Το καλοκαίρι του 2008 ο Πανθρακικός έψαχνε έναν παίκτη που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη Superleague και να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα της Κομοτηνής στην μεγάλη κατηγορία.
Στο άκουσμα του ονόματος, Σίτο Ριέρα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν ο 21χρονος μεσοεπιθετικός που ήρθε ως δανεικός από την Εσπανιόλ Β, έχει κάποια σχέση με τον Αλμπερτ Ριέρα…
«Εσπανιόλ, Ισπανοί και οι δύο, δεν μπορεί… Θα είναι αδέρφια». Κι όντως. Ο Σίτο μπορεί να μην είχε την καριέρα του μεγάλου του αδερφού, αλλά θέλησε να βρει τη δική του ποδοσφαιρική Ιθάκη, αρκετά… βορειότερα από το ξακουστό νησί του Ιονίου και δη στο νομό Εβρου. Θέμα σύγκρισης με την πορεία του Αλμπερτ, δεν τίθεται.
Ο ένας απολάμβανε τον ύμνο «You’ll never walk alone» στο «Ανφιλντ» και ο άλλος τις… καραμούζες στο εθνικό στάδιο της Κομοτηνής. Βέβαια η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία των δύο αδερφών δεν είναι η πρώτη που παρατηρείται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οπως ούτε θα είναι πρώτη και η κόντρα του… ίδιους αίματος εντός του αγωνιστικού χώρου.
Το «Sentragoal» θυμάται τα μερικά από τα πάμπολλα αδέρφια του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου που τέθηκαν αντιμέτωπα για μία βραδιά (ή και περισσότερες), που αγωνίστηκαν για αρκετά χρόνια στην ίδια ομάδα, ενώ συγκρίνει και τις καριέρες τους, οι οποίες (συνήθως) είχαν έναν… φτωχό συγγενή.
Ακρως… οικογενειακόν!
Αλμπερτ Ριέρα και Σίτο Ριέρα
Όταν ο Αλμπερτ Ριέρα ξεκινούσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της Μαγιόρκα σε ηλικία 17 ετών, ο Σίτο ήταν μόλις 12 χρονών και ζούσε με το όνειρο να γίνει και εκείνος ποδοσφαιριστής. Οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα του άνοιξαν τις πόρτες και από το 2005 έως και το 2007 αγωνίστηκε στην δεύτερη ομάδα των Καταλανών. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο μεγάλος του αδερφός ήταν… φτασμένος ποδοσφαιριστής με εξαιρετική καριέρα σε Μαγιόρκα, Μπορντό, Εσπανιόλ και Μάντσεστερ Σίτι όπου αγωνίστηκε ως δανεικός.
Εκεί μπήκε και το κερασάκι στην ποδοσφαιρική του καριέρα του, αφού με τη θητεία του στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, ήρθε η μεγάλη μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Την ίδια χρονιά ο… άσημος Σίτο μετακόμιζε στην Κομοτηνή για λογαριασμό του νεοφώτιστου Πανθρακικού και έναν χρόνο αργότερα εξαργύρωνε τη δική του καλή παρουσία με την μεταγραφή του στον Πανιώνιο. Το Σάββατο τα δύο (αγαπημένα αν μη τι άλλο) αδέρφια θα τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπα στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»…
Ντιέγκο και Γκάμπριελ Μιλίτο
Αν και γεννήθηκαν στην πόλη Μπερνάλ της Αργεντινής, τα αδέρφια Μιλίτο δεν υπήρξαν ποτέ συμπαίκτες στην χώρα των γκαούτσος. Ο μεγάλος (Ντιέγκο) αγωνίστηκε για μια πενταετία (1999-2004) στη Ρασίνγκ Κλουμπ (137 συμμετοχές/34 γκολ) ως σέντερ φορ, ενώ ο μικρός (Γκάμπριελ) προτίμησε την άμυνα της μισητής αντιπάλου, Ιντεπεντιέντε (123 συμμετοχές/3 γκολ). Τα δύο αδέρφια είχαν και… αψιμαχίες στα μεταξύ τους ντέρμπι, με πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ένα σκληρό μαρκάρισμα του Γκάμπριελ στον Ντιέγκο.
Ο πρώτος είχε κίτρινη κάρτα και ο μεγάλος αδερφός διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή ζητώντας την αποβολή του: «Εμεινα έκπληκτος που μάλωσαν! Όμως είμαι σίγουρος πως κανένας απ’ τους δύο δεν πρόσβαλλε τη μητέρα του άλλου» είχε δηλώσει τότε ο πατέρας τους, Τζορτζ Μιλίτο. Αμφότεροι θα βρεθούν για δύο χρόνια συμπαίκτες στην Σαραγόσα (2005-2007) πριν κάνει το «μπαμ» ο Γκάμπριελ με τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Οι μεγάλες κόντρες μεταξύ των αδερφών Μιλίτο έγιναν πέρσι, στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου ο μεγάλος Ντιέγκο έδειξε στον Γκάμπριελ τι… έστι βερίκοκο!
Πίπο και Σιμόνε Ιντζάγκι
Πολλές φορές τέθηκαν αντιμέτωποι στο «καμπιονάτο» τα αδέρφια Ιντζάγκι. Βέβαια, ο «Πίπο» είναι ο πιο διάσημος σε σχέση με τον Σιμόνε, ενώ και η καριέρα του ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή του μικρού του αδερφού. Παρόλα αυτά, ξεκίνησαν μαζί τις καριέρες τους στη Πιατσέντζα, αλλά μόνο μια χρονιά (1994-1995) υπήρξαν συμπαίκτες. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια ήταν μονίμως αντίπαλοι στην Serie A (κυρίως σε ματς Μίλαν-Λάτσιο), με τον Σιμόνε να μην ξεπερνά τη μετριότητα και να αποσύρεται από την ενεργό δράση το περασμένο καλοκαίρι ως παίκτης της αγαπημένης του Λάτσιο. Αντίθετα, ο «Σούπερ Πίπο» συνεχίζει ακάθεκτος στα 37 του χρόνια διατηρώντας την πρώτη θέση στην πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.
Γκάρι και Φιλ Νέβιλ
Λίγο πολύ η ιστορία των αδερφών Νέβιλ είναι γνωστή. Ξεκίνησαν μαζί στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μέχρι το 2005 ήταν αχώριστοι συμπαίκτες, με τον Γκάρι να καλύπτει το δεξί άκρο της άμυνας και τον Φιλ το αριστερό μετά και την αποχώρηση του Ντένις Εργουϊν. Όμως, ο Φιλ Νέβιλ αποφάσισε να αφήσει τους «κόκκινους διαβόλους» για χάρη της Εβερτον. Μάλιστα, η κληρωτίδα της Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν 2005-2006 έμελλε να φέρει τα δύο αδέρφια αντιμέτωπα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (13 Αυγούστου 2005) όπου η Γιουνάιτεντ κέρδισε με 2-0 στο «Γκούντισον Παρκ» και τον Γκάρι να πανηγυρίζει τη πρώτη του νίκη σε βάρος του μικρού του αδερφού…
Φάμπιο και Πάολο Καναβάρο
Μπορεί και οι δύο να ξεκίνησαν την καριέρα τους στη Νάπολι, αλλά η… διαφορά ηλικίας τους απαγόρεψε να γίνουν συμπαίκτες στο «Σαν Πάολο». Κάτι που θα συμβεί για μια διετία στην Πάρμα (1999-2001) και λίγο πριν αποχωρήσει ο μετέπειτα αρχηγός της εθνικής Ιταλίας με προορισμό την Ιντερ και στη συνέχεια τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 29χρονος (σήμερα) Πάολο Καναβάρο επέστρεψε το 2006 στον τόπο καταγωγής τους, τη Νάπολι, με τα δύο αδέρφια να μετρούν τις «κόντρες» τους στα παιχνίδια Πάρμα-Βερόνα τη σεζόν 2001-2002, αλλά και αυτές κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, όταν επέστρεψε ο 37χρονος Φάμπιο στη Γιουβέντους. Μάλιστα ο Πάολο βγήκε και τις δύο φορές νικητής τη σεζόν 2009-2010 αφού η Νάπολι είχε κερδίσει με 3-2 στο «Ντέλε Αλπι» και με 3-1 εντός έδρας.
Ρίο και Αντον Φέρντιναντ
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αδέρφια Φέρντιναντ βρέθηκαν αντιμέτωπα σε αγώνα για την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Αμφότεροι ξεκίνησαν τις καριέρες του από τη Γουεστ Χαμ, αλλά όταν πραγματοποίησε ο Αντον τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ο Ρίο ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποδοσφαιριστής με θητεία σε Τσέλσι και μετέπειτα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι δυο τους έχουν τεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι σε αναμετρήσεις Μάντσεστερ-Γουεστ Χαμ και Μάντσεστερ-Σάντερλαντ, με πρώτη και… καλύτερη αυτή στις 27/11/2005, όταν η Γιουνάιτεντ έφευγε με το «διπλό» από το «Απτον Παρκ» (1-2) και τα αδέρφια Φέρντιναντ να υπερασπίζονται τις άμυνές τους.
Χαμίτ και Χαλίλ Άλτιντοπ
Μπορεί να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Η πορεία τους είναι κοινή, αφού γεννήθηκαν στο Γκέλσενκιρχεν της Γερμανίας και έκαναν καριέρα στην «μπουντεσλίγκα». Λογικό και επόμενο να βρεθούν αντιμέτωπα τα δίδυμα αδέρφια Αλτιντοπ, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν στην Σάλκε τη σεζόν 2006-07 και να κάνουν μαζί τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα την τριετία 2000-2003 στη Βάτενσαϊντ. Νωρίτερα είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο χώρο των μεσοεπιθετικών γραμμών, στις αναμετρήσεις Σάλκε-Καϊζερσλάουτερν και αργότερα στα ματς Μπάγερν-Σάλκε. Φέτος ο Χαλίλ πήρε μεταγραφή στην Αϊντραχτ των Γκέκα, Τζαβέλα και θα αναμετρηθεί ξανά με τον αδερφό του Χαμίτ που εξακολουθεί να αγωνίζεται στη Μπάγερν.
Ρόναλντ και Ερβιν Κούμαν
Στην εθνική Ολλανδίας αποτελούσαν αναπόσπαστα κομμάτια της ομάδας με αποτέλεσμα να φτάσουν στην κατάκτηση του Euro το 1988. Όμως, όταν δεν φορούσαν τη φανέλα με το εθνόσημο ήταν πάντοτε αντίπαλοι. Όταν ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν στον Αγιαξ (1983-1986), ο μεγαλύτερος αδερφός του βρίσκονταν σε Αϊντχόβεν και Γκρόνινγκεν, ενώ την εποχή που ο πρώτος μεγαλούργησε στην Μπαρτσελόνα, ο Ερβιν αγωνίζονταν στην Ολλανδία με τη φανέλα της Αϊντχόβεν. Βέβαια, όταν έκλεισαν και οι δύο τις καριέρες τέθηκαν ουκ ολίγες φορές αντίπαλοι και πιο συγκεκριμένα στις αναμετρήσεις της Φέγενορντ (όπου έπαιζε ο Ρόναλντ Κούμαν) με τη Γκρόνινγκεν.
Ρόναλντ και Φρανκ Ντε Μπουρ
«Και μαζί και χώρια» ήταν τα δίδυμα αδέρφια Ντε Μπουρ (ή… Ντε Μπερ) κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ξεκίνησαν μαζί στον Αγιαξ, αλλά τη διετία 1991-93 χώρισαν τα… τσανάκια τους επειδή ο Ρόναλντ μετακόμισε στην Τβέντε. Σε εκείνο το διάστημα τέθηκαν αντιμέτωποι στα παιχνίδια του πρωταθλήματος για να ξανασμίξουν στον «Αίαντα» πριν μετακομίσουν παρέα για το «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Εκτοτε δεν βρέθηκαν ποτέ άλλοτε αντίπαλοι, ενώ αντίθετα συνυπήρξαν σε Ρέιντζερς (για μικρό χρονικό διάστημα) και… Αλ Ραγιάν του Κατάρ της σεζόν 2004-05.
Μπόμπι και Τζακ Τσάρλτον
Από τις «αιώνιες» αδερφικές κόντρες ήταν και εκείνη μεταξύ των αδερφών Τσάρλτον! Από το 1954 έως και 1973, οι Μπόμπι και Τζακ τέθηκαν ουκ ολίγες φορές αντιμέτωποι στα γήπεδα της Αγγλίας, φορώντας τις φανέλες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λιντς αντίστοιχα. Μάλιστα, ο δεύτερος αναλάμβανε να σταματήσει τον… μικρό του αδερφό ως αμυντικός που ήταν. Όπως είναι γνωστό ο Μπόμπι ήταν μεσοεπιθετικός. Αμφότεροι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα της Αγγλίας το 1966.
Ζερόμ και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ
Γίνεται δύο αδέρφια να τεθούν αντιμέτωπα με διαφορετικές εθνικές ομάδες; Κι όμως γίνεται! Μεγάλο παράδειγμα οι αφοί Μπόατενγκ. Ζερόμ και Κέβιν Πρινς βρέθηκαν αντίπαλοι στο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ στο φετινό Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο πρώτος με την εθνική Γερμανίας και ο δεύτερος με αυτή της Γκάνας. Μάλιστα είχαν και πολλές μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο, αφού οι θέσεις τους είναι τέτοιες που τους έφερναν φάτσα με φάτσα (αριστερό μπακ και δεξί χαφ) κατά τη διάρκεια του ματς. Συμπαίκτες σε ομάδες δεν έπαιξαν ποτέ, με εξαίρεση τα τμήματα υποδομής της Σάλκε… Ούτε όμως τέθηκαν αντίπαλοι και σε κάποιο πρωτάθλημα.
Θανάσης και Μπάμπης Ιντζόγλου
Αν και αγωνίστηκαν μαζί για 12 χρόνια στον Πανιώνιο (από το 1964 έως και το 1976) στη συνέχεια αποφάσισαν να «χωρίσουν» τους δρόμους τους και να δοκιμάσουν αλλού την τύχη τους. Ο Μπάμπης Ιντζόγλου ευτύχησε να πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ και να διακριθεί με τη σπουδαία πορεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1976-77, ενώ ο Θανάσης μετακόμισε στον Πειραιά για λογαριασμό του Εθνικού. Στην διετία 1976-78 τα δύο αδέρφια αγωνίστηκαν αντίπαλοι στην Α’ Εθνική με τον Μπάμπη να έχει δύο νίκες, τον Θανάση μία και ένα ματς να έχει λήξει ισόπαλο.
Χρήστος, Θανάσης και Σπύρος Δημόπουλος
Για τρία χρόνια ο Χρήστος και ο Θανάσης Δημόπουλος ήταν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, μέχρι που ο δεύτερος αποχώρησε από τους «πράσινους» με προορισμό τον Ηρακλή. Εκτοτε οι δυο του ήταν μονίμως αντίπαλοι, ενώ αραιά-πυκνά έβρισκαν αντιμέτωπο και τον… τρίτο της οικογένειας, τον Σπύρο, ο οποίος αγωνίζονταν στην Α’ εθνική με τον Εθνικό. Μάλιστα τα αδέρφια Δημόπουλων κατέχουν και ένα ρεκόρ, αφού στις 2/2/1992 σκόραραν και οι… τρεις! Ο Χρήστος Δημόπουλος σημείωσε τα δύο γκολ του Αθηναϊκού επί του Πανσερραϊκού (2-0), ο Θανάσης σκόραρε στο Πανιώνιος-Ηρακλής (2-2) και ο Πειραιωτών στο Εθνικός – Απόλλων Αθηνών (2-1).
Αρης και Θεόφιλος Καρασαββίδης
Από ένα πρωτάθλημα μέτρησαν τα αδέρφια Καρασαββίδη! Ο Αρης ήταν από τα στελέχη του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τίτλου το 1985, ενώ ο Θεόφιλος ένας απλός… ρολίστας στο πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού το 1997. Αμφότεροι αγωνίστηκαν για τέσσερα χρόνια μαζί στον Απόλλωνα Αθηνών (1989-1993), μέχρι που ο μεγαλύτερος Αρης, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ. Εκτοτε τα αδέρφια από την Σκύδρα βρίσκονταν μονίμως σε αντίπαλα στρατόπεδα και δη στα παιχνίδια του Απόλλωνα με τον ΠΑΟΚ. Όταν ο Θεόφιλος μετακόμισε στον Ολυμπιακό, ο Αρης τερμάτιζε την καριέρα του…
Ω αδερφέ που είσαι…
Γκονζάλο και Φεντερίκο Ιγκουαϊν
Ο ένας κατάφερε να γεμίσει με πολλά ψηφία τον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2007. Ο άλλος, αν και ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, παρέμεινε στα… αζήτητα. Ο λόγος για τα αδέρφια Ιγκουαϊν, με τον 23χρονο (σήμερα) Γκονζάλο να κεντρίζει το ενδιαφέρον της «βασίλισσας της Ευρώπης» και να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Αντίθετα, ο Φεντερίκο Ιγκουαϊν δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε στη Ρίβερ Πλέιτ, ενώ υπήρξε για μια χρονιά συμπαίκτης (2004-2005) με τον αδερφό του. Εκτοτε δόθηκε δανεικός στη Νουέβα Σικάγο, προσπάθησε να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα στη Μπεσίκτας, αλλά όταν επέστρεψε στην Αργεντινή για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε, δόθηκε εκ νέου δανεικός σε Κρουζ και Κολόν όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Κακά και Ντιγκάο
Αν ευθύνεται κάποιος για το προσωνύμιο «Κακά» αυτός δεν είναι άλλος από τον μικρό αδερφό του σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Βραζιλίας. Όταν ήταν μικρός σε ηλικία, ο Ντιγκάο δεν μπορούσε να προφέρει το Ρικάρντο και αναγκαζόταν να τον φωνάζει Κακά. Που να ‘ξερε τότε ότι ο μεγάλος του αδερφός θα έκανε σπουδαία καριέρα με αυτό το όνομα. Αντίθετα με τον ίδιο. Ο 25χρονος Ντιγκάο ανήκει στη Μίλαν αλλά από το 2005 και μετά βολοδέρνει ως δανεικός σε μικρότερες ομάδες όπως η Ρίμινι, η Λέτσε και η Κροτόνε. Βέβαια είχε ένα μικρό πέρασμα από τη Στάνταρ Λιέγης (2008-2009), ενώ φέτος αγωνίζεται στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Πενιάφελ. Καμία σχέση με τον Κακά…
Σον και Μπράντλεϊ Ράιτ-Φίλιπς
Το ότι είναι ετεροθαλή αδέρφια (σ.σ. γιοι του παλαίμαχου άσου των αγγλικών γηπέδων, Ιαν Ράιτ), δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θέση στο σημερινό μας θέμα.. Το αντίθετο. Η περίπτωση των αδερφών Φίλιπς αξίζει προσοχής, αφού ο ένας κατάφερε να κάνει (και συνεχίζει να κάνει) μεγάλη καριέρα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, ενώ ο άλλος βολοδέρνει πλέον στη Λιγκ 1 με τη φανέλα της Πλίμουθ. Παρόλα αυτά, ο… διάσημος Σον υπήρξε για μια χρονιά συμπαίκτης με τον Μπράντλεϊ, τη σεζόν 2004-2005, στους «Πολίτες» της Σίτι.
Τζον και Πολ Τέρι
Όταν ο νυν αρχηγός της Τσέλσι και της εθνικής Αγγλίας πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στην Τσέλσι, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Πολ, έκανε… καριέρα στην Ντάγκεναμ! Αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας τις αντίθετες πορείες των αδερφών Τέρι. Αν και ο Τζον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο «big brother» θεωρείται ένας μέτριος ποδοσφαιριστής των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας. Απόδειξη; Μετά τη Ντάγκεναμ αγωνίστηκε σε Γέοβιλ, Λέιτον Οριεντ, Γκρέις, Ράσντεν και από το καλοκαίρι ανήκει στην Ντάρλινγκτον.
Ερίκ και Τζοέλ Καντονά
Την εποχή που ο Ερίκ Καντονά μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο (κατά ένα χρόνο) μεγαλύτερος αδερφός του Τζοέλ ήταν ένας πραγματικός γυρολόγος των γηπέδων. Μετά το 1990, αγωνίστηκε κατά σειρά σε Ανζέ, Ροσέλ, Μο, Ουϊπέστ, Πιτέρμπορο, Στοκπορτ, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην ομάδα που ξεκίνησε, τη Μαρσέιγ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι είχαν τεθεί αντιμέτωποι και στο γαλλικό πρωτάθλημα (τα πρώτα χρόνια στις καριέρες τους), όταν ο Ερίκ αγωνίζονταν στην Οσέρ και ο αδερφός του στους «γιρονδίνους».
Κριστιάν και Μαξ Βιέρι
Αν ακούσει κανείς το όνομα Βιέρι, το μυαλό του θα πάει αμέσως στον ιταλό φορ Κριστιάν, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα στο καμπιονάτο φορώντας (κυρίως) τις φανέλες της Γιουβέντους και της Ιντερ, έχοντας περάσει επίσης από Λάτσιο, Μίλαν, Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μονακό. Όμως, δεν είναι και ο μοναδικός της οικογενειάς. Εκτός του πατέρα του, Ρομπέρτο που ήταν ποδοσφαιριστής στο Σίδνεϊ, ο μικρότερος αδερφός του, Μαξ Βιέρι, εξακολουθεί να παίζει μπάλα όντας ο… άσημος της οικογενείας. Βέβαια εκείνος πρωτοτύπησε και φόρεσε την εθνική Αυστραλίας, ενώ (με εξαίρεση τη παρουσία του στη Νάπολι) έχει περάσει από ομάδες όπως η Τερνάνα, η Τριεστίνα, η Αρέτσο, η Νοβάρα και τώρα η ομάδα της C2 Ιταλίας, Πράτο…
Τσάμπι και Μίκελ Αλόνσο
Για τρία χρόνια (2001-2004) τα αδέρφια Αλόνσο μοιράζονταν την ίδια στέγη της Ρεάλ Σοσιεδάδ αλλά έκτοτε ακολούθησαν τελείως διαφορετικές πορείες. Ο Τσάμπι ολοένα και «έφτιαχνε» το όνομά του στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με αποτέλεσμα να πάρει τη μεταγραφή που επιθυμούσε στη Λίβερπουλ. Με τους «Ρεντς» αγωνίστηκε πέντε χρόνια (2004-2009) πριν μετακομίσει στην Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ. Αντίθετος ήταν ο δρόμος που χάραξε ο μεγάλος του αδερφός, Μίκελ, ο οποίος έπαιξε για δύο χρόνια δανεικός σε Νουμάνθια και Μπόλτον, ενώ από το 2009 ανήκει στην Τενερίφη…
Μπρούνο και Ζεράλδο Αλβες
Ποιος να φανταζόταν ότι η ΑΕΚ θα ήταν ο συνδετικός κρίκος για δύο αδέρφια που ακολούθησαν τελείως διαφορετικές πορείες. Το καλοκαίρι του 2004 η Πόρτο ήθελε να δώσει δανεικό τον Μπρούνο σε κάποια ομάδα προκειμένου να αποκτήσει παιχνίδια και παραστάσεις. Η «Ενωση» στην προσπάθεια… ανασύνταξης που επιχειρούσε εκείνη τη χρονιά απέκτησε τον 23χρονο (τότε) κεντρικό αμυντικό και εκείνος φρόντισε να κάνει τα παιχνίδια της ζωής του. Την ίδια εποχή ο Ζεράλδο αγωνίζονταν στην Πάκο Φερέιρα, αλλά το 2007 (που ο Μπρούνο είχε κάνει μεγάλο όνομα στην Ευρώπη με τη φανέλα της Πόρτο) ακολούθησε τα… χνάρια του μικρού του αδερφού και φόρεσε και εκείνος τη φανέλα της ΑΕΚ. Φέτος μετακόμισε στη Στεάουα, ενώ ο Μπρούνο στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, αν και είχε «κεντρίσει» το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης.
Περπαρίμ και Μεχμέτ Χετεμάι
Το 2006 η ΑΕΚ απέκτησε από το Ελσίνκι τον Περπαρίμ Χετεμάι, την ώρα που ο Μεχμέτ ξεκινούσε την καριέρα του στην πρώην ομάδα του μεγάλου του αδερφού. Ο μέσος της «Ενωσης» παρέμεινε για αρκετό καιρό στους Θρακομακεδόνες αν και είχε δοθεί δανεικός και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Μεχμέτ ακολούθησε τον Περπαρίμ στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου, ενώ και εκείνος έπαιξε για λίγο ως δανεικός στον Θρασύβουλο. Φέτος τα δύο αδέρφια βρίσκονται στην Ιταλία με τον… διάσημο Περπαρίμ να βρίσκεται στην Serie A με τη Μπρέσια και τον μικρό του αδερφό στην Serie B με την Αλμπινολέφε. Ακόμα δεν έχουν τεθεί αντιμέτωποι…
Ιδια «ομάδα αίματος»
Ιμπραήμ και Χοσάμ Χασάν
«Εμείς οι δυο πάμε πακέτο» έλεγαν τα δίδυμα αδέρφια Χασάν από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και μετά! Το γιατί; Δεν υπήρξε ούτε μία χρονιά στην 21χρονη καριέρα τους που να αγωνίστηκαν χώρια! Η αρχή έγινε στην Αλ Αχλί τη πενταετία 1985-1990, η συνέχεια δόθηκε τη σεζόν 1990-91 στον ΠΑΟΚ και έκτοτε αγωνίστηκαν μαζί σε Νεσατέλ Ξαμάη, Αλ Αχλί (ξανά), Αλ Αλίν, Ζάμαλεκ και Ελ Μασρί… Τώρα είναι το προπονητικό δίδυμο της Ζάμαλεκ!
Κόλο και Γιάγια Τουρέ
Από τότε που ο Γιάγια Τουρέ έπαιζε στον Ολυμπιακό, ο αδερφός του Κόλο έβγαινε συνέχεια και έκανε δηλώσεις ότι θέλει να γίνουν συμπαίκτες. Οπερ και εγένετο ύστερα από πολλά χρόνια καθυστέρηση με τη μεταγραφή του πρώτου στην Μάντσεστερ Σίτι. Βέβαια τα αδέρφια Τουρέ θα μπορούσαν να συναντηθούν και στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ουδέποτε τέθηκαν αντιμέτωπες η Μπαρτσελόνα με την Αρσεναλ την εποχή που οι δύο παίκτες αγωνίζονταν σε αυτές τις ομάδες. Φέτος βρήκαν την ίδια στέγη στους «Πολίτες» ενώ παραμένουν αχώριστοι και στην εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Αντίθετη πορεία έχει πάρει ο τρίτος αδερφός της παρέας, Ιμπραήμ Τουρέ (25χρ.), ο οποίος αγωνίζεται στο… πρωτάθλημα Αιγύπτου με τη φανέλα της Σμούχα.
Φάμπιο και Ραφαέλ Ντα Σίλβα
Τα δύο άκρα της Γιουνάιτεντ φαίνεται πως βρήκαν κατόχους τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για τα δίδυμα αδέρφια Ντα Σίλβα, τα οποία μεταπήδησαν από τη Φλουμινένσε όπου ξεκίνησαν μαζί τις καριέρες τους (2005-2008) στο Μάντσεστερ. Ο Φάμπιο μπορεί να καλύψει την αριστερή πλευρά της ομάδας, ενώ ο Ράφαελ την δεξιά. Γεννημένοι στις 9 Ιουλίου 1990 παραμένουν αχώριστοι και μέχρι σήμερα διαγράφουν την ίδια πορεία στην ποδοσφαιρική τους καριέρα. Βέβαια, ο Ράφαελ φαίνεται να κερδίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη του «Σερ» Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για την μεταγραφή τους στην Γιουνάιτεντ.
Αλεξέι και Βασίλι Μπερεζούτσκι
Τα αδέρφια Μπερεζούτσκι είναι… αυτοκόλλητα. Με όλη τη σημασία της λέξεως! Με εξαίρεση μια σεζόν που ο Αλεξέι αγωνίστηκε στην Τσερνομόρετς, όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα 28χρονα δίδυμα αδέρφια από τη Ρωσία διέγραψαν (και συνεχίζουν να διαγράφουν) την ίδια ακριβώς πορεία. Τόσο στην Τορπέντο όπου ξεκίνησαν μαζί την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, όσο φυσικά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου αγωνίζονται μέχρι και σήμερα.
Σάλομον και Μποναβεντούρ Καλού
Η αλήθεια είναι ότι τα αδέρφια Καλού μας δυσκόλεψαν όσον αφορά την κατηγορία που έπρεπε να συμπεριληφθούν. Ποτέ δεν έπαιξαν μαζί σε κάποια ομάδα, ποτέ δεν τέθηκαν αντίπαλοι αλλά ούτε είχε ο ένας πλουσιότερη καριέρα από τον άλλον. Μπορεί ο μικρότερος, ο Σάλομον, να κάνει εξαιρετικές χρονιές στην Τσέλσι, αλλά ο Μποναβεντούρ είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία, τόσο στην Ολλανδία με τη φανέλα της Φέγενορντ, όσο και στη Γαλλία με την Οσέρ και την Παρί Σεν Ζερμέν. Συν τοις άλλοις, ήταν και εκείνος που άνοιξε το δρόμο στον αδερφό του, προτείνοντάς τον στην Φέγενορντ το 2003. Επιλέξαμε αυτή τη κατηγορία, μόνο και μόνο επειδή ήταν συμπαίκτης στην εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού…
Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ
Από το 1970 μέχρι και το 1983, τα δίδυμα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ διέγραψαν την ίδια ακριβώς πορεία. Αρχικά με την τριετία στην Τβέντε (1970-1973) και εν συνεχεία με την πετυχημένη τους παρουσία στην Αϊντχόβεν (1973-1983). Εκτοτε ο Ρενέ χώρισε με τον Βίλι, ερχόμενος αρχικά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα. Οι αδερφοί Βαν Ντε Κέρκοφ έπαιξαν για πολλά χρόνια και στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας, με αποκορύφωμα την παρουσία τους στο Μουντιάλ του 1978.
Παντελής και Κώστας Καπετάνος
Τα αδέρφια από την Πτολεμαϊδα είχαν την τύχη να αγωνιστούν αρκετές φορές στην ίδια ενδεκάδα του Ηρακλή τη διετία 2003-2005 αλλά να μην καταφέρουν να τεθούν ποτέ αντιμέτωποι. Ακόμη κι αν άλλαξαν ρότα οι καριέρες τους. Μία και μόνο φορά βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο φορώντας διαφορετική φανέλα, αλλά δεν πάτησαν ταυτόχρονα το χορτάρι. Στις 18/9/2006 και στον αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλή στο ΟΑΚΑ (3-0), ο Παντελής ξεκίνησε βασικός στους «κιτρινόμαυρους» αλλά αντικαταστάθηκε από τον Φερέρ στο 73ο λεπτό. Ο αδερφός του, Κώστας, μπήκε αλλαγή 10 λεπτά αργότερα για λογαριασμό του Ηρακλή…
Βασίλης, Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος
Αν γυρίσουμε το χρόνο πολλά χρόνια πίσω, πριν ακόμα ιδρυθεί ο Ολυμπιακός, υπήρχαν πέντε αδέρφια (!!) που κατάφεραν να παίξουν στην ίδια ομάδα. Αρχικά οι Γιώργος, Γιάννης και Βασίλης Ανδριανόπουλος αγωνίστηκαν στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και ο Ντίνος στην Πειραϊκή Ενωση. Με την ένωση των δύο ομάδων το 1924 «γεννήθηκε» ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιά όπου βρέθηκαν ταυτόχρονα τα τέσσερα από τα πέντε αδέρφια. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός όπου εκτός των Βασίλη, Γιώργου, Γιάννη και Ντίνου, προστέθηκε και ο… μικρότερος όλων, ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος.
Πηγή:www.sentragoal.gr