Άλλη μια αξιόλογη πρωτοβουλία του Ομίλου Αθλοπαιδιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 5 στο Πολύκεντρο Θαλασσινού. Η ημερίδα με θέμα “Η ψυχοσωματική υγεία του μικρού αθλητή” με ομιλητές τον παιδίατρο Σχουλλή Μιχάλη, την ψυχολόγο Μαρία Δρόσου και τη διαιτολόγο Αναστασία Ορφανουδάκη προσέλκυσε γονείς και αθλητές που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία των μικρών τους αλλά και τη δική τους.
Την ημερίδα προλόγισε ο Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου που ευχαρίστησε τους τρεις λαμπρούς επιστήμονες και τον κο.Θαλασσινό για την παραχώρηση της αίθουσας. Ο Παιδίατρος κος.Σχουλλής τόνισε πόσο σοβαρό θέμα το οποίο δεν έχει μάλιστα εκτιμηθεί, είναι η παιδική παχυσαρκία, που δυστυχώς σαν χώρα έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη και τη δεύτερη μετά τις ΗΠΑ παγκοσμίως.. Ανέφερε τα πολλά οφέλη του αθλητισμού στην παιδική ηλικία αλλά και το σοκαριστικό γεγονός ότι το ντόπινγκ έχει εισβάλλει στις μικρές ηλικίες, από τα 14 τους χρόνια σε ποσοστό 13%, να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής όπως κρεατίνη και αμινοξέα. Παράλληλα, διευκρίνισε πόσο σημαντική είναι η ιατρική εξέταση του μελλοντικού παιδιού αθλητή, λαμβάνοντας το ιστορικό του, την αρτηριακή πίεση, εξέταση από παιδίατρο αλλά και από παιδοκαρδιολόγο. Τέλος, όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής του αθλήματος για το κάθε παιδί, ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κλίση και τα ενδιαφέροντα του καθενός, αν υπάρχει επίσημη ομοσπονδία στον τόπο που βρίσκεται και η κατάλληλη υποστήριξη,το ωράριο του αθλήματος και το κόστος, η γνωριμία με τον προπονητή αλλά και ο εξοπλισμός να προάγει την ασφάλεια του παιδιού.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ψυχολόγος Μαρία Δρόσου που ξεκίνησε τονίζοντας ότι βασικός στόχος της άθλησης, είναι να είναι ευχάριστη και να γίνει μια πολύτιμη εμπειρία στο παιδί. Επίσης ότι η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, προστατεύει από το καταστροφικό τρίπτυχο καναπές-τηλεόραση-ψυγείο. Με τον αθλητισμό, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, πειθαρχία, χαρά, αλληλοσεβασμό, φιλίες, υπομονή, επιμονή, αίσθηση ανταμοιβής, κατανόηση και αποδοχή της ήττας αλλά και σεβασμό για την προσωπικότητα και το σώμα του. Η αφετηρία των αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να ξεκινάει μετά τα 3 έτη, με τη μορφή παιχνιδιού και πολύ ωφέλιμη είναι και η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων. Η τελική επιλογή του αθλήματος, γίνεται ουσιαστικά με την έγκριση του παιδιού και σημείωσε πως και τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα είναι εξίσου σημαντικά. Μεγάλος φυσικά ο ρόλος των γονέων όπου μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς αθλητές τους με συζήτηση, επικοινωνία με τους προπονητές, λαμβάνοντας υπόψιν τους το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα τους, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους και όχι μόνο τη νίκη αλλά και διατηρώντας τους ρεαλιστικές προσδοκίες. Και οπωσδήποτε ο έπαινος είναι απαραίτητος κάθε φορά που συμμετέχουν και όχι μόνο όταν κερδίζουν.
Η Αναστασία Ορφανουδάκη, τόνισε τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής των μικρών αθλητών καθώς και τη μεγάλη σημασία και αξία του πρωινού αλλά και των υγιεινών ενδιάμεσων σνακ όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα σπιτικά κεικ αντί τις σοκολάτες, τα μπισκότα και τα γλυκά. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενός παιδιού αθλητή πρέπει να περιλαμβάνει 1-2 φορές την εβδομάδα, όσπρια ή λαδερά, ψάρι ή θαλασσινά, κοτόπουλο,κόκκινο κρέας και ζυμαρικά ή ρύζι. Η σαλάτα πρέπει πάντα να υπάρχει στο τραπέζι και ας μην τρώνε τα παιδιά. Πρέπει οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα! Τα γεύματα πρέπει να παίρνονται στο τραπέζι καλύτερα παρά μπροστά στην τηλεόραση,έτσι ώστε να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και οικογενειακή συνήθεια. Στόχος πρέπει να είναι η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την τρυφερή ηλικία.
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις γονέων και απαντήσεις από τους ομιλητές σε ένα ευχάριστο κλίμα χαλαρής συζήτησης.