Ο προπονητής της Κ19 του Παναθηναϊκού, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, μίλησε στο Sport24.gr με την ολοκλήρωση της σεζόν και στάθηκε στη σύνδεση που υπήρχε ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και αυτή των Νέων και το παράδειγμα του τριφυλλιού που πρέπει να αποτελεί φάρο για τις ομάδες στην Ελλάδα.
φετινή σεζόν για την Κ19 του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Μια χρονιά μεταβατική και με το τριφύλλι να έχει στο ρόστερ του αρκετούς ταλαντούχος αλλά νεαρούς ποδοσφαιριστές σε σχέση με τα ρόστερ των υπόλοιπων ομάδων.
Είναι γεγονός ότι πέρσι το καλοκαίρι πάρθηκε η απόφαση τη φετινή σεζόν να στηριχθούν περισσότερο παιδιά που είναι γεννημένα το 2001 και διαθέτουν αρκετό ταλέντο, όπως οι Σκεντεράι, Αθανασακόπουλος, Τζαβίδας, Σερπέζης, Βαγιαννίδης και αρκετοί ακόμα έτσι ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν και να αποτελέσουν την επόμενη φουρνιά που θα βρεθεί στην πρώτη ομάδα. Παίκτες που θα αποτελέσουν τον Μπουζούκη, Μαυρομάτη, Εμμανουηλίδη της νέας χρονιάς.
Προπονητής της ομάδας αυτής ήταν ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος ο οποίος άλλωστε με τα περισσότερα παιδιά είχε δουλέψει από τότε που ήταν μέλη της Κ17 και επιλέχθηκε να τους καθοδηγήσει και στην Κ19 πραγματοποιώντας και αυτός την πρώτη του χρονιά ως προπονητής στους Νέους του Παναθηναϊκού.
Λίγη ώρα μετά την ήττα από τους “ερυθρόλευκους” ο νεαρός προπονητής έκανε ένα μίνι απολογισμό της χρονιάς στο Sport24.gr. Μια σεζόν που βρήκε το τριφύλλι στην 4η θέση και αρκετούς πόντους πίσω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ.
Όπως τόνισε όμως ο Συλαϊδόπουλος στη συνέντευξη του η παρουσία εννιά παιδιών από την ακαδημία στο πρόσφατο φιλικό της πρώτης ομάδας με τον Απόλλωνα Σμύρνης, η συμμετοχή έξι παιδιών για δυο μήνες στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και το ντεμπούτο του Ανδρέα Αθανασακόπουλου αποτελούν κάτι μεγαλύτερο από μια νίκη ακόμα και ένα πρωτάθλημα.
Ο προπονητής του τριφυλλιού μίλησε επίσης και για τη σύνδεση που υπήρχε με την πρώτη ομάδα τη φετινή σεζόν και την ενιαία φιλοσοφία αλλά και τον στόχο που είχαν οι πράσινοι να προετοιμάσουν τους παίκτες για με απώτερο σκοπό να είναι απολύτως έτοιμοι όταν τους ζητήσει ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του.
Πως είδατε το αποτέλεσμα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;
“Θεωρώ ότι ήταν ένα ισορροπημένο ματς που θα κρινόταν στο γκολ. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί, εμείς εν συνεχεία ανεβάσαμε την απόδοση μας και βάση ευκαιριών προς το τέλος θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί καλύτερα για εμάς. Δεν μένουμε όμως σε αυτό, προσπαθούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και σε προηγούμενες δηλώσεις μου. Είμαστε μέλη μιας διαδικασίας που εξελίσσεται και προσπαθούμε να εξελίξουμε τα νέα παιδιά.
Είναι γεγονός ότι στο προηγούμενο φιλικό της πρώτης ομάδας με αντίπαλο τον Απόλλωνα συμμετείχαν εννέα παιδιά και αυτό είναι πολύ θετικό. Όπως επίσης ότι εδώ και έναν-δυο μήνες 6 με 7 παιδιά συμμετέχουν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και κάποιοι εξ αυτών θα ακολουθήσουν την προετοιμασία το καλοκαίρι. Και αυτό είναι ένα γεγονός και θεωρώ ότι είναι μια επιτυχία.
Σαν αντίληψη σίγουρα η παρακαταθήκη που πρέπει να αφήνουμε σαν τμήματα υποδομής και ως προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών στο σύλλογο είναι πολλά περισσότερα από ένα αποτέλεσμα, μια νίκη. Ίσως ακόμα και από ένα πρωτάθλημα. Νομίζω ότι το παράδειγμα του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια είναι φάρος για τις περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί.
Θεωρώ ότι είναι μια γενιά με αρκετό ταλέντο και πραγματικά είμαι χαρούμενος, και μπορώ να πω προνομιούχος, που έχω προπονήσει για δυόμιση χρόνια αυτά τα παιδιά”.
Αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση το τέλος της σεζόν;
“Σίγουρα θα μπορούσε να είχε κλείσει καλύτερα. Αλλά όπως προείπα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιολογήσεις μια σεζόν. Και ο καθένας μπορεί να κρίνει κατά το δοκούν. Άλλοι με βάση το αποτέλεσμα και άλλοι με όσα προείπα. Το ότι θα μπορούσαμε βάση αποτελεσμάτων να είχαμε πάει καλύτερα είναι δεδομένο. Αλλά και εκεί θα πρέπει να δώσουμε έμφαση ότι τις περισσότερες φορές η ομάδα αγωνίστηκε με παιδιά που έπαιζαν για πρώτη χρονιά στην Κ19 και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου αυτά τα παιδιά αν συνεχίσουν να παίζουν στην Κ19 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά αναφορικά με τα αποτελέσματα και το βαθμολογικό πίνακα. Τονίζω ξανά όμως ότι εμείς προσπαθούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και προσπαθούμε να ετοιμάσουμε και να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα παιδιά για τις απαιτήσεις της πρώτης ομάδας και νομίζω πως σε αυτόν τον τομέα είμαστε σε καλό δρόμο”.
Ποιο συναίσθημα κυριαρχεί περισσότερο σε έναν προπονητή αναπτυξιακού τμήματος. Της χαράς του να βλέπει εννιά παιδιά από την ομάδα του να παίζουν σε φιλικό της πρώτης ομάδας ή της λύπης από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;
“Η περηφάνια που αισθάνεται κάποιος βλέποντας κάποια από τα παιδιά του ρόστερ να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της πρώτης ομάδας και κάποιους εξ αυτών να παίρνουν την ευκαιρία και να δείχνουν ότι μπορούν να σταθούν στο γήπεδο δεν συγκρίνεται με κανένα αποτέλεσμα. Ούτως η άλλως παγκοσμίως πλέον θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο έχει πάει στην εξατομίκευση και την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών.
Αν μπορεί να συνδυαστεί με την ομάδα και τα αποτελέσματα ακόμα καλύτερα, εννοείται. Αν έχεις βοηθήσει έστω και λίγο κάποια απ’ αυτά τα παιδιά ώστε να κάνουν αυτό που αγαπούν και να εξελιχθούν μέσα από το σύλλογο και τη σωστή διαδικασία, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος και η μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη που προσφέρει αυτή η δουλειά σε έναν προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών”.
Κάποιος που δεν παρακολουθεί τόσο στενά τα τμήματα υποδομής και βλέποντας ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να βρίσκονται είκοσι και τριάντα βαθμούς πίσω με την ολοκλήρωση της σεζόν θα πουν ότι είναι μια αρκετά μεγάλη διαφορά και ίσως φανερώνει και την ποιότητα των τεσσάρων ομάδων. Το βλέπουν έτσι και οι προπονητές;
“Ο ΠΑΟΚ σίγουρα άξιζε το πρωτάθλημα και πραγματικά είναι μια καλή ομάδα με αξιόλογους ποδοσφαιριστές στους οποίους θα πρέπει να δώσουν έμφαση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ένα αποτέλεσμα και μια βαθμολογική θέση. Σας λέω ξανά ότι θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο στο κομμάτι της εξέλιξης των νεαρών ποδοσφαιριστών και πως θα μπορέσουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα όταν αυτό ζητηθεί”.
Πριν από λίγες εβδομάδες είδαμε ένα από τα παιδιά του φετινού ρόστερ, τον Ανδρέα Αθανασακόπουλο, να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Πως νιώσατε; Είδατε ότι η δουλειά που έχετε κάνει αυτά τα χρόνια αποδίδει καρπούς;
“Καταρχάς η δουλειά της ακαδημίας δεν είναι ποτέ ατομική. Έχουν συντελέσει όλοι όσοι συμμετέχουν στην ακαδημία στο να βοηθήσουν το συγκεκριμένο παιδί και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που είναι σε αυτή τη διαδικασία. Είναι μια συλλογική δουλειά που πραγματικά μας κάνει περήφανους και αισθανόμαστε ότι πραγματικά αξίζει να ασχολείσαι με τα νέα παιδιά. Ουσιαστικά αυτός είναι ο προπομπός και το μέλλον σε οποιαδήποτε μορφή, είτε αθλητική, είτε όχι. Και ακόμα περισσότερο σαν χαρακτήρες και σαν προσωπικότητες που ο Παναθηναϊκός πάντα έδινε έμφαση και μεγάλο μερίδιο της εκπαίδευσης σε αυτούς τους τομείς”.
Η Κ19 πόσο κοντά ήταν με την πρώτη ομάδα φέτος;
“Θεωρώ ότι η σύνδεση ήταν άμεση και υπήρχε ένα ενιαίο πλάνο”.
Δεν εννοώ μόνο στο πόσοι παίκτες έκαναν προπόνηση με την πρώτη ομάδα, αλλά και στον τρόπο εκγύμνασης, στη φιλοσοφία;
“Υπήρχε μια πολύ καλή σύνδεση και υπήρχε ενιαία γραμμή που μπορέσαμε σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσουμε τα θέλω της πρώτης ομάδας και να φέρουμε τους παίκτες που είναι να συμμετέχουν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας όσο πιο κοντά γίνεται στις απαιτήσεις της. Τόσο αναφορικά με ότι έχει να κάνει με το τακτικό κομμάτι και το κομμάτι της ενδυνάμωσης. Νομίζω ότι είμαστε σε μια ανοιχτή επικοινωνία και ανοιχτή γραμμή και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι σύλλογοι”.
Ποιο θεωρείτε πως ήταν το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής χρονιάς;
“Σίγουρα οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα περισσότερα παιδιά που ήταν για πρώτη χρονιά στην Κ19, όπως επίσης οι εμπειρίες που αποκόμισαν με τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Εννοείται ότι οποιαδήποτε χρονιά που περνάει, οποιαδήποτε μέρα, οποιαδήποτε εβδομάδα που περνάει στο youth είναι μέρα εποικοδομητική. Είναι μέρα που μαθαίνεις, αξιολογείς και νομίζω ότι σε αυτές τις ηλικίες το να μπορείς να αντιληφθείς όλο αυτό που συμβαίνει είναι ότι καλύτερο”.
Και το μεγαλύτερο αρνητικό;
“Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και προσπαθώ πάντα να βρίσκω τα θετικά και να μην κοιτάζω τα αρνητικά”.
Περιμένετε με αγωνία να ανακοινωθεί πόσα παιδιά από την Κ19 θα βρίσκονται στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας;
“Όχι δεν έχω αγωνία. Εμείς είμαστε εδώ για όλα τα παιδιά, δεν είμαστε επιλεκτικοί. Αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει η πρώτη ομάδα. Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο της δικής μας δουλειάς. Όταν εργάζεσαι σε μια ακαδημία δεν σκέφτεσαι μόνο την Κ19 ή το τμήμα σου. Είναι μια ενιαία δουλειά που γίνεται και φιλοσοφία και διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει από κάτω και να φτάνει μέχρι πάνω. Είμαστε περήφανοι για όποια από τα παιδιά θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα παιδιά”.
Πόσο εύκολο είναι για σας και το υπόλοιπο τεχνικό τιμ της ακαδημίας να ξεπερνάει τα προβλήματα που δεδομένα υπάρχουν στην ομάδα και να δίνετε καθημερινά τον καλύτερο σας εαυτό;
“‘Όταν ασχολείσαι με τα παιδιά τα προβλήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Και σίγουρα η ικανοποίηση που παίρνουμε δουλεύοντας με τα συγκεκριμένα παιδιά είναι τεράστια. Αυτό από μόνο ξεπερνάει όποια δυσκολία μπορεί να παρουσιαστεί”.