O “φακός” του giafkasports.gr σε μία από τις εξορμήσεις του βρέθηκε στην παραλία Σκανδαρίου (Φάρος) όπου με μεγάλη έκπληξη αντίκρισε τουλάχιστον 8-10 kite surf και αρκετούς φίλους του αθλήματος σε ακτή και θάλασσα. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ με το θέαμα και με την εκπληκτική ταχύτητα που κινείται το surf στην θάλασσα που δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Κατά την παραμονή μας εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσαμε με τρία από τα παιδιά που βρίσκοντας εκείνη την στιγμή εκτός ΄΄δράσης΄΄ και μας έδωσαν κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο σπορ. Στην Κω υπάρχουν περίπου 25-30 άτομα που ασχολούνται μεταξύ αυτών και δύο κορίτσια. Η συγκεκριμένη παραλία ευνοεί πολλές φορές ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες του φίλους του kite και μαζεύονται εκεί. όσον αφορά το κόστος για τον εξοπλισμό που απαιτείται δεν είναι και από τα φθηνά σπορ αλλά με μία καλή έρευνα αγοράς πολλά μπορείς ν’ ανακαλύψεις. Οι αγώνες θα ήταν κάτι που θα επιθυμούσαν τα παιδιά και πιθανόν η ίδρυση ενός συλλόγου να τους βοηθούσε ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο σπορ που απ’ ότι φαίνεται σιγά, σιγά αποκτά φανατικούς θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα.
Ευχαριστούμε τον Μανώλη Κασίου, τον Άγγελο Μαρκόγλου και τον Νίκο Καλλούδη για της πληροφορίες που μας έδωσαν καθώς και για την φωτογράφιση που έγινε.
Λίγα Λόγια για το KITE SURF
Το kitesurf προέρχεται από το συνδυασμό πολλών άλλων αθλημάτων (windsurfing, waterski, wakeboard, paragliding) και από μια άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί η φυσική εξέλιξη του windsurfing, αφού η χρήση ελαφρύτερου εξοπλισμού προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον αναβάτη. Ο αναβάτης χρησιμοποιεί ένα μικρό σκάφος, το οποίο οδηγεί ενώ κρατά τη μάτσα, που τον συνδέει με μακριά σχοινιά με τον αετό. Το βασικό χαρακτηριστικό, που διακρίνει το kite surf, είναι η δύναμη της άνωσης, η τρίτη δηλαδή δύναμη, που έχει προστεθεί, με την οποία ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έλξη του αετού προς τα επάνω, για να πραγματοποιήσει πολύ ψηλά άλματα και, κατά συνέπεια, εντυπωσιακότατους ελιγμούς.
Αυτή η δύναμη είναι και το στοιχείο, που διαφοροποιεί το kitesurf από τα υπόλοιπα θαλάσσια αθλήματα, όπου ο αναβάτης χρησιμοποιεί μεν τη δύναμη της έλξης (είτε του σκάφους όπως στο wakeboard ή το water ski) είτε του πανιού (όπως στο windsurf), με τα οποία, όμως, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και έχει περιορισμένες δυνατότητες αλμάτων, αφού η έλξη αυτή δεν τον ωθεί προς τα πάνω και, άρα, δεν έχει τα προτερήματα, που του προσφέρουν τα μακριά σχοινιά (20 – 30μ) του αετού σε συνδυασμό, πάντοτε, με τη δύναμη της άντωσης.