“Η ετήσια τελετή απονομής των αθλητικών βραβείων, που γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια από μία ολιγομελή παρέα ρομαντικών συναδέλφων μας, αποτελεί πλέον θεσμό, καταξιωμένο στη συνείδηση του αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Έχει εξελιχθεί σε ετήσια γιορτή του αθλητισμού και διαχρονικής συνάντησης των ανθρώπων που υπηρετούν με αφοσίωση και αγάπη τον πολυσήμαντο αυτό χώρο του πολιτισμού. Ο ΠΣΑΤ, σε πείσμα των δίσεκτων καιρών που διανύουμε, επιμένει στη μεγάλη διοργάνωση της απονομής βραβείων, γιατί αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς και αναγνώρισης του ετήσιου αθλητικού απολογισμού, της ανάδειξης των στόχων και της προοπτικής αυτού του μαζικού κοινωνικού κινήματος και βέβαια της αποστολής πολλαπλών μηνυμάτων για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό αθλητισμό“, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), Παύλος Γερακάρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.
Στην εφετινή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του ΠΣΑΤ, έλαβαν μέρος 443 δημοσιογράφοι
Υποψήφιες για την καλύτερη ομάδα ήταν η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, η Εθνική ομάδα μπάσκετ και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Την πρώτη θέση -για 4η φορά- πήραν οι “πράσινοι”, που την περασμένη σεζόν έκαναν το “triple crown”, κατακτώντας την Ευρωλίγκα, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Το “τριφύλλι” εκπροσωπήθηκε στη βράβευση από τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Παύλο Γιαννακόπουλο, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Αντώνη Φώτση και τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δήλωσε: “Τον μεγάλο Παναθηναϊκό τον έκαναν οι παίκτες. Χίλια ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μας κάνατε“.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Φώτσης τόνισε: “Ο Παναθηναϊκός είναι η οικογένειά μου. Είμαι πολύ τυχερός που επέστρεψα πέρυσι και πέτυχα με την ομάδα αυτά που πετύχαμε μέσα στη χρονιά. Θέλω να υπάρχει και συνέχεια“.
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε: “Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και μπορώ να πανηγυρίζω τρόπαια“.
Οι ψήφοι:
1. Παναθηναϊκός Ανδρών Μπάσκετ: 1291
2. Εθνική Ανδρών Ποδόσφαιρο: 1096
3. Εθνική Ανδρών Μπάσκετ: 629
Κορυφαίος αθλητής αναδείχθηκε ο Βλάσης Μάρας, που επικράτησε των Βασίλη Σπανούλη και Σπύρου Γιαννιώτη στην ψηφοφορία.
Ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, που θρηνούσε το χαμό του παππού του, δήλωσε: “Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε σήμερα. Βρίσκομαι εδώ μόνο για χάρη του παππού μου και σε αυτόν αφιερώνω αυτή τη διάκριση που μου κάνει ο ΠΣΑΤ. Καλά να είμαστε, θέληση να υπάρχει, στήριξη από την Πολιτεία και την ομοσπονδία μας και το Ολυμπιακό μετάλλιο που μου λείπει μπορεί να έρθει στο Λονδίνο το 2012“.
Οι ψήφοι:
1. Βλάσσης Μάρας (ενόργανη: 729)
2. Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση: 671)
3. Βασίλης Σπανούλης (μπάσκετ: 495)
Κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς ψηφίστηκε η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας, Αλεξάνδρα Τσιάβου, ξεπερνώντας στην ψηφοφορία την μπασκετμπολίστρια Εβίνα Μάλτση και την άλτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου.
Η Τσιάβου δήλωσε για τη διάκρισή της: “Ακολουθούμε τον δρόμο που χάραξαν ο Πολύμερος με τους Σκιαθίτη και Μούγιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. Ο στόχος μου είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012“.
Οι ψήφοι:
1. Αλεξάνδρα Τσιάβου (κωπηλασία: 1027)
2. Βούλα Παπαχρήστου (στίβος: 620)
3. Εβίνα Μάλτση (μπάσκετ: 517)
Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για το 2009, καθώς οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο περίφημο “triple crown”. Ο Σέρβος τεχνικός δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση και το βραβείο του παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Οι ψήφοι:
1. Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (μπάσκετ: 1399)
2. Κώστας Μίσσας (μπάσκετ: 690)
3. Ότο Ρεχάγκελ (ποδόσφαιρο: 678)
Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία ψηφίστηκε ο κολυμβητής Γιώργος Καπελλάκης, με 1.054 ψήφους και κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία η -επίσης- κολυμβήτρια Σεμιχά Ριζάογλου με 1.418 ψήφους.
Οι ψήφοι:
1. Γιώργος Καπελλάκης (κολύμβηση: 1054)
2. Χρήστος Ταμπαξής (κολύμβηση: 579)
3. Αναστάσιος Μπάος (άρση βαρών: 555)
1. Σεμιχά Ριζάογλου (κολύμβηση: 1418)
2. Μαρία Καλπακίδου (κολύμβηση: 919)
3. Εθνική Ομάδα Γκόλμπολ: 613
Επίσης, κατά τη διάρκεια της γιορτής των κορυφαίων, απονεμήθηκαν και οι ακόλουθες ειδικές βραβεύσεις:
* Το έπαθλο “Αθλητικής προσφοράς και ήθους” δόθηκε στους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Φραγκίσκο Αλβέρτη που εγκατέλειψαν φέτος την ενεργό δράση, έχοντας προσφέρει πάρα πολλά στα αθλήματα τα οποία υπηρέτησαν.
* Το έπαθλο Fair Play (Ευ αγωνίζεσθαι), που απονέμεται από την Coca Cola Τρία Έψιλον, δόθηκε στον διεθνή τερματοφύλακα του Αρη, Μιχάλη Σηφάκη, για τη στάση που κράτησε στην επίθεση που δέχθηκε από οπαδό που εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο του Καυτανζογλείου Σταδίου, στον αγώνα Ηρακλής-Άρης.
* Τα έπαθλα “ανερχόμενου ταλέντου” δόθηκαν στον πρωταθλητή του ακοντισμού Σπύρο Λεμπέση, στην τενίστρια Ελένη Κωνσταντινίδου, στην αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη, στις πρωταθλήτριες της ιστιοπλοΐας Μαρία Βουλγαράκη και Δανάη Πάσχου και στον ποδηλάτη Κωνσταντίνο Καραγεώργο.
* Το έπαθλο “Κοινωνικής Προσφοράς” δόθηκε στην οικογένεια Αιμίλιου Μαρτίνη, οι τέσσερις κόρες της οποίας ασχολούνται με το άθλημα της Ιππασίας.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στον Ότο Ρεχάγκελ “Έπαθλο ΟΠΑΠ Α.Ε.”, για την οκτάχρονη και απολύτως επιτυχημένη παρουσία του (100 αγώνες) στον πάγκο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία θα είναι παρούσα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, στην Εθνική ομάδα μπάσκετ Νέων Ανδρών “Έπαθλο WIND”, για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρόδου, στον σύνδεσμο φιλάθλων Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου “Φάρος” και στον Κύπριο πρωταθλητή του ύψους (ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) Κυριάκο Ιωάννου, που διατηρείται σταθερά στην ελίτ του αθλήματος. Ακόμη τιμητική διάκριση δόθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” που δραστηριοποιείται και στον αθλητισμό. Ένα σημαντικό πρόγραμμα προώθησης του ποδοσφαίρου που υλοποιείται με επικεφαλής τον Μίμη Παπαϊωάννου.