Η γιορτή της μητέρας! Ποιος μπορεί να προσδιορίσει τον ορισμό της Μητρότητας; Εγώ πάντως δεν νομίζω να τα καταφέρω αλλά θα προσπαθήσω. Πρώτα από όλα θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι η Μάνα δεν γιορτάζει μια συγκεκριμένη ημέρα. Η Μάνα γιορτάζει κάθε φορά που το παιδί της ξεπερνάει τον εαυτό του και πετυχαίνει κάθε στόχο του. Είναι αυτή η γυναικεία ύπαρξη που αποτελεί πρότυπο, που συνοδεύει τις πράξεις, τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις εικόνες κάθε παιδιού. Τη μητρική αγάπη μπορεί να την αντικρίσει κανείς στα μάτια αυτής της γυναίκας που στέλνει το παιδί της να υπηρετήσει την πατρίδα, στα μάτια εκείνης που αποχωρίζεται το παιδί της είτε για σπουδές είτε γιατί επέλεξε τον άνθρωπο που θα φτιάξει τη δική του οικογένεια. Γνωρίζοντας όλοι πως μια Μητέρα θα έκανε τα πάντα για το παιδί της αξίζει να αναφερθούμε και στις γυναίκες οι οποίες για ιατρικούς λόγους δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ένα παιδί. Αυτές είναι οι γυναίκες «ηφαίστεια» μητρικής αγάπης που μια υιοθεσία θα ήταν αρκετή για να ξεχυθεί η πιο θερμή «λάβα». Αυτές οι γυναίκες είναι οι ίδιες που έχουν όλη την επιθυμία να αγκαλιάσουν ένα «ξένο» παιδί, να του προσφέρουν περισσότερα από όσα μπορούν και να του διδάξουν τον ορισμό της οικογένειας.
Το παρακάτω βίντεο είναι η απόδειξη της μητρικής αγάπης που μπορεί να ξεχυθεί μέσα από οποιοδήποτε σώμα και να αγκαλιάσει ένα βρέφος ανεξάρτητα από το αίμα που κυλάει στις φλέβες του.
Μια ταινία μικρού μήκους που κάνει το γύρο του πλανήτη και φέρνει δάκρια στα μάτια. Λένε πως βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Αληθινή ή όχι, δείχνει με μαγικό τρόπο πως σημασία δεν έχει ποιος γεννά, αλλά ποιος μεγαλώνει ένα παιδί προσφέροντας του απλόχερα όλη την αγάπη που μπορεί να χωρέσει η καρδιά του.
Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή να δούμε από πού ξεκίνησε η παγκόσμια αυτή ημέρα.
Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1914 στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. H κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Reeves συζ. Jarvis (1832-1905) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, και, μαζί με τον σύζυγό της, Granville Jarvis, απέκτησαν 12 παιδιά! Όμως, δεν πρόλαβαν να ευτυχήσουν ως οικογένεια, αφού μόνο τα τέσσερα από τα δώδεκα επέζησαν, με τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά να φεύγουν από τη ζωή, προτού καν ενηλικιωθούν. Η βαθειά οδύνη της απώλειας των οκτώ παιδιών της έκανε την Anna Jarvis να αφιερώσει τη ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες.
Για τον λόγο αυτό, ίδρυσε τα ‘Mothers’ Day Work Clubs”, που είχαν σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να προμηθεύουν με φάρμακα τις άπορες οικογένειες, μέλη των οποίων υπέφεραν από φυματίωση. Πραγματικά, οι Σύλλογοι Εργασίας αυτοί κατάφεραν να συνεργαστούν με επιστήμονες της Φυσικής και να φέρουν στην καθημερινή ζωή τόσων οικογενειών το καθαρό νερό και τον ασφαλή τρόπο απομάκρυνσης λυμάτων.
Η Anna Maria Reeves Jarvis πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Μαΐου 1905, όμως η κόρη της Άννα (1864-1948) δεν άφησε το τεράστιο έργο της μητέρας της να παραμείνει απλή ανάμνηση. Πάλεψε, λοιπόν, να καθιερώσει μια ημέρα τον χρόνο να είναι αφιερωμένη στο πνεύμα της αγωνιστικότητας και των προσπαθειών της μητέρας της για βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, ώστε να τιμήσει το επίτευγμά της. Το 1914, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε ψήφισμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως η Γιορτή της Μητέρας.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της, μάλιστα, η κόρη Anna Jarvis είχε πει καυστικά: “Μη στέλνετε έτοιμες τυπωμένες κάρτες στις μανούλες σας. Αυτό δε δείχνει τίποτα περισσότερο από το πόσο τεμπέληδες είστε, που δε γράφετε λίγα δικά σας λόγια στον άνθρωπο, που έχει κάνει τόσα όμορφα πράγματα για σένα όσα ποτέ κανένας άλλος…”.
Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται από όλους τους λαούς σε διάφορες μορφές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η “Γαία” ή μητέρα των θεών και των ανθρώπων.