Την πρόκριση στους «16» και μάλιστα στην παρθενική της εμφάνιση σε Euro πανηγυρίζει η Ουαλία, που επικράτησε 3-0 της Ρωσίας για την τρίτη αγωνιστική, «κλειδώνοντας» παράλληλα την πρώτη θέση του Β’ Ομίλου χάρη στο 0-0 της Αγγλίας με τη Σλοβακία.
Οι Ουαλοί σε ακόμη ένα παιχνίδι έδειξαν ότι έχουν το «μέταλλο» να προχωρήσουν στη διοργάνωση και το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο απέναντι σε μία ανήμπορη Ρωσία, που ακόμα και τώρα που η νίκη ήταν μονόδρομος, δεν μπόρεσε να πείσει σε κανένα σημείο του αγώνα.
Αγωνιστικά, η ομάδα του Κρις Κόουλμαν ήταν ανώτερη από τα πρώτα λεπτά και έφτασε κοντά στο γκολ μόλις στο 2’, όταν ο Μπέιλ πήγε να βγει μόνος του όμως τον σταμάτησε ο Ακινφέεφ. Ο Ρώσος τερματοφύλακας όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο 11’ όταν ο Άλεν έβγαλε μόνο του τον Ράμσεϊ στην περιοχή και εκείνος με όμορφο πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του.
Οκτώ λεπτά αργότερα, ήρθε και το τέλος ουσιαστικά του ματς, όταν ο Μπέιλ πέρασε όποιον βρήκε στα δεξιά και με ωραία μπαλιά έβγαλε μόνο του τον Τέιλορ που ανέβηκε από την αριστερή πλευρά ο οποίος με διπλή προσπάθεια έκανε το 2-0. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Ρωσία έδειξε να παρατάει το παιχνίδι και απλά έκανε υπομονή να περάσουν τα εναπομείναντα 70’ λεπτά.
Παρά το 2-0, οι Βρετανοί συνέχισαν να ψάχνουν γκολ, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, όπως στο 30’ όταν ο Μπέιλ ύστερα από εκπληκτική κούρσα βρήκε τον Βόουκς κι εκείνος από κοντά δεν νικήθηκε από τον Ακινφέεφ ενώ, δέκα λεπτά αργότερα, ο Ρώσος πορτιέρο είπε «όχι» σε ένα μακρινό σουτ του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο με τους Ουαλούς να ψάχνουν ένα τρίτο γκολ και τους Ρώσους απλά να τους… παρακολουθούν. Τελικά, οι παίκτες του Κρις Κόουλμαν τα κατάφεραν στο 67’ με τον… συνήθη ύποπτο Γκάρεθ Μπέιλ. Συγκεκριμένα, ο Ράμσεϊ με ωραία μπαλιά έβγαλε μόνο του τον πρώην παίκτη της Τότεναμ και εκείνος από το ύψος της περιοχής, έκανε το 3-0 και «σφράγισε» με τον καλύτερο τρόπο την πρόκριση τους «16».
Κάπου εκεί οι Βρετανοί άφησαν το… πόδι από το γκάζι, και έχοντας απλά τον έλεγχο του παιχνιδιού, κράτησαν το υπέρ τους σκορ μέχρι το τελικό σφύριγμα, που τους βρήκε παράλληλα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με έξι βαθμούς, κυρίως χάρη στο 0-0 της Αγγλίας κόντρα στη Σλοβακία.
Αυτή ήταν και η πρώτη πρόκριση της Ουαλίας σε νοκ-άουτ φάση μεγάλης διοργάνωσης από το 1958 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας.
Η Ρωσία από την πλευρά της έμεινε στον έναν βαθμό και πήρε ακριβώς ό,τι της άξιζε με βάση την εικόνα της στο τουρνουά, δηλαδή, το εισιτήριο της επιστροφής στην πατρίδα.
Ρωσία (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Σμολνίκοφ, Ιγκνασέβιτς, Γκλουσάκοφ, Κοκόριν, Σμολόφ (70’ Σαμέντοφ), Μαμάεφ, Μπερεζούτσκι B. (50’ Μπερεζούτσκι Α.), Σιρόκοφ (52’ Γκολόβιν), Τζούμπα, Κομπάροφ
Ουαλία (Κρις Κόουλμαν): Χενεσέι, Γκούντερ, Τέιλορ, Ντέιβις, Τσέστερ, Γουίλιαμς, Άλεν (74’ Έντουαρτς), Ράμσεϊ, Μπέιλ (83’ Τσερτς), Λέντλει (76’ Κινγκ), Βόουκς