Η Γερμανία κέρδισε με 3-2 σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι την Ουρουγουάη και τερμάτισε τρίτη στο Μουντιάλ, ενώ το χειροκρότημα κέρδισε και η “σελέστε” που απέδωσε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για την Γερμανίαααφού όπως το 2006 στο Μουντιάλ της χώρας τους και το 3-1 επί της Πορτογαλίας, τα “πάντσερ” και σε αυτό της Νοτίου Αφρικής κατέκτησαν την τρίτη θέση. Απαλλαγμένες από το άγχος και οι δύο ομάδες προσπάθησαν και στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους κατάφεραν να προσφέρουν ένα πολύ ωραίο θέαμα. Εκτός από τα δύο γκολ τόσο η Γερμανία, όσο και η Ουρουγουάη έχασαν ευκαιρίες για ακόμα περισσότερα, ενώ συνολικά ο ρυθμός ήταν γρήγορος. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Μίλερ, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Καβάνι.
Ο Γιοακίμ Λεβ στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε άλλους παίκτες, αφήνοντας εκτός βασικής ενδεκάδας τους Ποντόλσκι, Νόιερ, Λαμ και Κλόζε. Ο Ποντόλσκι και ο Λαμ ήταν άρρωστοι, ενώ ο Κλόζε τραυματίας αν και κάθισε στον πάγκο προκειμένου να παίξει έστω και λίγο και να διεκδικήσει το γκολ που θα τον έφερνε στην πρώτη θέση των Μουντιάλ μαζί με τον Ρονάλντο.
Από την πλευρά του ο Όσκαρ Ταμπάρες κατέβασε την ομάδα του χωρίς αλλαγές, θέλοντας να τα δώσει όλα για την ιδιαίτερα τιμητική 3η θέση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως και οι Γερμανοί δεν κατέβηκαν με στόχο τη νίκη.
Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μπαίνουν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω. Οι Ουρουγουανοί έχασαν την πρώτη ευκαιρία στο 7’ όταν σε φάουλ του Φορλάν η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι Γερμανοί απάντησαν τρία λεπτά αργότερα, όταν ο Φρίντριχ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Μουσλέρα.
Μπορεί ακόμα να μην έχει την λάμψη του Κλόζε, του Ποντόλσκι, του Σβαϊστάιγκερ ή του Λαμ, ωστόσο ο Μίλερ είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ για την Γερμανία και ένας από τους καλύτερους συνολικά. Ο επιθετικός της Μπάγερν που έλειψε απίστευτα στον ημιτελικό με την Ισπανία κατάφερε στο 18’ να ανοίξει το σκορ. Συγκεκριμένα ο Σβαϊνστάιγκερ έπιασε το δυνατό σουτ, ο Μουσλέρα δεν κατάφερε να μπλοκάρει και ο Μίλερ που ήρθε από πίσω έστειλε με άνεση την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 0-1.
Οι τυπικά γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και το κατάφεραν στο 27’, με τον Καβάνι που πήρε την πάσα του Σουάρες και με ωραίο πλασέ έφερε το ματς στα ίσια. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες έχασαν από μία ευκαιρία με τους Σουάρες (η πιο μεγάλη) και Σβαϊνστάιγκερ χωρίς όμως να αλλάξει το σκορ.
Για πολλούς θεωρείται ο πολυτιμότερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ντιέγκο Φορλάν πήρε από το χέρι την Ουρουγουάη και την οδήγησε μέχρι τους τέσσερις του τουρνουά. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης με το καλημέρα του δεύτερου μέρους έδειξε για ακόμα μία φορά το πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Συγκεκριμένα στο 52’ και αφού πρώτα ο Σοάρες στο 48’ ο Σουάρες είχε χάσει μοναδική ευκαιρία, με εντυπωσιακό μονοκόμματο σουτ σε σέντρα του Αρέβαλο έκανε το 2-1.
Οι πανηγυρισμοί των παικτών της «Σελέστε» κράτησαν λίγο. Συγκεκριμένα μόλις τρία λεπτά, καθώς στο 55’ ο Μπόατενγκ έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Μουσλέρα έκανε άστοχη έξοδο και ο Γιάνσεν με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-2.
Από το σημείο εκείνο οι Γερμανοί πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έκλεισαν τους αντιπάλους τους στα καρέ. Δεν μπορούμε να πούμε πως έχασαν την μεγάλη ευκαιρία, αλλά σίγουρα έδειξαν πως ήταν καλύτεροι.
Εκεί που όλα έδειχναν πως το ματς πήγαινε προς την παράταση, καθώς παρότι όπως αναφέραμε η Γερμανία είχε την υπεροχή, δεν μπορούσε να κάνει μια καλή φάση, έγινε το 2-3. Δράστης ο Κεντίρα, ο οποίος στο 82’ με κεφαλιά έβαλε μπροστά την ομάδα του, κλείνοντας με ιδανικό τρόπο ένα καταπληκτικό προσωπικό τουρνουά στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουσίλε, Καβάνι, Φορλάν, Πέρες (77′ Γκαργκάνο), Μ. Περέιρα, Ρίος, Κάσερες, Σουάρες.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Μπουτ, Γιάνσεν (81΄Κρόος), Φρίντριχ, Αόγκο, Κεντίρα, Σβάινστάιγκερ, Οζιλ, Μίλερ, Μέρτεζακερ, Κακάου (73′ Κίσλινγκ), Μπόατενγκ.