Ισχυροποιήθηκε ο ρόλος του Κύρου Βασσάρα στην ελληνική διαιτησία, καθώς με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας θα έχει πλέον ισχυρό ρόλο τόσο στους ορισμούς των διαιτητών στους αγώνες, όσο και στην αξιολόγηση των διαιτητών και των παρατηρητών.
Με λίγα λόγια, εκείνος θα εισηγείται ποιοι διαιτητές θα μπαίνουν στους πίνακες και ποιοι θα σφυρίζουν στα παιχνίδια, με την ΚΕΔ απλώς… να εκτελεί! Παράλληλα, ο Κύρος Βασσάρας θα αποτελεί τον κυριότερο σύμβουλο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας με τον εφοδιασμό της για κάθε αγωνιστική ημέρα με τις βαθμολογίες και τις παρατηρήσεις για την απόδοση των διαιτητών και βοηθών.
Στην απόφαση της, η ΕΠΟ σημειώνει πως την τελική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις θα έχει ο πρόεδρος της ΚΕΔ, αλλά είναι σαφές πως ο Βασσάρας θα είναι εκείνος που θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις. Ο ρόλος του, μετατρέπεται στην ουσία σε «τιμ μάνατζερ» της διαιτησίας, καθώς πλέον δεν θα είναι απλά ο «υπεύθυνος ανάπτυξης», κομμάτι το οποίο φυσικά και θα διατηρήσει.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά άλλων αποφάσεων και νέων διατάξεων, γίνονται για να εναρμονιστεί ο κανονισμός διαιτησίας με τη «σύμβαση διαιτητών» της ΟΥΕΦΑ, την οποία η ΕΠΟ προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν έχει καταφέρει να υπογράψει. Η «σύμβαση διαιτησίας» είναι ένα πρόγραμμα που επιχορηγείται με περίπου 100.000 ευρώ ετησίως από την ΟΥΕΦΑ και αφορά τη λειτουργία και την οργάνωση της διαιτησίας σε όλα τα επίπεδα. Την έχουν υπογράψει 32 χώρες σε όλη την Ευρώπη, όχι όμως και η Ελλάδα που δεν πληρούσε ούτε καν τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια.
Η ΟΥΕΦΑ, λοιπόν, ήθελε ένα πρόσωπο στην κεφαλή της διαιτησίας και όχι διαρχία όπως ίσχυε τον τελευταίο χρόνο. Το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον υπεύθυνο ανάπτυξης, Κύρο Βασσάρα, ο οποίος άλλωστε, είναι και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ.
Στον Μπιτσαξή για τις ποινές
Τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή θα επισκεφτούν την Τρίτη το απόγευμα τα προεδρία της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας. Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι ποινές για τα επεισόδια στα γήπεδα, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή με την ψήφιση του νέου Πειθαρχικού Κώδικα στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 5 Ιουνίου.
Έπειτα και από τις σχετικές «εισηγήσεις» του γ.γ.Α., η ομοσπονδία έχει στα σκαριά βαρύτατες «καμπάνες» για τις ΠΑΕ και όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο η Σούπερ Λίγκα αντιδρά έντονα. Η λύση, συνεπώς, πιθανόν να δοθεί με τον Πάνο Μπιτσαξή σε ρόλο διαιτητή. Η διαφωνία για τις ποινές, ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν πάρθηκε καμία σχετική απόφαση στο δ.σ. της ΕΠΟ.
Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στην εν λόγω συνάντηση, είναι και το θέμα των ύποπτων αγώνων. Η ΕΠΟ, μόλις τη Δευτέρα 17/5 αποφάσισε να προσθέσει στο καταστατικό της ένα άρθρο που προβλέπει η ΟΥΕΦΑ, το οποίο «θα απαγορεύει στους αξιωματούχους των ομάδων να εμπλέκονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, σε στοιχηματισμούς, προγνωστικά αγώνων και κληρώσεις που συνδέονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες ενώ θα καταρτιστεί και ειδικός κανονισμός στον πειθαρχικό κώδικα με τον οποίο θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι απαγορεύσεις, οι κυρώσεις, οι
διαδικασίες και ο τρόπος ελέγχου των φυσικών ή νομικών προσώπων».
* Άλλες διατάξεις που θα «περάσει» η ΕΠΟ στον κανονισμός διαιτησίας, έχουν ως εξής:
-Η ΚΕΔ θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε αγώνες Α’ Εθνικής Κατηγορίας ή Κυπέλλου Ελλάδος με συμμετοχή ομάδας Α’ Εθνικής Κατηγορίας και διαιτητές 2ης κατηγορίας που είναι υποψήφιοι για άνοδο και σε αγώνες Β’ Εθνικής Κατηγορίας ή Κυπέλλου Ελλάδος με συμμετοχή ομάδας Β’ Εθνικής Κατηγορίας και διαιτητές 3ης κατηγορίας που είναι υποψήφιοι για άνοδο.
Η χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων διαιτητών θα γίνεται από ειδικό πίνακα υποψηφίων για άνοδο που θα καταρτίζεται πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.
Για τον καταρτισμό του πίνακα θα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες τους από τους παρατηρητές, αλλά και οι εισηγήσεις των μελών της ΚΕΔ και του Υπεύθυνου Ανάπτυξης Διαιτησίας . Οι διαιτητές του πίνακα αυτού θα μπορούν να αλλάζουν πριν από την έναρξη του β’ γύρου, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδόσεις και βαθμολογίες τους.
-Θα μειωθούν τα όρια ηλικίας για την επιλογή διαιτητών σε όλες τις κατηγορίες βάσει των προβλεπόμενων στη σύμβαση διαιτησίας με την UEFA:
1. Για την προαγωγή από την 5η στην 4η κατηγορία ο προς επιλογή διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 33ο έτος της ηλικίας του.
2. Για την επιλογή του στην 1η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 37ο έτος της ηλικίας του.
3. Για την επιλογή του στη 2η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας του.
4. Για την επιλογή του στην 3η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 34ο έτος της ηλικίας του.
-Σε ΕΠΣ με δύναμη αριθμού σωματείων μικρότερου των τριάντα και εφόσον δεν υφίσταται ικανός αριθμός διορισμένων παρατηρητών ή εκπαιδευτών, η οικεία ένωση δύνανται μετά από έγκριση του δ.σ. της ΕΠΟ να ορίζει οποιονδήποτε πρώην διαιτητή της ΕΠΣ ως τοπικό όργανο διαιτησίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κανονισμού ως τοπικό όργανο διαιτησίας στις ΕΠΣ διορίζεται πρώην διαιτητής που πέτυχε στις αντίστοιχες εξετάσεις.
-Διπλώματος διαιτητού δικαιούνται οι υποψήφιοι νέοι διαιτητές, ηλικίας από 16 έως 35 ετών, εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις και έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον τρεις αγώνες και σε έναν από αυτούς υπάρχει και έκθεση παρατηρητή.
-Οι υποψήφιοι διαιτητές θα πρέπει να είναι απόφοιτοι γυμνασίου τουλάχιστον, να προσκομίζουν ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό γέννησης. Σε περίπτωση αλλοδαπών επιπρόσθετα απαιτείται άδεια παραμονής και φωτοτυπία διαβατηρίου.