Αισιόδοξος ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, η Σούπερ Λίγκα κάνει μία προσπάθεια που μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να πετύχει ώστε να βελτιώσει το προϊόν της και να υπάρξει πρόοδος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιάννης Μώραλης.
«Στο ποδόσφαιρο δεν δραστηριοποιούνται μόνο λαμόγια και ανίκανοι», τόνισε ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του πρωταθλήματος με 16 ομάδες.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στην ΟΠΑΠ TV:
Για την έναρξη του πρωταθλήματος:
«Το πρωτάθλημα ξεκίνησε καλύτερα από το αναμενόμενο, γιατί τα προβλήματα ήταν τεράστια. Επιτυχία ήταν το ότι καταφέραμε να ξεκινήσουμε με 16 ομάδες. Το ξεκίνημα ήταν ικανοποιητικό, ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά στην συνέχεια».
Για τα προβλήματα των ΠΑΕ:
«Η Superleague δεν μπορεί να λύσει τα επιμέρους προβλήματα των ΠΑΕ. Πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εξορθολογήσουν τα έξοδα, δηλαδή τις οφειλές προς το δημόσιο και τους ποδοσφαιριστές. Εμείς από την πλευρά μας βάλαμε πλάτη με διάφορες διευκολύνσεις στο μέτρο του δυνατού. Η λίγκα δεν μπορεί να λύνει τα εταιρικά προβλήματα. Μπορούμε μόνο να συμβουλεύουμε και να επικοινωνούμε με τους αρμόδιους φορείς. Τα δείγματα είναι θετικά. Οι επιλογές των ομάδων δείχνουν σωστές . Ελπίζω αν εξασφαλίσουν μόνιμη άδεια να συνεχίσουν έτσι και να μην δημιουργήσουν νέα ελλείμματα. Τα έσοδα στο ποδόσφαιρο είναι δεδομένα και η ελληνική αγορά πεπερασμένη. Δεδομένα είναι και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι ομάδες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά, διαφορετικά δεν υπάρχει διέξοδος».
Για το αν η Superleague θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη παρέμβαση στα οικονομικά των ομάδων :
«Η Superleague θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρολό αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι θεσμοθετημένο. Δε αρκεί ο ετήσιος έλεγχος στα οικονομικά των ΠΑΕ. Θα μπορούσε να γίνεται ακόμα και εβδομαδιαίος. Πρέπει λοιπόν να ανοίξει η συζήτηση για πιο ενεργό ρόλο της Σουπερλιγκ. Η Λίγκα λειτουργεί υπό την έγκριση όλων των ομάδων. Το περιβάλλον είναι δύσκολο και τα προβλήματα ακόμα πιο δύσκολο να λυθούν».
Για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών :
«Για να υπάρχει πρωτάθλημα είτε 16 είτε 18 ομάδων ο καθένας πρέπει να κοιτάξει την δική του εταιρεία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του με σύνεση. Το θέμα της αύξησης των ομάδων άνοιξε από τις ομάδες που ισχυρίζονται δίκαια ή άδικα ότι πέρυσι αδικήθηκαν. Θέση της διοργανώτριας αρχής ήταν και είναι ότι το ζήτημα των ομάδων αυτών θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και να μην είχαν φτάσει στην Δ Εθνική. Αν βρεθεί το νομικό πλαίσιο και λυθεί το ζήτημα με τα τηλεοπτικά, η αναδιάρθρωση μπορεί να προχωρήσει. Πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο το αντέχει υπό προϋποθέσεις. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, αν λυθούν το συζητάμε. Αν δεν υπήρχε ανοικτό το θέμα των συγκεκριμένων ομάδων, δεν θα συζητούσαμε καν την αύξηση σε 18»
Για τις αλλαγές λόγω οικονομικών ζητημάτων:
«Τα οικονομικά προβλήματα πιθανόν να αλλάξουν τον χάρτη και τον βαθμολογικό πίνακα. Ομάδες όπως ο Ατρόμητος και ο Αστέρας για παράδειγμα, με σταθερές διοικήσεις θα ανέβουν επίπεδο. Ομάδες που είχαν μεγάλους προϋπολογισμούς στο παρελθόν θα αναγκαστούν να ρίξουν το μπάτζετ. Είναι ενδιαφέρουσα η αλλαγή άσχετα αν προκύπτει λόγω των οικονομικών συνθηκών στην χώρα».
Για τις παρεμβάσεις της λίγκας:
«Η λίγκα ασχολείται με το ζήτημα της βελτίωσης των εγκαταστάσεων αλλά δεν μπορεί να απαιτήσει θαύματα από ομάδες που δεν έχουν καν δικά τους γήπεδα . Στην Ελλάδα δεν μπορείς να έχεις υψηλές απαιτήσεις. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Δεν υπάρχουν πολλά νέα γήπεδα. Κοιτάμε να είμαστε αξιοπρεπείς. Δεν είμαστε Αγγλία, ούτε θα γίνουμε. Στα περισσότερα γήπεδα οι αγωνιστικοί χώροι είναι καλοί. Έχει γίνει προσπάθεια στο παρελθόν και συνεχίζεται στο μέτρο του δυνατού. Η λίγκα παρακολουθεί τα χρήματα που πάνε για την βελτίωση των γηπέδων και την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Κάθε ιδιοκτήτης θέλει το γήπεδό του όσο το δυνατό καλύτερο. Το ποδόσφαιρο θέλει καλές εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξέρουμε που πατάμε. Δεν είμαστε Αγγλία σε κανέναν τομέα της ζωής. Δεν πρέπει να έχουμε παράλογες απαιτήσεις λοιπόν. Αυτό το ποδόσφαιρο έχουμε και αυτές τις υποδομές και οφείλουμε να το στηρίξουμε. Μην περιμένουμε να γίνουμε Αγγλία για να πάμε στο γήπεδο».
Πως κρίνει την παρουσία της Super League από την ίδρυσή της;
«Η Superleague έχει πετύχει σημαντικά βήματα προόδου όλα αυτά τα χρόνια. Το κεντρικό τηλεοπτικό συμβόλαιο εξασφαλίζει έσοδα σε μικρομεσαίες ομάδες που δύσκολα θα τα έβρισκαν στην αγορά. Έχουν βελτιωθεί οι εγκαταστάσεις. Αν δείτε πώς ήταν το ποδόσφαιρο πριν δέκα- είκοσι χρόνια θα δείτε πρόοδο. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των προέδρων αλλά να μην μένουμε μόνο εκεί. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των προέδρων και των στελεχών κάθε ΠΑΕ. Στηρίζουμε τα πρωταθλήματα υποδομών και προωθούμε σημαντικές αλλαγές»
Για τις μελλοντικές επιδιώξεις:
«Στόχος μας είναι η παρέμβαση στα οικονομικά. Μείωση των εξόδων όπου είναι απαραίτητο και αύξηση των εσόδων άσχετα αν το σημερινό περιβάλλον δεν το ευνοεί. Στόχος επίσης είναι η καταπολέμηση της βίας. Τα φαινόμενα βιας είναι μειωμένα αλλά δεν είναι μόνο θέμα της Superleague. Πρέπει να βγαίνει μετά τις συνεδριάσεις της λίγκας ένα πνεύμα συνεργασίας για να δίνουμε καλή εικόνα στον φίλαθλο. Να μην βγάζουμε προς τα έξω μόνο τις διαφωνίες».
Για την κριτική προς την λίγκα:
“Με ενοχλεί η ισοπέδωση και η γενίκευση. Στο ποδόσφαιρο δεν δραστηριοποιούνται μονό λαμόγια και ανίκανοι… Υπάρχουν και σοβαροί επενδυτές. Μόνο μια μικρή μειοψηφία λειτουργεί παραβατικά. Δεν είναι όλα τα γήπεδα χάλια, ούτε όλοι οι ποδοσφαιριστές παίζουν στοίχημα. Γενικότερα η ισοπέδωση για όποιον κλάδο και αν αναφέρεται δεν είναι θετική.
Η διαιτησία δεν αφορά την Σουπερλιγκ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ. Δική μας ευθύνη είναι η διοργάνωση των αγώνων, η λειτουργία των γηπέδων και οι παρατηρητές. Στο ζήτημα της βίας θα βοηθήσει η βελτίωση των εγκαταστάσεων. Στα καινούργια γήπεδα ο κόσμος συμπεριφέρεται καλύτερα….. Γίνεται μια καλή προσπάθεια να προχωρήσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο».
Για την ανταγωνιστικότητα:
«Στις ομάδες που δεν έπαιρναν αδειοδότηση παρείχαμε κάθε δυνατή διευκόλυνση. Μειώσαμε τις ποινές αλλά βάλαμε δικλείδα στις μεταγραφές για τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Θέλει υπομονή και από τους φιλάθλους. Η παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι θετική εξέλιξη, έστω και αν έγινε εξ ανάγκης λόγω της κρίσης».
Για την οργάνωση και αντιμετώπιση της βίας:
«Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ, η οργάνωση στην Superleague γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να σχολιάσω θέματα διαιτησίας. Δεν αφορούν στην διοργανώτρια.
Υπάρχουν παράμετροι που δεν μας επιτρέπουν να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα. Δεν μας βοηθάει επαρκώς το κράτος. Η οικονομία του ποδοσφαίρου διαμορφώνει το προϊόν. Στο εξωτερικό τα κράτη έχουν διαφορετική δομή ενώ διαφορετική είναι και η συμπεριφορά του κόσμου. Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις τα κρούσματα βίας χωρίς την αρωγή του κράτους. Δείτε τι έγινε στην Αγγλία με το θέμα της καταπολέμησης του χουλιγκανισμού. Αλλά και ο απλός φίλαθλος όταν ο διπλανός του πετάει αντικείμενα στον επόπτη οφείλει να τον συγκρατήσει. Οι εταιρείες σεκιούριτι δεν μπορούν θεσμικά στην Ελλάδα να επέμβουν.
Δεν είναι θέμα λαού. Ο Άγγλος δεν είναι καλύτερος άνθρωπος απλά γνωρίζει ότι η παράβαση που κάνει θα τιμωρηθεί. Πρώτα ο ίδιος και στην συνέχεια η ομάδα του. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Ο Έλληνας ξέρει ότι αν κάνει κάτι στο εξωτερικό θα συλληφθεί. Η αιτία της βίας δεν είναι οι διαφωνίες καθώς υπάρχουν επεισόδια ακόμα και σε παιδικά πρωταθλήματα. Πρέπει να υπάρξει συνέργεια με την πολιτεία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Εάν η αστυνομία δεν είναι αρωγός, η μετακίνηση φιλάθλων δεν μπορεί να πετύχει. Ο Ολυμπιακός, το λέω διότι βρισκόμουν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, δεν παίρνει εισιτήρια για αρκετές εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το ίδιο πράττουν και άλλοι σύλλογοι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν καλές εγκαταστάσεις, έλεγχος εισιτηρίων και αστυνόμευση. Μπαίνουν μέσα άνθρωποι με άλλους σκοπούς και παρασύρουν τους υπόλοιπους. Αν κλείσουν οι σύνδεσμοι τα εισιτήρια θα βγουν στα ταμεία. Δεν λύνει το πρόβλημα το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Είναι πολύ διαφορετικό το πρόβλημα στην Ελλάδα από ό,τι στην Αγγλία. Εκεί ο χουλιγκανισμός είχε έντονο κοινωνικό, ταξικό και οικονομικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Θα τους χαρακτήριζα εδώ, χαβαλετζήδες σαματατζήδες οι οποίοι παρεισφρέουν στην μάζα και παρασύρουν τους άλλους. Αυτοί υπάρχουν και στο πόλο. Κανένας επενδυτής δεν θέλει επεισόδια. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο ο οποίος έρχεται να επενδύσει ένα ποσό και να πρέπει να πληρώνει πρόστιμα συνέχεια ή η ομάδα του να αγωνίζεται σε άδειο γήπεδο. Θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όπως είναι η παρούσα κατάσταση».
Για τις ευθύνες των ΠΑΕ και το πρόβλημα με τις κάμερες:
«Τα πρόστιμα αυξάνονται αλλά τα επεισόδια δεν μειώνονται. Δεν τιμωρούνται οι φυσικοί αυτουργοί αλλά μόνον οι ΠΑΕ. Πρέπει να επιβληθούν ποινές σε όσους καταστρέφουν περιουσίες. Μπορεί να έχουμε νεκρούς στα γήπεδα μας. Η κατάσταση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη . Οι κάμερες δεν λειτουργούν. Δεν υπάρχει αξιοποίηση του υλικού. Θα συζητήσουμε με την νέα κυβέρνηση. Δεν μπορεί να έχουν ευθύνη οι ΠΑΕ και οι πρόεδροι για επεισόδια μακριά από το γήπεδο. Πως μπορεί να απολογούμαστε για 50 ηλίθιους; Τι θα γίνει αν κάποιος ληστέψει μια τράπεζα με κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο κασκόλ; Έχουμε ευθύνη;»
Για τον αγώνα της Δευτέρας:
«Προέκυψε από την συζήτηση με την ΝΟVA και ήταν αίτημα του καναλιού που μας χρηματοδοτεί. Έμμεσα βοηθάει και το ποδόσφαιρο. Συζητήσαμε και την εναλλακτική της Παρασκευής. Πρώτη φορά το δοκιμάζουμε, θα δούμε αν βοηθήσει. Πιθανότατα η Δευτέρα θα οδηγήσει σε απώλεια στα εισιτήρια. Θα δούμε πως θα πάει».
Για τις πρώτες δύο αγωνιστικές:
«Δεν μπήκαν πολλά γκολ στην πρεμιέρα. Αλλά χρειάζεται υπομονή με τα νέα παιδιά. Μπήκαν νέοι Έλληνες, τελευταία στιγμή βγήκαν δελτία. Η ποιότητα είναι στο πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος και την κρίνω ως ικανοποιητική.
Βεβαίως θα θέλαμε περισσότερους εκπροσώπους στην Ευρώπη και είναι κρίμα που ο ΠΑΟΚ και ο Ατρόμητος δεν συνέχισαν. Αν είχαμε στην Ελλάδα την διαιτησία που υπήρξε στο Νιουκαστλ-Ατρόμητος, θα συζητούσαμε 5 χρόνια. Θα απαξιώναμε το ποδόσφαιρο, Είναι θετικό ότι έγιναν τρεις μετακινήσεις φιλάθλων, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα. Επίσης το επίπεδο των γηπεδικών εγκαταστάσεων ήταν ικανοποιητικό, με 1-2 εξαιρέσεις».
Προβληματισμοί για την συνέχεια:
«Αγωνία μου είναι οι ομάδες που πήραν προσωρινή άδεια να μπορέσουν να παραμείνουν στο πρωτάθλημα και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είμαστε απογοητευμένοι αλλά ούτε και πετάμε στα σύννεφα. Θα θέλαμε καλύτερα γήπεδα και υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Να αυξήσουμε τα έσοδα, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους και τα πρωταθλήματα υποδομών να βελτιωθούν. Θέλουμε ακόμη καλύτερη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και τους άλλους χορηγούς και να δείξουμε την απαιτούμενη εταιρική ευθύνη. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και όλων όσοι είναι κοντά στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα αλλά η προσπάθεια ειλικρινής».
Για το κοινωνικό πρόσωπο της Super League:
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία και να δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου.
Θα ήθελα κάποια στιγμή να επισκεφθούν σχολεία παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μαζί. Να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις»
Για την παρουσία του ως προέδρου:
«Επιθυμώ να μεταφέρω την εμπειρία μου στην Superleague. Έχω τη διάθεση, σε συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό της διοργανώτριας, να βελτιώσουμε έστω και λίγο το πρωτάθλημα. Είμαστε κοντά στον πάτο αλλά από τον πάτο κάποιες φορές εκτοξεύεσαι. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλα μαύρα. Έξω πάμε καλά. Δείτε τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας τόσο στους Άνδρες όσο και στους Νέους αλλά και τους Έλληνες στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν είμαι καλύτερος από τους προέδρους οι οποίοι προηγήθηκαν ούτε και από τους επομένους.
Άνθρωποι όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης οι κ.κ. Νικόλας Πατέρας και Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Κώστας Πηλαδάκης και ο αποβιώσας Απόστολος Παπουτσάκης, έκαναν το καλύτερο δυνατό αλλά δεν είχαν την ευχέρεια χρόνου να βρίσκονται κάθε ημέρα στα γραφεία της Super League.
Αυτό σκέφτηκα όταν έβαλα υποψηφιότητα ότι έχω περισσότερο χρόνο για να τον αφιερώσω στον συνεταιρισμό. Επιθυμώ αυτά τα 18 χρόνια εμπειρίας που έχω στο ποδόσφαιρο, να τα αξιοποιήσω για το καλό του αθλήματος και να βάλουμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι βελτίωσης».