Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν την καριέρα του στην Ιταλία και την Τζένοα, αλλά δεν είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα κάνει το …κοντινό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα. Το www.sport-fm.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επέλεξαν ομάδα της Ιταλίας για να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.
Νίκος Αναστόπουλος, Αβελίνο 1987-88
Σε μια εποχή που δεν συνηθίζονταν οι μεταγραφές Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό, ο «μουστάκιας», μετά από οκταετή θητεία στον Ολυμπιακό, επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία με τη φανέλα της Αβελίνο. Ο παλαίμαχος, πλέον, επιθετικός και νυν τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και μετά από μια σεζόν στη γειτονική χώρα επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου.
Γρηγόρης Γεωργάτος, Ίντερ 1999-00 και 2001-02
Έκλεψε την καρδιά του Μάσιμο Μοράτι. Ο αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ είχε ξετρελάνει τον πρόεδρο της Ίντερ, ο οποίος τον έφερε στο Μιλάνο με κανονική μεταγραφή από τον Ολυμπιακό, ενώ του επέτρεψε τη σεζόν 2000-01 να αγωνιστεί δανεικός στους Πειραιώτες. Ωστόσο, η επιθυμία του «καραφλού» να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα ήταν ο βασικότερος λόγος που δεν έκανε μεγαλύτερη καριέρα στη Serie A.
Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Μεσίνα 2004-05, Μίλαν 2005-06, Ρόμα 2005-06, Άσκολι 2006-07, Σιένα 2007-09
Με μια εξαετία στην πλάτη του στα ιταλικά γήπεδα, έστω και με λίγες σχετικά συμμετοχές, ο 33χρονος τερματοφύλακας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κέρδισε πολλά δουλεύοντας δίπλα σε εξαιρετικούς επαγγελματίες, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος «ήταν μια φανταστική εμπειρία. Άλλαξα πολύ σαν άνθρωπος. Εκεί κατάλαβα γιατί κάνω σωστά πράγματα και γιατί κάνω λάθη. Μπόρεσα να το εξηγήσω… Το να ξέρεις τι κάνεις σου δίνει μια αίσθηση ανωτερότητας».
Ζήσης Βρύζας, Περούτζια 2000-03, Φιορεντίνα 2003-05, Τορίνο 2005-06
Ένα από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών της Περούτζια κι όχι άδικα. Θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα, ωστόσο τα 25 γκολ που πέτυχε σε 107 εμφανίσεις δεν είναι και μικρό πράγμα. Στους «Βιόλα» όπως και στην Τορίνο δεν ξεχώρισε.
Τραϊανός Δέλλας, Περούτζια 2001-02, Ρόμα 2002-05
Ο Κολοσσός είχε τα πάνω του και τα κάτω του στην Ιταλία. Τη μία σεζόν τον έτρωγε ο πάγκος και την άλλη ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Όποτε άνοιγε η πόρτα της ενδεκάδας στον Έλληνα αμυντικό ανταποκρινόταν και με το παραπάνω στο ρόλο του.
Θοδωρής Ζαγοράκης, Μπολόνια 2004-2005
Ο μεγάλος αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και νυν πρόεδρος του ΠΑΟΚ, επιβραβεύτηκε για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο EURO 2004 (αν και είχε «πατήσει» τα 33), παίρνοντας μεταγραφή στην Μπολόνια. Ο «Ζαγόρ» πήρε από το …χέρι την Ελλάδα και την οδήγησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ ανακυρήχθηκε και ως ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά της Πορτογαλίας. Όπως ήταν λογικό, κίνησε το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών κλαμπ, τελικά αποφάσισε να παίξει στο Καμπιονάτο και για ένα χρόνο ήταν βασικό στέλεχος των «ροσομπλού» (32 συμ.)
Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Τζένοα 2008-…
Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ο επί μία τριετία (2005-2008) ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έδειξε γρήγορα στοιχεία σπουδαίου αμυντικού και το ίδιο γρήγορα καθιερώθηκε στην «Ένωση», σε ηλικία 18 ετών! Η Τζένοα άρχισε να τον παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή ήθελε να τον φέρει στη Γένοβα και το καλοκαίρι του 2008 τον αγόρασε από τον «Δικέφαλο» έναντι του ποσού των 3,8 εκατ. ευρώ! Στους Γενοβέζους είναι πάντα βασικός (κυρίας ως σέντερ μπακ, αλλά και ως δεξί μπακ), ενώ με την ολοκλήρωση της μεταγραφής άλλου ένα …ΑΕΚτζή στην ιταλική ομάδα, του Παναγιώτη Ταχτσίδη, θα έχει και ελληνική παρέα.
Βαγγέλης Μόρας, Μπολόνια 2007-…
Ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έφτιαξαν όνομα και μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Ο Βαγγέλης Μόρας έφυγε από την ΑΕΚ το 2007 σε ηλικία 26 ετών και ενώ είχε χάσει τη θέση στη βασική 11άδα της ΑΕΚ. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι αποχώρησε από την «Ένωση» ως αποτυχημένος – μετά από εισήγηση του Λορένσο Σέρα Φερέρ. Η Μπολόνια ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του και τον έφερε στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια. Η εξέλιξή του τρία χρόνια τώρα είναι ραγδαία. Αναντικατάστατος στην ιταλική ομάδα, κέρδισε την κλήση του στην Εθνική ομάδα και δείχνει να καθιερώνεται (ενόψει και Μουντιάλ).
Γιώργος Καραγκούνης, Ίντερ 2003-2005
Άλλος ένας Έλληνας που αγωνίστηκε στην Ίντερ. Ο Γιώργος Καραγκούνης μεταγράφηκε από τον Παναθηναϊκό στην ομάδα του Μιλάνου το 2003, έπαιξε μπάλα στο «Μεάτσα» μέχρι το 2005, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Γι’ αυτό και μετακόμισε στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα.
Αλέξανδρος Τζιόλης, Σιένα 2010-…
Ο τελευταίος Έλληνας ποδοσφαιριστής που μετακόμισε στην Ιταλία. Ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού είχε παραγκωνιστεί στους «πράσινους» τα δύο τελευταία χρόνια. Πέρυσι δόθηκε δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης, επέστρεψε, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην 11άδα του «τριφυλλιού». Έπειτα από …σίριαλ με πολλά επεισόδια, τον Ιανουάριο αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και πήρε μεταγραφή για τη Σιένα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, του πρώην τεχνικού της ελληνικής ομάδας και μοναδικού που πίστεψε στο ταλέντο του βασικού στην Εθνική ομάδα, Τζιόλη. Ήδη, η Ιταλία έχει γίνει η ποδοσφαιρική Ιθάκη του 25χρονου.
Δημήτρης Ναλιτζής: Μεταγράφηκε στην Περούτζια το 2001 από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του (2 συμ.)
Γιώργος Βακουφτσής, Φιορεντίνα 1999-02, Ραβένα 2000-01
Ταξίδεψε το 1999 στην Ιταλία ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, ωστόσο έφυγε τρία χρόνια αργότερα χωρίς να έχει καταφέρει τίποτα το αξιόλογο. Μάλιστα τη σεζόν 2000-01 παραχωρήθηκε δανεικός στη Ραβένα, αλλά έφυγε κι από εκεί άπραγος.
Κώστας Λουμπούτης: Τρία χρόνια έμεινε στη γειτονική μας χώρα ο Κώστας Λουμπούτης. Το 2002, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων του Άρη, μεταγράφηκε στην Περούτζια και τη διετία 2002-2004 είχε 15 συμ. Το 2004 αγωνίστηκε στη Σιένα και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Περούτζια.
Γιώργος Κυριαζής: Ο 29χρονος αγωνίζεται στην Ιταλία από το 2004. Η Κατάνια τον αγόρασε από τον Ηρακλή έναντι του ποσού των 900.000 ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά πήγε στην Αρέτσο, όπου και έμεινε τρία χρόνια. Το 2008 μεταγράφηκε στην Τριεστίνα και σήμερα παίζει στη Σαλερνιτάνα.
Θεόφιλος Καρασαββίδης: Ο Κυπελλούχος Ελλάδας με τον Πανιώνιο το 1998, Θεόφιλος Καρασαββίδης, έφυγε από την Ελλάδα το 1999 και μέχρι το 2006, όταν και «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, πέρασε από οκτώ ιταλικές ομάδες! Σάσαρι Τόρες, Κόμο Κάλτσιο, Κατάνια Κάλτσιο, Βίρτους Λαντσιάνο, Φροζινόνε Κάλτσιο, Προ Πάτρια, Μόντσα Μπριάντσα, Καρατέζε οι «σταθμοί» του, ενώ όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε 42 γκολ.
Λάμπρος Χούτος: Στην άσημη Πεσκίνα αγωνίζεται αυτή την περίοδο ο Ιταλοθρεμένος Λάμπρος Χούτος. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Ρόμα (1995-1999), γύρισε στη μαμά πατρίδα για χάρη του Ολυμπιακού και έπαιξε στην Ελλάδα μέχρι το 2004. Έπειτα από ένα πέρασμα (χωρίς να …ακουμπήσει) από Ίντερ, Αταλάντα, Ρετζίνα επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ.