Έναν ιδιαίτερο τρόπο επέλεξαν στην Παρί Σεν Ζερμέν, προκειμένου να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Παρισίου αποφάσισε να παραταχθεί στον αγώνα με την Μπαστιά, στην Κορσική, με φανέλες που θα αναγράφουν στην πλάτη, αντί για το όνομα του ποδοσφαιριστή, το… Charlie. Με σύνθεση Charlie λοιπόν η Παρί, για να περάσει το μήνυμα σε όλον τον κόσμο, ότι σε αυτόν τον μικρό πλανήτη, άπαντες είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Σε έναν κόσμο που ολοένα και μικραίνει, αλλά συνάμα μειώνεται και η αξία της ζωής, περιστατικά σαν αυτό του Παρισίου προκαλούν έντονο προβληματισμό για όσα έπονται. Πάνω από κάθε έννοια, θρησκεία, ιδέα, ομάδα, βρίσκεται η ζωή. Το δικαίωμα στη ζωή, το οποίο δεν νομιμοποιείται ουδείς να διαχειρίζεται με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Η ζωή του καθενός είναι μοναδική και άρα αδιαπραγμάτευτη.
Ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Μέσα στο γήπεδο άπαντες είναι ίσοι. Μαύροι, λευκοί, κίτρινοι, καφέ, ασιάτες, αφρικανοί, ευρωπαίοι, αμερικάνοι, αυστραλοί, κανείς δεν ξεχωρίζει, παρά μόνο με το ταλέντο του. Λατρεύονται το ίδιο, είτε είναι από τη Γερμανία, είτε από την Αργεντινή, ή την Ακτή Ελεφαντοστού.
Μουσουλμάνοι, χριστιανοί, βουδιστές, άθεοι, όποια και αν είναι η θρησκεία τους ή μη, αγωνίζονται για τον κοινό σκοπό, ο ένας δίπλα στον άλλον. Ενδεχομένως, τελικά, το πρόβλημα του κόσμου μας να είναι ότι δεν υπάρχει κοινός σκοπός. Ότι ο κάθε λαός, ο καθένας από εμάς, βαδίζει μόνος του.
Δυστυχώς, αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, αυτά, που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε πολέμους, καταστροφές, γενοκτονίες, και «μεσαίωνες». Πλέον, έχουμε τη γνώση. Διαθέτουμε όμως και την ωριμότητα; Μπορούμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να κοιτάξουμε το μέλλον; Οι ηγεσίες, μπορούν να βάλουν το κοινό καλό, πάνω από τα όποια συμφέροντά τους; Ο καθένας από εμάς, μπορεί να απεμπλακεί από τον μικρόκοσμό του και να δώσει προσοχή στις ανάγκες – και – του διπλανού του;
Ας το δοκιμάσουμε… Ας γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Ας ανεχθούμε ο ένας τον άλλον. Ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλον. Ας λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Μπορούμε να προσπαθήσουμε. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Μπορούμε, όλοι μαζί, να βρούμε την αρμονία. Διαθέτουμε όλα τα μέσα. Ας το τολμήσουμε, για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενεές. Για να μην πάνε χαμένες οι ζωές που χάθηκαν…