Οι συστάσεις για τον Βασίλη Σαμπράκο ίσως να είναι και περιττή αφού είναι ένας απ’ τους κορυφαίους αθλητικογράφους της χώρας με πορεία στον χώρο μας εδώ και 27 χρόνια. Απ’ τα μαθητικά του χρόνια έχοντας ανακαλύψει την αγάπη του για την δημοσιογραφία πήρε θέση μαθητευόμενου στην ιστορική πλέον «Αθλητική Ηχώ»
Τα επόμενα χρόνια, όταν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάστηκε ως ρεπόρτερ αθλητικών θεμάτων για τις εφημερίδες «Κόσμος των Σπορ», «Το Βήμα», «Sportime» και «Φίλαθλος». Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της εφημερίδας «SportDay», ενώ τον Μάρτιο του 2008 έγινε εκδότης κυκλοφορόντας την εφημερίδα «Εξέδρα των Σπορ».
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε επίσης αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ». Σήμερα έχει καταφέρει να είναι διευθυντής δημοσιογραφικού περιεχομένου στο «Gazzetta.gr», ραδιοφωνικός παραγωγός στον «ΣπορFM 94,6» και αναλυτής-σχολιαστής ποδοσφαίρου στην Cosmote TV.
Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του, που είναι το ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σκίσε το manual» ενώ το Νοέμβριου του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψε για την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, «Εξηγώντας το Θαύμα». Ο Βασίλης Σαμπράκος, κάλυπτε το ρεπορτάζ της Εθνικής από το 1999 έως το 2004 και είχε ταξιδέψει στα γήπεδα της Πορτογαλίας, δημιούργησε ένα ποδοσφαιρικό βιβλίο για να διηγηθεί την ιστορία της μεγαλύτερης επιτυχίας του ελληνικού αθλητισμού και να αναλύσει, με την βοήθεια των πρωταγωνιστών, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα όλων των εποχών.
Ο Βασίλης Σαμπράκος στο Giafkasports.gr
Αρχικά θα ήθελα να μιλήσουμε για το project της εκπομπής “2004 δευτερόλεπτα” που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Cosmote tv;
To concept βασίστηκε σε μια ιδέα των Legends του Euro 2004. Ηταν μια πολύ ωραία ιδέα του Αντώνη Νικοπολίδη. Είχα την χαρά μιας μικρής συμμετοχής, ως “αφηγητής”, και πέρασα υπέροχα. Αυτή είναι η αγαπημένη μου ομάδα, και είμαι πολύ τυχερός που η CosmoteTV τιμά αυτή την Ομάδα με την υποστήριξή της κι έτσι κάθε χρόνο μου δίδεται η ευκαιρία να συμμετέχω στα projects των γενεθλίων – είναι μεγάλη μου τιμή.
Πως βίωσες όλο αυτό το διάστημα χωρίς αγωνιστική δράση και πως ήταν η επιστροφή μέσα στο καλοκαίρι;
Αυτό το διάστημα ήταν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για όλους μας. Επαγγελματικά, ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση η προσπάθεια να βρίσκεις να πεις κάτι ενδιαφέρον για το κοινό σε μια περίοδο που τα αθλητικά είχαν μπει στην κατάψυξη. Σήμερα χαίρομαι πολύ που υπάρχει αγωνιστική δράση – δεν σκέφτομαι καθόλου ότι αυτό συμβαίνει στην καρδιά του καλοκαιριού. Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε – και φυσικά η ευχή μου δεν είναι σχετική με τον αθλητισμό.
Έζησες από κοντά το θαύμα του 2004 το οποίο σου έφερε την έμπνευση και για ένα από τα βιβλία σου. Ήταν η πιο δυνατή σου στιγμή όλα αυτά τα χρόνια ;
Αυτό που έζησα στις 4 Ιουλίου 2004 στη Λισαβόνα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που φανταζόμουν ποτέ ως Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος. Φυσικά πρόκειται για την καλύτερη αθλητική στιγμή της ζωής μου. Και επειδή αυτή τη βίωσα ως την κορύφωση μιας ιστορίας την οποία παρακολουθούσα από τις πρώτες της στιγμές, το 2001, αυτή η ιστορία είναι η πιο σημαντική από όσες έχω ζήσει στον ελληνικό αθλητισμό. Το “Εξηγώντας το θαύμα”, το οποίο σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Αγγλία, είναι ένα βιβλίο που διηγείται και αναλύει αυτή, την καλύτερη ελληνική αθλητική ιστορία, για να την μάθουν καλύτερα οι μεγαλύτεροι και να την μάθουν σωστά οι μικρότεροι.
Η Εθνική πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην συνέχεια με συνέπεια αγωνιστική όμως κάποια στιγμή φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Τι άλλαξε ;
Το 2014 άλλαξαν όλα: ο προπονητής, οι συνεργάτες, η διοίκηση της ΕΠΟ, και τελικά και η νοοτροπία. Η νοοτροπία ήταν το κλειδί στην πορεία προς το 2004, η νοοτροπία ήταν η εγγύηση μέχρι το 2014. Εύχομαι σήμερα να συντελείται μια ουσιαστική και σταθερή αλλαγή νοοτροπίας στην Εθνική Ομάδα με τον Φαν ‘τ Σιπ.
Ραδιόφωνο, site , εφημερίδα , τηλεόραση και συγγραφή βιβλίων. Θα μπορούσες να τα βάλεις σε μια σειρά ;
Στην εφημερίδα γεννήθηκα ως δημοσιογράφος, πριν από 27 χρόνια. Πέρασα από όλα τα επίπεδά της, έφτασα να γίνω εκδότης – διευθυντής. Την ευχαριστήθηκα, και της χρωστάω το μυαλό μου – τη νοοτροπία μου. Σε αυτήν γνώρισα και το είδος που με μαγεύει, την ερευνητική δημοσιογραφία. Το ραδιόφωνο το αγάπησα πολύ, είναι μαγικός ο κόσμος του και μαγικός ο τρόπος της επικοινωνίας με τον ακροατή. Το site ήταν αρχικά μια φυσική εξέλιξη της χάρτινης εφημερίδας. Σήμερα όμως είναι κάτι άλλο. Είναι ένα μέσο που ενσωματώνει όλα τα στοιχεία και τα διαφορετικά ήδη περιεχομένου που μπορεί κανείς να δημιουργήσει για να οπτικοποιήσει τις πληροφορίες και να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον “επισκέπτη”. Μέσα από το site κάνεις και εφημερίδα, και ραδιόφωνο, και τηλεόραση, τα πάντα. Η τηλεόραση δεν ήταν στο μυαλό μου. Προέκυψε, και χαίρομαι πολύ για αυτό, επειδή μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω πράγματα που με εκφράζουν.
Δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις, ούτε να τα βάλω σε μια λίστα. Είναι κομμάτια της δημοσιογραφίας μου, και υπάρχουν δουλειές σε κάθε διαφορετικό μέσο για τις οποίες είμαι περήφανος. Η συγγραφή βιβλίου είναι κάτι άλλο.
Υπήρχε σαν σκέψη η συγγραφή βιβλίων από τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής σου πορείας; Περιμένουμε κάτι καινούργιο το ερχόμενο διάστημα ;
Οχι, δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου στην αρχή. Αρχισε να μπαίνει στο κεφάλι μου από ανάγκη πριν από περίπου 12 χρόνια, το 2008, όταν έγραψα το “Σκίσε το manual”, ένα μυθιστόρημα σχετικό με το ποδόσφαιρο. Και σε εκείνο το βιβλίο όμως, όπως και στο “Εξηγώντας το θαύμα” λειτούργησα ως δημοσιογράφος – όχι ως συγγραφέας. Ηταν υπέροχες εμπειρίες και οι δύο. Το “Εξηγώντας το θαύμα” όμως είναι μια κατηγορία μόνο του μέσα μου. Είναι το καλύτερο έργο που έχω παράξει στη ζωή μου. Για την ώρα όχι, δεν σχεδιάζω να γράψω κάτι άλλο εκτός από τα δημοσιογραφικά κείμενά μου.
Όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο σίγουρα έχεις συναντήσεις πολλές και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Υπάρχει κάποιος που να ξεχώρισες;
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που με έχουν επηρεάσει – είναι πάρα πολλές οι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που συνάντησα στη διάρκεια αυτών των περίπου τριών δεκαετιών. Και αυτό ναι, ίσως γίνει το θέμα μιας επόμενης “δουλειάς” μου. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία να ξεχωρίσω, και γι’ αυτό δεν θα το κάνω.
Σε ότι αφορά το δικό μας επάγγελμα σε σχέση με το παρελθόν ποιες μεγάλες διαφορές βλέπεις;
Η τεχνολογία αλλάζει αδιανόητα πολύ την δημοσιογραφία, και φυσικά αλλάζει την επικοινωνία. Επαναπροσδιορίζεται η δημοσιογραφία – δεν έχει σχέση με την φύση που αυτή είχε προ 15ετίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι η εξέλιξη της δημοσιογραφίας στην διάρκεια των επόμενων ετών.
Έχει γίνει αρκετές φορές λόγος για την ευκολία με την οποία κάποιος σχολιάζει θετικά η αρνητικά (το δεύτερο συνήθως) μέσω των social media το καθετί. Ποια είναι η άποψη σου ;
Τα social media είναι αυτά που είναι, και όπως όλοι έτσι και τα media πρέπει να το αποδεχθούν αυτό. Καιρό με τον καιρό, όλοι, δηλαδή και οι μεγαλύτεροι και οι μικρότεροι, προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι social media πλατφόρμες. Και νομίζω ότι όλοι μας έχουμε αρχίσει να αξιοποιούμε τις δυνατότητες και να φιλτράρουμε το περιεχόμενο προκειμένου να γινόμαστε παραλήπτες μηνυμάτων από τις πηγές που εμείς θέλουμε.
Εχω μελετήσει και μελετώ σχεδόν καθημερινά τα social media, για να κατανοήσω καλύτερα τις δυνατότητές που προσφέρουν στον χρήστη. Τον τελευταίο καιρό επενδύω τον χρόνο μου στο youtube και το instagram, και χαίρομαι πολύ που κάπως έτσι βρίσκω τον τρόπο να επικοινωνήσω με παιδιά πολύ νεότερα από μένα. Είναι αυτό που έγραψα παραπάνω: ο καθένας μας αποφασίζει πώς θα χρησιμοποιεί τα social media και τι σημασία θα δίνει στην άποψη των άλλων.
Εύχομαι την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε να βρίσκομαι στην Κω – δεν έχω πάει ποτέ, έχω ακούσει τα καλύτερα, και πάντα την έχω στους πιθανούς προορισμούς.