Η Σεβίλλη είναι η κάτοχος του φετινού Champions League, έναντι της Μπενφίκα, η οποία τα καταφέρνει μία χαρά μέχρι τον… τελικό, αλλά όταν φτάσει εκεί, απλά χάνει!
Μία διοργάνωση, όμως, δεν είναι μόνο τελικός. Σαφώς και είναι το ματς που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουν προηγηθεί πολλά. Η «Α» παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία που είναι άκρως ενδιαφέροντα για τη φετινή δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη:
1)Είναι η πρώτη φορά, από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Europa League, που κρίθηκε στα πέναλτι. Θυμίζουμε πως η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση, έληξε χωρίς σκορ (0-0) και πως ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι, όπου η Σεβίλλη επικράτησε με 4-2.
2)Τρεις ομάδες μέχρι και φέτος, έχουν καταφέρει να δώσουν το «παρών» και στα πέντε Europa League που έχουν διεξαχθεί. Πρόκειται για την PSV Αϊντχόβεν, την Ρουμπίν Καζάν και τον Άγιαξ. Η δε ολλανδική ομάδα είναι η μοναδική που έχει καταφέρει να προκριθεί και τις πέντε φορές από τους ομίλους.
3)Η Σεβίλλη είναι σαφώς ομάδα του… UEFA/Europa League Cup, καθώς στο Τορίνο, κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο, μάλιστα μέσα σε διάστημα οκτώ χρόνων! Το πρώτο ήταν το 2006, στο Αϊντχόβεν, κόντρα στην Μίντλεσμπρο και το δεύτερο ήταν το 2007, στο Γκλάσκοου, κόντρα στην Εσπανιόλ.
4)Καταγράφηκαν τέσσερα χατ τρικ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ο Τζόναταν Σοριάνο, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ, πέτυχε χατ τρικ στο 4-0 της Σάλτσμπουργκ επί της Έλφσμποργκ. Τα άλλα χατ τρικ πέτυχαν οι Ρομπέρτο Σολδάδο, στο 4-1 της Τότεναμ επί της Ανζί, Πάκο Αλκασέρ, στο 5-0 της Βαλένθια επί της Βασιλείας και Ολκάν Αντίν, στο 4-2 της Τραμπζονσπόρ επί του Απόλλωνα Λεμεσού.
5)Η Μπενφίκα έχει δημιουργήσει ένα δικό της αρνητικό ρεκόρ, το οποίο – προφανώς – κανείς δεν θα θέλει να θυμάται. Οι Πορτογάλοι έχουν χάσει οκτώ τελικούς στη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας, κατά μία έννοια, την «κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν», ο οποίος οδήγησε τους «αετούς» στην κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τίτλων, πριν φύγει το 1962.
6)Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν δύο ομάδες που αποκόμισαν το απόλυτο των βαθμών (18) στους ομίλους. Η Τότεναμ και η Σάλτσμπουργκ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή πορεία, καταβάλλοντας εντός και εκτός έδρας τους αντιπάλους τους. Οι Αυστριακοί, μάλιστα, το είχαν καταφέρει και την περίοδο 2009-2010. Επίσης, η Ζενίτ είχε πετύχει το απόλυτο την περίοδο 2010-2011 και η Άντερλεχτ την περίοδο 2011-2012.
7)Ακριβώς οι μισές (24) από τις 48 ομάδες που έλαβαν μέρος στη φάση των ομίλων, πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους. Εννιά από αυτές πήραν τη νίκη, εννιά έχασαν και άλλες 6 ήρθαν ισόπαλες.
8)Η Μπενφίκα κατέχει το ρεκόρ εμφανίσεων σε προημιτελικούς (4) και ημιτελικούς (3). Έχουν επίσης τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση (25), καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό γκολ (68), ενώ υπολείπονται ένα μόλις παιχνίδι, από το να πιάσουν στην 1η θέση την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στο αήττητο της έδρας. Οι Πορτογάλοι έχουν 19 ματς αήττητοι, ενώ η Μπενφίκα 18 ματς, από τα οποία έχουν πετύχει 16 νίκες και έχουν μόλις 2 ισοπαλίες! Παρόλα αυτά, έχασαν ένα ακόμη τρόπαιο…
9)Φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ πλουραλισμού στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Εκπροσωπήθηκαν συνολικά 27 χώρες. Έξι από αυτές (Βέλγιο, Αγγλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία και Ουκρανία) εκπροσωπήθηκαν από τρεις ομάδες!
10)Ο Σάντιο Μανέ πέτυχε το γκολ υπ’ αριθμόν 2.500 της διοργάνωσης, στην εντός έδρας νίκη της Σάλτσμπουργκ, με 3-0, επί της Έσμπιεργκ.