Το γκολ αποτελεί την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Είναι η κορύφωση ενός αγώνα, η στιγμή που έρχεται η «έκρηξη» της κερκίδας, η ώρα που αποκτούν νόημα τα χρήματα που πληρώνουν οι φίλαθλοι για να μπούν στο γήπεδο και να παρακολουθήσουν ένα ματς.
Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές, που διαφέρουν από πολλούς συναδέλφους τους, γιατί κάνουν κάτι τόσο καλά που και οι υπόλοιποι ενδεχομένως θα ήθελαν (για να μην πούμε θα ζήλευαν) να κάνουν. Στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα. Με ευκολία. Αυτό είναι αναμφίβολα χάρισμα. Κι αυτό το χάρισμα πληρώνεται συνήθως ακριβά από τους περισσότερους συλλόγους. Ο «ήρωάς» μας λέγεται Γκάρι Λίνεκερ. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο δέκα χρόνια ζωής για να δείξει ότι το γκολ το… έχει!
Στις 30 Νοεμβρίου του 1960 θα έρθει στον κόσμο από μία οικογένεια όχι ιδιαίτερα… εύπορη, η οποία ζούσε στο Λέστερ. Εκεί, στα προάστια του Λονδίνου, ο μικρός Γκάρι δείχνει ότι αγαπάει το ποδόσφαιρο. Του αρέσει να περνάει ώρες με την μπάλα στα πόδια και συνήθως, να σημαδεύει σωστά στον τοίχο της αυλής του. Στο σχολείο του ήταν περιζήτητος. Αγωνιζόταν σε μία τοπική ομάδα, με την οποία μόλις στα 11 χρόνια του είχε πετύχει 161 γκολ! Ο Γκάρι Λίνεκερ γινόταν φανερό πως σύντομα θα επιλεγόταν από κάποιον μεγάλο σύλλογο. Οι σκάουτερ στην Βρετανία άλλωστε βρίσκονται σχεδόν οπουδήποτε παίζεται ποδόσφαιρο και ένα παιδία ψηλόλιγνο με τέτοιο χάρισμα στο σκοράρισμα, δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί τόσο εύκολα.
Τα πρώτα βήματα στην Λέστερ
Όπως ήταν λογικό, η Λέστερ, όντας επαγγελματική ομάδα που πρωταγωνιστούσε, είτε στην μεγάλη, είτε στην δεύτερη κατηγορία, δεν άφησε τον Γκάρι Λίνεκερ να βρεθεί σε άλλη γειτονιά. Δικό τους παιδί ήταν και το εκμεταλλεύτηκαν. Το 1978, την ώρα που στην Αργεντινή διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 18χρονος Άγγλος, υπέγραφε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. «Ονειρεύομαι μία μέρα να φοράω την φανέλα της εθνικής Αγγλίας και να συμμετέχω σε Παγκόσμιο Κύπελλο» λέει τότε σε μία από τις τυπικές συνεντεύξεις στο επίσημο περιοδικό της ομάδας. Ίσως λίγοι αντιλαμβανόταν, πως εκείνα τα λόγια ήταν προφητικά και κατά συνέπεια συλλεκτικά για τους φίλους της ομάδας. Στο Λέστερ (όπου μετά από πολλά χρόνια αγωνίστηκε και ο Θοδωρής Ζαγοράκης) θα μείνει επτά χρόνια. Πήγε παιδί ουσιαστικά και έφυγε ως ώριμος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η ομάδα δεν τον βοηθούσε για το κάτι παραπάνω. Αυτός σκόραρε αλλά αυτό δεν αρκούσε. Ο Γκάρι Λίνεκερ συμμετείχε ενεργά σε δύο ανόδους της Λέστερ στην Premier όμως είναι φανερό πως το ταλέντο του είναι για κάτι πολύ παραπάνω. Την σεζόν 1984-85 θα πετύχει 24 γκολ στα μεγάλα σαλόνια και θα αναδειχθεί μαζί με τον Κέρι Ντίξον πρώτος σκόρερ του Αγγλικού πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι της Λέστερ αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορούσαν να τον κρατήσουν πλέον παραπάνω και απλώς περίμεναν την καλύτερη πρόταση για τον παραχωρήσουν.
Παραλίγο πρωταθλητής και… φιναλίστ του κυπέλλου
Η Έβερτον, η οποία είχε τότε την φήμη της πλούσιας ομάδας στην Αγγλία, θα προσφέρει στην Λέστερ ένα ποσό 800.000 στερλίνων και θα κάνει τελικά δικό της τον Γκάρι Λίνεκερ. Ο Άγγλος επιθετικός θα βγάλει ασπροπρόσωπη την ομάδα που δαπάνησε τόσα χρήματα γι΄ αυτόν καθώς θα πετύχει 30 γκολ σε 41 εμφανίσεις του, στην πρώτη του κιόλας χρονιά με τα «ζαχαρωτά». Στην πραγματικότητα, ο Λίνεκερ βρίσκει την ευκαιρία να παίξει με συμπαίκτες τους δικού του επιπέδου, οι οποίοι του πασάρουν και αυτός απλώς σκοράρει. Θα είναι η πρώτη φορά για τον Γκάρι που θα κάνει και πρωταθλητισμό. Φθάνει στην πηγή με την φανέλα της Έβερτον, όμως… νερό θα πιει η Λίβερπουλ που τερματίζει δύο βαθμούς ψηλότερα! Η ίδια ομάδα ήταν αυτή που στέρησε και το κύπελλο από τον Λίνεκερ και την παρέα του, καθώς επικρατεί στον τελικό 3-1 της Έβερτον. Το ντέρμπι του «Μέρσεϊσάιντ» έβγαζε κυρίαρχους τους «κόκκινους», όμως ο Γκάρι Λίνεκερ είχε αρχίσει να μπαίνει στις συνειδήσεις των απανταχού Άγγλων φιλάθλων, ως ένας εξαιρετικός σκόρερ που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στο ρόστερ της.
Και ξαφνικά στη Βαρκελώνη
Το όνειρο που περιέγραφε ο Γκάρι στο περιοδικάκι της Λέστερ, μετά την υπογραφή του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου, θα γίνει πραγματικότητα το καλοκαίρι του 1986. Όλοι θα θυμούνται τον Ντιέγκο Μαραντόνα από εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο και ειδικά εκείνο το δεύτερο γκολ κόντρα στην Αγγλία, όμως είναι βέβαιο ότι ο Γκάρι Λίνεκερ θα το θυμάται ως το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο μάλιστα θα έχει και ενεργό συμμετοχή. Πετυχαίνει έξι γκολ στην διοργάνωση, τα περισσότερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή, όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να βρεθεί η Αγγλία έστω στον τελικό. Απογοητευμένος γυρίζει στην πατρίδα του, όπου όμως μαθαίνει σύντομα κάποια νέα που θα τον ξαφνιάσουν ευχάριστα.
Η Μπαρτσελόνα, «θαμπωμένη» από τις επιδόσεις του Γκάρι Λίνεκερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα συμφωνήσει τελικά με την Έβερτον για την απόκτησή του, προσφέροντας το ποσό των 2,2 εκ. στερλίνων. Όπως γίνεται αντιληπτό, επρόκειτο για ένα τεράστιο νούμερο για τα επίπεδα της εποχής. Τον Λίνεκερ θα υποδεχθούν χιλιάδες φίλοι της Μπαρτσελόνα στο «Νόου Καμπ». Παρά τις αντίθετες προβλέψεις μάλιστα, ο Άγγλος στράικερ θα προσαρμοστεί άμεσα στις απαιτήσεις του Ισπανικού ποδοσφαίρου και του Ισπανικού πρωταθλήματος. Πετυχαίνει την πρώτη του χρονιά με την Μπάρτσα 21 γκολ σε 41 παιχνίδια, ενώ γίνεται «ήρωας» στα μάτια των οπαδών, όταν πετυχαίνει χατ τρικ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1988, ο Λίνεκερ κερδίζει τον πρώτο του τίτλο, καθώς η Μπαρτσελόνα κατακτά το κύπελλο, ενώ το 1989 έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής καταξίωσης με την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων.
Η κόντρα του με τον Γιόχαν Κρόιφ και η Τότεναμ
Όταν ήταν πιτσιρικάς, αναμφίβολα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως όχι απλά θα συνεργάζεται, αλλά θα έρχεται και σε κόντρα με ένα ιερό τέρας των παιδικών του χρόνων, τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός όμως ήταν αυτός που ανέλαβε προπονητής της Μπαρτσελόνα. Στην αρχή όλα έμοιαζαν ευχάριστα. Η Μπαρτσελόνα κάτοχος του κυπελλούχων και ο ίδιος προετοιμασμένος για μία πιο σπουδαία σεζόν, αφού η αλήθεια είναι ότι είχε πέσει από τα στάνταρ του. Ο Κρόιφ όμωςς είχε κάποιες άλλες σκέψεις για την Μπαρτσελόνα και για το ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει. Έτσι έβαζε τον Λίνεκερ σε θέσεις που δεν γνώριζε. Έπαιζε δεξιά κυρίως και έχασε την επαφή με την περιοχή και τα αντίπαλα δίχτυα που ήταν και το μεγάλο του προσόν. Ζήτησε τον λόγο όμως σαφή απάντηση δεν πήρε ποτέ. Κατάλαβε ότι τα ψωμιά του τελειώνουν στην Βαρκελώνη. Αναζήτησε την επιστροφή στην πατρίδα και τον Ιούλιο του 1989 τα κατάφερε. Η Τότεναμ ήταν αυτή που τον έβαζε στο ρόστερ της και ο Λίνεκερ ξανάνιωσε. Βρήκε τον ρόλο που ήθελε, έκανε ένα καλό πρωτάθλημα και ένα ακόμη καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας, ενώ με τους «πετεινούς» θα στεφθεί και κυπελλούχος Αγγλίας το 1991, όταν η Τότεναμ νίκησε 2-1 τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Το καλοκαίρι του 1992 ο Γκάρι Λίνεκερ αποχωρεί από το Λονδίνο και εκπλήσσει με την επιλογή του για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
”Άρχοντας” στην Ιαπωνία
Ήταν ακόμη εποχή που το ποδόσφαιρο της Ιαπωνίας, ήταν κάτι άγνωστο ακόμη για τους Ευρωπαίους. Οι Ιάπωνες όμως είχαν χρήματα και από την στιγμή που αποφάσισαν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο τους, θα έπρεπε να κάνουν προσπάθεια να φέρουν μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη. Παίκτες φθασμένοι και στα… ντουζένια τους, ήταν προφανές πως δεν θα έκαναν ποτέ αυτό το βήμα. Ο Γκάρι Λίνεκερ όμως ένιωθε ότι ο κύκλος του είχε αρχίσει να κλείνει. Τα καλύτερα ένσημα λοιπόν μπορούσε να τα κολλήσει με ένα βασιλικό συμβόλαιο στην παγκοσμίως άγνωστη Νοκάγια Γκράμπους. Στην Ιαπωνία θα μείνει για δύο χρόνια όπου θα πετύχει εννέα γκολ σε 23 συμμετοχές. «Ήταν μία καλή εμπειρία» είπε φεύγοντας και κλείνοντας μία πολύ πλούσια καριέρα. Ίσως όχι όπως του άξιζε αλλά σίγουρα με τον τραπεζικό του λογαριασμό «φουσκωμένο».
Σύμβολο της Εθνικής Αγγλίας
Ίσως ποτέ δεν θα τον θυμούνται οι Άγγλοι όπως τον Τζεφ Χάρστ, που σκόραρε το γκολ-φάντασμα του τελικού του 1966 και όχι μόνο. Ίσως ποτέ να μην είχε την προβολή και την φήμη του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ενδεχομένως να μην πλησιάζει την αξία του Μπόμπι Τσάρλτον, όμως ο Γκάρι Λίνεκερ έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Που δεν συνοδεύτηκε βέβαια με κάποιο τρόπαιο, αλλά με πολλά γκολ από τον ίδιο. Ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 με έξι γκολ, ενώ στο σύνολο, παραμένει πρώτος σκόρερ της εθνικής Αγγλίας σε Μουντιάλ, έχοντας πετύχει δέκα τέρματα. Ο Γκάρι Λίνεκερ, έχει τον τίτλο του δεύτερου σκόρερ στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, με 48 γκολ σε επίσημα παιχνίδια. Πρώτος παραμένει πάντα ο Μπόμπι Τσάρλτον, όμως ακόμη και το επίτευγμα του Λίνεκερ δύσκολα θα μπορέσει να το πλησιάσει άλλος διεθνής. Αυτό που του έμεινε καημός, όπως και δεκάδες άλλους Άγγλους ποδοσφαιριστές ασφαλώς, είναι πως δεν κατάφερε να έχει κάποια επιτυχία με τα «Λιοντάρια».
Το 1986 ο Γκάρι Λίνεκερ παντρεύτηκε την Μισέλ Κοκείν, με την οποία απέκτησε μάλιστα τέσσερα αγόρια. τους Τζορτζ, Χάρι, Τομπάιας και Άνγκους. Το ζευγάρι χώρισε μετά από 20 χρόνια, τον Αύγουστο του 2006.
Η σημερινή του σύζυγος είναι η Ντανιέλ Μαρία Μπαξ. Η σύζυγος του Γκάρι, είναι μοντέλο εσωρούχων και τηλεπαρουσιάστρια. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της, η οποία αγγίζει τα 19 χρόνια, καθώς ο Γκάρι είναι πλέον 51 ετών, ενώ η Ντανιέλ είναι 32 ετών.
Λίγο μετά τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, όταν η Αγγλία είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από την Γερμανία, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, ο Λίνεκερ έκανε μία δήλωση που έμεινε για πάντα στην ιστορία. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι που αγωνίζονται 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία»!
Ο Γκάρι Λίνεκερ διαθέτει ένα εκπληκτικό ρεκόρ, καθώς σε όλα τα χρόνια της πλούσιας καριέρας του δεν δέχθηκε ούτε καν κίτρινη κάρτα! Φυσικά ούτε και κόκκινη. Από εκεί του «κόλλησε» και το παρατσούκλι «Mr Nice guy» (ο κύριος καλό παιδί).
Πάντως στο Καμερούν δεν λένε και τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. Όχι απλά γιατί σκόραρε δύο φορές εναντίον τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1990, αλλά γιατί δύο φορές «βούτηξε» για να κερδίσει πέναλτι.
Σήμερα εργάζεται ως τηλεσχολιαστής του BBC, ενώ κάθε δημόσια παρουσία του σχολιάζεται αρκετά από τα Αγγλικά περιοδικά. Ειδικά αν είναι μαζί με την νυν σύζυγο του.
Αρκετές φορές, ο Γκάρι Λίνεκερ έχει προσφέρει την φωνή του σε γνωστά παιχνίδια του play-station. Με το αζημίωτο φυσικά. Η αρχή είχε γίνει με το World Cup ’98 της EA Sports.
Πηγή: www.cobrasports.gr Συντάκτης: Αφροδίτη Ξενίδου