Εκεί που ο αθλητισμός είναι ανάγκη και όχι εμπόρευμα, εκεί που δίνει διέξοδο στις τοπικές κοινωνίες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί φαίνεται να αποκτά το πραγματικό του νόημα. Μιλήσαμε με τον προπονητή της ομάδας του Α.Ο. Λειψών Σταύρο Μάνη, για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να λειτουργεί με ηρωικές προσπάθειες ένα ζωντανό κύτταρο στην τοπική κοινωνία.
Η ομάδα των Λειψών είναι μέλος της δύναμης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου και αγωνίζεται στη Β” Κατηγορία – 3ος Όμιλος Νήσων.
– Πότε ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Λειψών;
-Η ομάδα ιδρύθηκε επίσημα το 1990, γιατί άτυπα γίνονταν προσπάθειες και είχε συγκροτηθεί πριν αποκτήσει και θεσμική υπόσταση.
-Υπάρχουν άλλα αθλήματα που καλλιεργεί ο σύλλογος και πόσοι ενεργοί αθλητές υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
-Όχι έχουμε την ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα με 25 αθλητές, τους παίδες με 20 αθλητές, τους μπέμπηδες με 15 και τα κορίτσια με 25.
– Πόσο επηρεάζει το γεγονός ότι τα πολλά σας ταξίδια στα άλλα νησιά, έχουν και μεγάλο οικονομικό κόστος;
– Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αφού για παράδειγμα πρέπει να πάμε έξι φορές στη Κω για αγώνα, όταν οι έξι ομάδες της Κω έρχονται μία φορά σε εμάς. Κάθε ταξίδι μας στοιχίζει από 1.100 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα με το πόσα άτομα θα πάρουμε στην αποστολή, έχει συμβεί να ταξιδέψουμε και μόνο με την ενδεκάδα. Υποχρεωνόμαστε σε διανυκτέρευση και γενικά παίζουμε με αρνητική ψυχολογία, αφού πριν κάθε παιχνίδι πρέπει να ξεπεράσουμε το βραχνά του οικονομικού, για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε. Χρειαζόμαστε δύο ημέρες για να δώσουμε έναν εκτός έδρας αγώνα. Με ό,τι σημαίνει αυτό σε κόστος και κούραση.
– Με ποιους τρόπους σας στηρίζει στο θέμα αυτό η τοπική κοινωνία;
– Κάνουμε εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, λαχειοφόρους αγορές, ειδικά τη θερινή περίοδο που υπάρχει περισσότερος κόσμος στο νησί και αυτή τη στιγμή διοίκηση και χορηγοί της ομάδας, είναι ο Θεολόγος Μάγγος, ο Νικήτας Καΐρης και ο Ιωάννης Κάββουρας, που κρατάνε την ομάδα ζωντανή.
– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμος ή Περιφέρεια βοηθούν με κάποιο κονδύλι;
– Όχι δεν το επιτρέπουν οι επίτροποι, σε αντίθεση με το παρελθόν που είχαμε τέτοια δυνατότητα και είχαμε ενισχύσεις και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Η χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού, εκτός από το θέμα του κόστους, από την άποψη της συχνότητας και των ωρών των δρομολογίων έχει επιπτώσεις στην ομάδα;
– Φυσικά αφού ταξιδεύουμε συνεχώς σε Κω, Λέρο και Πάτμο και πολλές φορές με 7 μποφώρ και ακολούθως πρέπει αμέσως να μπούμε στο πούλμαν και να πάμε στο γήπεδο με τα παιδιά της ομάδας σχεδόν εξουθενωμένα από τις κακές καιρικές συνθήκες και τη θαλασσοταραχή, παίζοντας σε αγώνες χωρίς η ομάδα να μπορεί να βγάλει στο γήπεδο τις πραγματικές της δυνατότητες.
– Παίζετε σε ξερό γήπεδο, αυτό έχει επιπτώσεις σε προβλήματα τραυματισμών;
– Προφανώς αντιμετωπίζουμε συνεχώς τέτοια προβλήματα, γδαρσίματα, τραυματισμοί κλπ, αφού είναι το μοναδικό γήπεδο της Δωδεκανήσου που είναι ξερό. Για την επόμενη περίοδο δρομολογείται η τοποθέτηση συνθετικού τάπητα, ώστε τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο να υπάρξει βελτίωση.
Φωτο: Α.Ο. Λειψών
Χρήσιμη σύνδεση: Δήμος Λειψών
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος