Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου είχε: στις 8.30 π.μ. συνάντηση και συνεργασία με τη διοίκηση του συλλόγου των εργαζομένων, με την οποία συζήτησε προβλήματα, αλλά και τον προγραμματισμό για τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα. Στη συνέχεια, μίλησε, σε μεγάλη αίθουσα της ΓΓΑ, στο σύνολο των εργαζομένων και ακολούθησε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή, τους δυο γενικούς Διευθυντές και τους διευθυντές τμημάτων. Στην ομιλία του προς τους εργαζομένους είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες λόγω των δυσχερειών που περνά η χώρα μας. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν δεν είχαμε 320 δις ευρώ δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. κ.λπ., αν δεν είχαμε την ανάγκη να τρέχουμε για να προλάβουμε.
Πρέπει να υπάρχει διαρκής διάλογος με τους εργαζόμενους. Σας είπα, στην προηγούμενη συνάντησή μας, ότι θέλω να δώσω το όραμα που έχουμε με τον Υπουργό Παύλο Γερουλάνο για τον αθλητισμό.
Να συνδέσουμε την καθημερινή μας δουλειά με κάποιους στόχους και οράματα, ώστε να αισθάνονται και οι εργαζόμενοι, ότι προσφέρουν καθημερινά και δεν είναι περιθωριοποιημένοι.
Για να μπορεί κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής πρέπει μέσα στην καθημερινότητά του να έχει και τον αθλητισμό. Όσον αφορά εσάς, όσο ο αθλητισμός θα γίνεται σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, τόσο και η δουλειά σας εδώ μέσα θα γίνεται πιο ευχάριστη και παραγωγική. Μιλάμε για αθλητισμό για όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι αναφερόμαστε σε έναν αθλητισμό, που θα έχει λαϊκή διάσταση. Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίζουμε σε κάθε άνθρωπο, που επιθυμεί να αθληθεί, τις καλύτερες συνθήκες και αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι βέβαιο, ως ένα βαθμό, εγκληματούμε εις βάρος της κοινωνίας. Και το τονίζω, για να κάνω κατανοητό, το τι σημαίνει αθλητισμός. Το τι σημαίνει άθληση.
Για να αξιοποιηθεί αυτό που ήδη είπα πρέπει να εξασφαλίσουμε τρεις άξονες και αυτοί είναι το σχολείο, οι Δήμοι και τα σωματεία.
Η δική μας κατεύθυνση πρέπει να οδηγήσει σε ένα σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει το μαζικό, λαϊκό αθλητισμό, θα προωθεί την ιδέα ότι η άθληση οδηγεί σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό πρέπει να γίνει καταρχήν σε εθνικό επίπεδο, στη συνέχεια σε περιφερειακό και τέλος σε τοπικό.
Θα πρέπει λοιπόν να ενεργοποιήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού να δούμε πώς θα συνδεθεί η δραστηριότητα του Ε.Σ.Α.Σ. με τις Περιφέρειες και πώς θα αποκεντρώσουμε καλύτερα το αθλητικό προϊόν. Άρα λοιπόν, η αποκέντρωση είναι ο όρος προκειμένου να καταφέρουμε ο αθλητισμός να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για χάραξη πολιτικής στον Αθλητισμό, πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγείο, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρωτίστως η πολιτική της ηγεσία είναι η μόνη, η αποκλειστική υπεύθυνη και δευτερευόντως οι εργαζόμενοι στη Γ.Γ.Α.
Για να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε και ομοσπονδίες, τέτοιες που θα μπορούν να κάνουν το έργο, για το οποίο έχουν ταχθεί. Βέβαια, για να έχουμε σωστές ομοσπονδίες θα πρέπει και εσείς να αξιολογείτε, να αξιοποιείτε και να αναδείξετε εκείνες, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Βέβαια για να πετύχουμε το παραπάνω, απαιτείται να υπάρχει διαφάνεια, καθαρές συνεννοήσεις. Να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, όσοι πραγματικά διοχετεύουν τα χρήματα εκεί που πρέπει και όχι σε στελέχη ομοσπονδιών, που έχουν καταφέρει, με τρόπο που δεν γνωρίζω, να έχουν πλουτίσει. Και η πολιτική ηγεσία δεσμεύεται να σας δώσει τις απαραίτητες δυνατότητες.
Συζητούσαμε για ποδόσφαιρο και διερωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουμε, να ανεχόμαστε καταστάσεις, όπου κάποιες αθλητικές ανώνυμες εταιρείες οφείλουν χρήματα και συγχρόνως να ζητούν συνεχώς οικονομικές ενισχύσεις. Και βέβαια αυτό είναι δουλειά της ΕΠΟ, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, να νομοθετήσει, με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι τα πράγματα θα λειτουργούν ομαλά.
Πρέπει λοιπόν να δείξουμε στον κόσμο ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε να γίνουν όλα αυτά και να προχωρήσουμε στην καθιέρωση κάρτας δικαιωμάτων για τον κάθε αθλούμενο πολίτη, ώστε να τον προστατεύουμε και από πλευράς υγείας, ότι μπορεί να αθλείται.
Παράλληλα, θα πρέπει στα νέα σωματεία που ζητούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έγκριση, να ελέγχουμε ότι έχει προϋποθέσεις βιωσιμότητας, ώστε να μην έρχεται συνεχώς να ζητάει χρήματα από τη ΓΓΑ. Δεν μπορεί μια χώρα σαν τη δική μας να αντέξει την ύπαρξη χιλιάδων σωματείων και αναφέρω σαν παράδειγμα τη Ρόδο, που έχει 45.
Επίσης, πρέπει κάποιοι αθλητικοί χώροι, κολυμβητήρια κ.λπ. να είναι παράλληλα και κοινωνικοί χώροι, ώστε να εξασφαλίζουν χρήματα για τη λειτουργία τους.
Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προανήγγειλε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η δημιουργία ενός νέου αθλητικού νομοσχεδίου, του οποίου το περιεχόμενο θα είναι περιεκτικό και ζήτησε από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να συμβάλλουν με τις θέσεις και απόψεις τους.