Γνωρίζοντας πολύ καλά όσο λίγοι τι εστί ΠΑΟΚ, η γνώμη του Δημήτρη Σαλπιγγίδη για τη νέα χρονιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο διεθνής επιθετικός μίλησε για τη δουλειά που γίνεται με τον Χουμπ Στέφενς, τις προσδοκίες που υπάρχουν για τη νέα σεζόν τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο πρωτάθλημα αλλά και τις συνθήκες που έχουν αλλάξει στον ΠΑΟΚ με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη.
Αναλυτικότερα ο «Σάλπι» είπε:
-Ποια είναι η αίσθησή σου για τη φετινή προετοιμασία;
“Κάθε χρόνο υπάρχει ενθουσιασμός, όρεξη για δουλειά. Όταν είσαι στη προετοιμασία, μένεις σε συγκεκριμένο χώρο με τους υπόλοιπους, είμαστε όλοι μαζί. Αυτό που προσπαθούμε είναι να περνάμε καλά τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου”.
-Ποιο είναι το φετινό πλάνο του ΠΑΟΚ;
“Φέτος υπάρχει αισιοδοξία. Είμαστε φιλόδοξοι. Κάθε χρόνο αλλάζουνε πολλά πράγματα. Φέτος, υπάρχει οικονομική ευχέρεια διότι υπάρχουν ένα άνθρωπος με σημαντική οικονομική επιφάνεια και όρεξη για να γίνει αυτή η αλλαγή. Βέβαια, στο παιχνίδι που δώσαμε με τη Ζνόιμο δεν είχαμε καλή εικόνα. Κάθε φορά, όταν δίνεις ένα παιχνίδι κοιτάζεις, αν πήγες καλά να βελτιωθείς, και αν δεν πήγες καλά, να μπορέσει να ανακάμψεις”.
-Έχει δοθεί η εντύπωση πως φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Συμφωνείς;
“Δεν ξέρω αν είναι μεγάλη. Η ευκαιρία υπάρχει, δεν ξέρω αν όμως είναι μεγάλη. Συγκριτικά με τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην ίδια θέση, ναι, σίγουρα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν καλές ομάδες με ποιότητα και θα πρέπει να έχεις έναν συνδυασμό πραγμάτων. Θα πρέπει όμως να περάσεις τη πρώτη ομάδα, κάτι που είναι εφικτό, και μετά να παίξεις το παιχνίδι των πλέι οφ”.
-Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που σκέφτεται οτι ο ΠΑΟΚ τα πηγαίνει καλύτερα με δύσκολους αντιπάλους, και ίσως θα ήταν καλύτερο να μείνει στους αδύναμους από το να πάει στους ισχυρούς και να έχει το ρόλο του φαβορί…
“Έχει μια εξήγηση. Η μοναδική λογική ποδοσφαιρική απάντηση είναι πως όταν παίζεις με μια μεγάλη ομάδα, που θα προσπαθήσει να παίξει ποδόσφαιρο, κάτι που σημαίνει οτι θα βρεις χώρους να τη χτυπήσεις στις αδυναμίες της. Έχουμε καλή ομάδα με παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Με μια μικρότερη ομάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι θα πρέπει να σπάσεις την άμυνά τους. Θα προσέχουν περισσότερο. Σε όλα αυτά όμως, οι απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο”.
-Ο τρόπος παιχνιδιού που περιέγραψες νωρίτερα, είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι περισσότερες Ελληνικές ομάδες τον ΠΑΟΚ. Με κλειστή άμυνα. Δε θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να προσαρμοστεί πάνω σε αυτό;
“Το έχουμε ήδη συνηθίσει. Ανέκαθεν ο ΠΑΟΚ έκανε πρωταθλητισμό τώρα και γίνεται πιο ισχυρός θα το αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο για να κερδίσεις ή χάσεις τα παιχνίδια”.
-Το 2010 άφηνες μια καλύτερη οικονομικά πρόταση του Παναθηναϊκού για να βρεθείς στον ΠΑΟΚ. Τώρα, κάποιοι από τους τότε συμπαίκτες σου έχουν καταλήξει στον ΠΑΟΚ. Περίμενες αυτή την εξέλιξη; Αισθάνεσαι δικαιωμένος;
“Ο ΠΑΟΚ είναι σε μια φάση που ο καθένας θα ήθελε να παίζει εδώ. Τότε, φανταζόμουν οτι θα συνέβαινε αυτό, αλλά με πιο πολλές ομάδες να διεκδικούν το πρωτάθλημα, όπως δηλαδή ήταν παλαιότερα. Υπάρχουν καλές ομάδες αλλά σε σημείο διεκδίκησης πρωταθλήματος υπάρχουν μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Μακάρι να προκύψει και άλλη ομάδα στη πορεία. Τότε, το 2010, έκανα μια συνειδητή επιλογή. Δεν είχα στο μυαλό μου τι θα γινόταν, αλλά αυτό ήθελα να κάνω τότε”.
-Πέρασες αρκετά δύσκολα καλοκαίρια. Πέρυσι, ειδικά μετά την αποβολή στον Πλατανιά, εισέπραξες μεγάλη στήριξη από την ομάδα, και με λόγια και με πράξεις, όπως είναι η ανανέωση συμβολαίου. Αισθάνεσαι υποχρεωμένος σε κάποιους ανθρώπους;
“Υποχρέωση έχουμε όλοι για την ομάδα και τους ανθρώπους που είναι σε αυτή. Όταν υπάρχουν τριγμοί, υπάρχει γενικά μια αστάθεια, και δεν υπάρχει υγεία. Από τη στιγμή που ο Σαββίδης προσφέρει ασφάλεια σε όλους, σε κάνει να νιώθεις ωραία, να νιώθεις πιο δυνατός και να τα δίνεις όλα. Σου δίνεται η αίσθηση ότι όλοι έχουν ένα κοινό στόχο”.
-Έχεις αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων;
“Υποσυνείδητα, μπορεί να βγάζεις πράγματα που ενώ δεν συμβαίνουν, τα νιώθεις μέσα σου. Κάποιοι τα βλέπετε απ’ έξω, και διαφορετικό. Νεύρα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ποδόσφαιρο παίζουμε. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία. Όταν έχεις προβλήματα και προσπαθείς να τα προσπεράσεις, η αντιμετώπιση προβλημάτων σε ωριμάζει. Μαθαίνεις να τα αντιμετωπίζεις πιο ήρεμα. Έτσι πιστεύω”.
-Τι έχει αλλάξει ο Χούουμπ Στέφενς στην ομάδα;
“Διαπιστώνω μια πρόοδο. Μιλάμε για μια περίοδο που όλοι θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση και ο προπονητής καλείται να διαλέξει. Ο προπονητής έχει ένα πολύ σημαντικό βιογραφικό. Σε αυτές τις λίγες ημέρες, καταλαβαίνω ότι εμπνέει ένα σεβασμό στους παίκτες. Δε μπορώ να πω πολλά διότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει χρόνια μαζί του”.
– Όταν παίζεις μαζί με τον Αθανασιάδη, θεωρείς οτι έχετε κάποια αδυναμία; Μήπως έχετε κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά;
“Εξαρτάται από το προπονητή το πως θέλει να διαχειριστεί το υλικό που έχει. Δε νομίζω οτι έχω κοινά χαρακτηριστικά με τον Στέφανος. Εκείνος είναι πιο ψηλός έχει εκτελεστική δεινότητα, αλλά δεν έχει τη ταχύτητα που έχω εγώ. Νομίζω οτι έχουμε κάποια αντίθετα χαρακτηριστικά”.
– Έχεις μετανιώσει που δεν έφυγες στο εξωτερικό;
“Δεν προέκυψε κάτι. Υπήρχε η ευκαιρία, αλλά δεν προχώρησε. Ίσως εγώ αν επέμενα, θα είχε γίνει κάτι. Πριν έρθει η Σαββίδης ήμουν με το 1,5 πόδι να φύγω στο εξωτερικό. Αν πήγαινα θα ζούσα ότι έχουν ζήσει άλλοι συάδελφοί μου. Όμως δεν έχω μετανιώσει. Πολλές φορές είπα δεν αντέχω, θέλω να φύγω, αλλά τελικά δεν το έκανα”.
– Ο Ολυμπιακος έχει το πρωταθλητισμό στο dna του και έχει το τρόπο να πετυχαίνει το στόχο του. Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να πάρει τη θέση του;
“Είναι σημαντικό να μη χάνουμε βαθμό στην έδρα μας. Δε πρέπει να μπούμε σε σύγκριση του τι κάνει ο Ολυμπιακός για να το κάνουμε εμείς. Δεν είναι εύκολο να κάνεις 34 νίκες. Το μυστικό είναι να μη πετάς βαθμούς. Κάποια παιχνίδια θα τα χάσεις”.
Τι δε πήγε καλά πέρυσι;
“Δεν μ’ αρέσει έτσι όπως το ακούω. Δεν πήγαμε καλά στην Ευρώπη. Παίξαμε με μια κατώτερη ομάδα και δεν προκριθήκαμε. Στο κύπελλο ήμασταν κακοί στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν. Στο πρωτάθλημα ξεκινήσαμε περίεργα. Δεν είχαμε τον άνθρωπο που θα βάλει τις βάσεις. Είπαμε να κάνουμε μια καλή χρονιά. Τερματίσαμε δεύτεροι. Δεν ήμασταν έτοιμοι για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Η χρονιά ήταν επιτυχημένη. Το πρόβλημά μας είναι οτι σε κρίσιμα νοκ άουτ παιχνίδια δεν μπορέσαμε να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που έγινε αυτό. Δεν είναι καλό να το βγάλουμε προς τα έξω. Όλοι κάνουμε λάθη. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς διότι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο. Ήταν μια χρονιά που τελείωσε θετικά παρά τις δυσκολίες”.
-Μηπως πέρυσι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση από όση θα έπρεπε;
“Αυτή η αίσθηση πλανάται στη Τούμπα πολλά χρόνια. Υπάρχει κόσμος που εκδηλώνει την αντίδρασή του με τον δικό του τρόπο. Η πίεση, στο βαθμό που υπάρχει, δεν βοηθάει κανέναν. τα πλέι οφ ζήσαμε στιγμές που δε μας βοήθησαν καθόλου. Εγώ εξέφρασα αυτά που σκεφτόμουν στο τέλος. Άλλοι συμφώνησα, άλλοι με κατηγόρησαν. Και εμείς έχουμε τις αγωνίες μας, και εμείς τις δικές μας, αλλά η εκδήλωση απογοήτευσης σε αυτό το βαθμό σε βοηθάει. Πλέον υπάρχει πλάνο, υπάρχει τρόπος να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε”.
– Αν σε ρωτούσε ο Σαββίδης ποιος παίκτη να πάρουμε, ποιος θα έλεγες;
“Πλέον η ομάδα έχει κάνει σε πράξη το να φτιάξει έναν Ελληνικό κορμό, και είναι ένα σωστό σκεπτικό. Το κάνουν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες, και είναι ο τρόπος να βάλεις γερά θεμέλια. Είναι σημαντικό να υπάρχει Ελληνικό στοιχείο, με καλούς Έλληνες παίκτες”.
-Οι ξένοι παίκτες είναι πιο συμπαθείς από τους Έλληνες. Πως το εξηγείς αυτό;
“Είναι μια μεγάλη πληγή. Αν τον Έλληνα τον πάρεις με το φιλότιμο, εκεί που μπορεί να σου δώσει το επτά, θα δώσει κάτι παραπάνω. Είναι μια νοοτροπία που τη βγάζει ο Έλληνας, όχι μόνο ο φίλος του ΠΑΟΚ. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Απλά θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Δε θα πρέπει όμως να μας έχουνε και στα πούπουλα. Γενικά, είμαστε των άκρων. Ή άσπρο, ή μαύρο”.
– Τι ΠΑΟΚ θα δούμε;
“Έναν ΠΑΟΚ επιθετικό, που θα διεκδικεί νίκες και θα έχει στόχους. Και πέρυσι αυτό θέλαμε, αλλά τότε δεν υπήρχε η αισιοδοξία που υπάρχει φέτος, αλλά και οι συνθήκες”.