estado de S. Paulo» ο Πελέ λέει: «Ο Μαραντόνα υπήρξε εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, όμως δεν ντρίμπλαρε με το δεξί πόδι, δεν είχε κεφαλιά, οπότε δεν ήταν ολοκληρωμένος». Ε, καλά. Αν εκείνη η παγκόσμια ψηφοφορία στο Ιντερνετ είχε αναδείξει
καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα όχι τον Μαραντόνα, αλλά –ας πούμε– τον Μπεκενμπάουερ, ο Πελέ θα έλεγε: «Ανολοκλήρωτος παίκτης επειδή δεν σκόραρε και δεν πατούσε τις αντίπαλες περιοχές». Ο Πελέ δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ το σοκ εκείνης της ψηφοφορίας. Μένει να δούμε αν θα ξεπεράσει τον εαυτό του, χαρίζοντάς μας ακόμα μεγαλύτερες «κοτσάνες».
ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Ποιος είναι ο κύριος που τρέχει περιχαρής στα αποδυτήρια των παικτών της εθνικής Σλοβενίας; Θέλει μήπως να τους συγχαρεί για τη νίκη (1-0) επί των Ρώσων και την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ; Μα… Για σταθείτε… Αυτός γυαλίζει τα παπούτσια των παικτών. Είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ. Είχε δηλώσει πως αν η ομάδα προκρινόταν, εκείνος θα γυάλιζε τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών. Εκπλήρωσε τη υπόσχεσή
του. Ο σοσιαλδημοκράτης Παχόρ στα νιάτα του διετέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως φωτομοντέλο. Σήμερα δείχνει να αντιπροσωπεύει ένα νέο σοσιαλιστικό μοντέλο:
αυτό στο οποίο ένας πρωθυπουργός μπορεί να γίνει λούστρος. Οταν μάλιστα αυτό συντελείται στις 18 Νοεμβρίου (ημέρα του ματς), τότε οι Σλοβένοι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν κάλλιστα να επαίρονται ότι υλοποίησαν, έστω
και με καθυστέρηση δεκαετιών, το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 1974: «Στις 18, σοσιαλισμό». Σλοβενικού τύπου, έστω.