Ακριβώς 35 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που «γράφτηκε» μία από τις ενδοξότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού.
Η Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 επικρατώντας της πανίσχυρης ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης με 103 -101.
Το έπος του Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν αυτό που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.
Όσα συνέβησαν λίγα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού αποτυπώνουν το μέγεθος του θριάμβου, που άφησε με το στόμα ανοιχτό ολόκληρη την Ευρώπη.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 15ης Ιουνίου 1987:
« “NENIKHKAME”. Το μήνυμα της νίκης σκέπασε απ’ άκρη ως άκρη όλη την Ελλάδα. Έφτασε στα πέρατα της γης παντού όπου υπάρχουν Έλληνες διαλαλώντες το θαύμα.
»Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Άφωνη η Ευρώπη, άφωνος ο κόσμος, έτριβε τα μάτια του απ’ αυτά που έβλεπε χτες βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Νέου Φαλήρου.
»Δεκαέξι χιλιάδες θεατές, εκατομμύρια τηλεθεατές έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Κι όταν το ταμπλό έγραψε το τελικό 103 – 101, χιλιάδες καρδιές ράγισαν. Η Ελλάδα, η εθνική μπάσκετ, πέτυχε μεγαλειώδη θρίαμβο επί της πιο κραταιάς δύναμης του μπάσκετ. Νίκησε τη Σοβιετική Ένωση παίρνοντας τα σκήπτρα στην Ευρώπη.
»Χιλιάδες λαού έψαλαν με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο. Εθνική υπερηφάνεια. Ένα όνειρο που θα γίνει παραμύθι για τις μελλοντικές γενιές.
Το ματς
»Αγωνιστικά το ματς ήταν ένα ντέρμπι. Ένα ντέρμπι που ήθελε σκληρά νεύρα, μεγάλη ψυχραιμία, αυτοθυσία. Και οι Έλληνες παίκτες μεγαλούργησαν κόντρα στην πανίσχυρη σοβιετική μηχανή, με μια 12άδα σχεδόν ισοδύναμων παικτών, έδωσαν σκληρές μάχες.
»Μα τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τον υπέροχο Γκάλη, σούπερ-σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ; Τον αλύγιστο Παναγιώτη Γιαννάκη, τον χαλύβδινο Παναγιώτη Φασούλα, το πείσμα του Καμπούρη, το πάθος του Χριστοδούλου, την ψυχραιμία του Ανδρίτσου ή το σθένος του Ιωάννου;»
Τα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας
Οι περισσότεροι θυμόμαστε τις ιστορικές βολές του Αργύρη Καμπούρη, στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης. Δεν θα είχαμε φτάσει όμως εκεί χωρίς τις κρισιμότατες βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας
«Η δραματική διακύμανση: Γκάλης 85 – 87, Χομίτσιους 89 – 85, Γκάλης 89 – 87. Ενώ απομένουν 36 δευτερόλεπτα χρεώνεται με 5ο φάουλ ο Σοβιετικός γίγας Βλαντιμίρ Τκατσένκο.
»Η αγωνία στο έπακρο, αλλά ο Ανδρίτσος δεν αστοχεί στις δύο βολές: 89-89. Οι Σοβιετικοί σημειώνουν καλάθι στην τελευταία επίθεση με τον Γανγκράσιν, αλλά ο χρόνος είχε έκπνευσει.»
- Διαβάστε επίσης: Νίκος Γκάλης – Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο θεός του μπάσκετ
Η Ελλάδα κρατά την αναπνοή της
Ο αγώνας πάει στην παράταση.
«Γκάλης 91–89 και 93-89. Ο Βάλτερς, με δύο συνεχόμενα τρίποντα φέρνει μπροστά τη Σοβιετική Ένωση με 93-95, ο Ταρακάνικ με μία βολη, 93-96 αλλά ο Ανδρίτσος με δύο βολές, μειώνει σε 95 – 96. Πάλι ο Ταρακάνικ 95 -98, αλλά ο Ανδρίτσος ξαναχτυπά 97-98 και ο Γκάλης ισοφαρίζει 98-98 και δίνει το προβάδισμα, 99-98.
»Η ψυχραιμία των Σοβιετικών είχε ήδη καταρρεύσει πολύ νωρίτερα. Ο Βάλτερς αστοχεί σε δύο βολές, και ο Γκάλης δεν συγχωρεί 101-98.
»Οι καρδιές πάνε να σπάσουν καθώς ο Γιοβάισα ισοφαρίζει με τρίποντο 101-101».
Τα τελευταία δευτερόλεπτά της έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη κάθε Έλληνα που παρακολούθησε εκείνο το βράδυ, είτε μέσα από το ΣΕΦ είτε από την τηλεόραση, το ιστορικό αυτό παιχνίδι, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του μπάσκετ στην Ελλάδα.
«Απομένουν 36 δευτερόλεπτα. Η τελευταία ελληνική επίθεση. Ο καλπασμός για τη νίκη. Ο Ιωάννου μπαίνει σαν τον άνεμο, αλλά αστοχεί, ο Καμπούρης όμως κερδίζει φάουλ από τον Γκομπόροφ.
»Απομένουν τέσσερα δευτερόλεπτα. Ο γίγας όμως της Εθνικής δεν αστοχεί. Εύστοχος και στις δύο βολές εδραιώνει τον μεγαλειώδη θρίαμβο.
Η Ελλάδα στο πόδι
«Στην Αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν τα τείχη για τους ήρωες. Στη σύγχρονη, όλοι οι Έλληνες έψαλαν όρθιοι τον Εθνικό μας Ύμνο, τιμώντας τα ηρωικά παιδιά του ελληνικού μπάσκετ που το έφεραν πανάξια στην κορυφή της Ευρώπης.
»Το ξέφρενο πανηγύρι που ακολούθησε το μεγάλο θρίαμβο δεν είχε προηγούμενο, κι όπως τηλεφωνούν οι κατά τόπους ανταποκριτές των «NEΩΝ», ο κόσμος ξενύχτησε σε πόλεις και χωριά, ενώ αποκλείστηκαν πολλές οδικές αρτηρίες και δημιουργήθηκαν μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα.
»Στην Αθήνα, η Ομόνοια, το Σύνταγμα και άλλες κεντρικές πλατείες αποκλείστηκαν λίγα μόλις λεπτά μετά τη λήξη του ιστορικού αγώνα, ενώ ανάλογες σκηνές έγιναν και στις διάφορες συνοικίες.
»Γυναικόπαιδα και άνθρωποι κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους, τα φώτα στις πολυκατοικίες αναβόσβηναν ρυθμικά, χιλιάδες πυροτεχνήματα ρίχτηκαν, ενώ ανέμιζαν οι σημαίες και της νίκης κάλυπτε κάθε γωνιά της Αττικής.