Η νέα οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον χώρο του ποδοσφαίρου. Μετά το τέλος της φετινής σεζόν, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα φορολόγησης, που θα εκτοξεύσουν τον δείκτη από το 21.2 στο 40%.
Είναι όμως όλα τόσο μαύρα; Φυσικά και όχι. Το Sport24.gr μαζί με την βοήθεια του γνωστού μάνατζερ ποδοσφαίρου, Ηλία Ματθαιο, σας αποκαλύπτει τις πρώτες σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, σκέψεις οι οποίες θα είναι σκληρές για τους υψηλόμισθους και ευεργετικές για τους χαμηλόμισθους.
“Υπήρξε μια σκέψη από τους αρμόδιους φορείς και ειδικά από το Υπουργείο Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα του τον Κ. Γεωργακόπουλο, με τον οποίο είχα τη χαρά και την υποχρέωση να συναντηθώ και εγώ μαζί του, όσο αφορά στο θέμα της φορολόγησης των συμβολαίων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Εδώ να διευκρινίσω ότι πρέπει και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και εμείς ως σύμβουλοι που ζούμε από το ποδόσφαιρο, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση τώρα στη δύσκολη στιγμή, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει γύρο από τα οικονομικά μέτρα που αφορούν όλο τον ελληνικό λαό. Καταλήξαμε λοίπόν στο συμπέρασμα ότι η φορολόγηση στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, είναι πιο δίκαιο και πρακτικά πιο αποδοτικό για την κυβέρνηση να γίνεται κλιμακωτά“.
“Μείωση στα μικρά συμβόλαια-Αύξηση στα μεγάλα”
Όπως μας τόνισε ο γνωστός μάνατζερ, οι παίκτες με μικρά συμβόλαια θα έχουν κέρδος από τη νέα νομοθεσία, καθώς η φορολογία τους αναμένεται να μειωθεί. Στα συμβόλαια άνω των 105.000 ευρώ ωστόσο, θα υπάρξει κλιματωτή αύξηση.
“Όπως μου τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, η σκέψη είναι στα χαμηλά συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, προφανώς με ένα πλαφόν 30.000-40.000 ευρώ τον χρόνο (ακόμα αυτό δεν είχε διευκρινιστεί ακόμα την ημέρα της συνάντηση τους), να υπάρχει ακόμα και μείωση της φορολογίας από το 21.2% που είναι σήμερα.
Βέβαια από ένα σημείο και μετά, πάνω από τις 105.000 ευρώ αν κατάλαβα καλά, η σκέψη είναι πράγματι να υπάρξει ένας φόρος τουλάχιστον 40% επί των αποδοχών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι θα αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η διαδικασία φορολόγησης των ποδοσφαιριστών, γιατί όπως γνωρίζουμε όσοι είμαστε στον χώρο, η πλειονότητα των παικτών είναι παιδιά που αμείβονται με χαμηλά συμβόλαια.
Μπορεί να είναι υψηλότερα από την μέση αποδοχή του Έλληνα πολίτη, αλλά χαμηλά όσο αφορά αυτό που λέει ο κόσμος, ότι δεν τους εξασφαλίζει το μέλλον, με δεδομένο ότι σταματάνε την δουλειά σε νεαρή ηλικία“.
** Το 21,2 είναι η φορολόγηση που ισχύει σήμερα. Το 40% είναι η φορολόγηση που θα μπει για τα υψηλά συμβόλαια. Το 15% είναι ένας τυχαίος αριθμός που επιλέξαμε εμείς για να μπορέσουμε να σας δείξουμε με πίνακα τις αλλαγές. Το ποσοστό μείωσης στα χαμηλά συμβόλαια δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.
Ποδοσφαιριστής | Συμβόλαιο | Φορολογία (πριν) | Φορολογία (μετά **) |
π.χ. Χριστοφόρου | 39.000 ευρώ / χρόνο | (39.000 x 21,2) / 100 = 8.628 ευρώ | (39.000 x 15) / 100 = 5.850 ευρώ |
π.χ. Χαρτζουλάκης | 120.000 ευρώ / χρόνιο | (120.000 x 21,2) / 100 = 25,44 ευρώ | (120.000 x 40) / 100 = 48.000 ευρώ |
“Στην Ευρώπη οι υψηλόμισθοι ποδοσφαιριστές πληρώνουν τους χαμηλά αμειβόμενους”
Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Ματθαίο για το αν αυτό το μέτρο θα έχει μόνιμη ισχή ή αν θα είναι προσωρινό, με τον γνωστό μάνατζερ να μας αναφέρει πως αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα.
“Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά πιστεύω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις παγιοποιείται μια τέτοια κατάσταση. Δεν φαντάζομαι ότι όσο και να ανακάμψει η οικονομία, κάτι που όλοι το ευχόμαστε, θα έρθει αύριο-μεθαύριο κάποιος άλλος υπουργός και θα πάρει πίσω κάποια μέτρα, πόσο μάλλον όταν όλοι γνωρίζουν ότι στα προηγμένα πρωταθλήματα η φορολόγηση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είναι τουλάχιστον 40%.
Βεβαίως εκεί μιλάμε για άλλου είδους παροχές για άλλου είδους ασφάλιση. Μιλάμε για συνθήκες συμβάσεων, οι οποίες καλύπτουν έναν ποδοσφαιριστή σε περίπτωση τραυματισμού ισόβια. Καλύπτουν έναν αθλητή ασφαλιστικά σε περίπτωση άλλης αντιξοότητα, για να μπορέσει να έχει εξασφαλίσει, εντός εισαγωγικών, το μέλλον του.
Οπότε με χαρά οι υψηλά αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές σε κράτη όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία κτλπ, συνεισφέρουν κάτι παραπάνω, γιατί νιώθουν ως υποχρέωση τους να βοηθήσουν και τα ταμεία αυτών που συντηρούν τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους“.
“Το μέτρο θα βοηθήσει στο να εξαλειφθούν φαινόμενα με “μαύρα” χρήματα”
Ένα μέτρο που έχει να κάνει με αύξηση της φορολογίας συνήθως δεν… κάθεται καλά στα αυτιά αυτών που θα πληρώσουν. Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ ωστόσο, δεν έχουν δείξει να αντιδρούν τα νέα μέτρα, κάτι που μας τόνισε και ο κ. Ηλίας Ματθαίος.
“Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι οι ομάδες δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά. Θα περίμενα να υπάρχει μια μαζική αντίδραση των παραγόντων, κάτι που συμβαίνει ίσως γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίμαχο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, όπου προηγείται της έναρξης της μεταγραφική περιόδου.
Θέλω να πιστεύω όμως, ότι δεν θα αντιδράσουν σε μεγάλο βαθμό, παρότι τώρα όλοι ασχολούνται με το αγωνιστικό κομμάτι, μιας και το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ίσως και να το περίμεναν ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το σκέλος της φορολόγησης των ποδοσφαιριστών, ίσως και κάποιες ομάδες από αυτές τις λεγόμενες “μικρές” να τις εξυπηρετεί αυτή η φορολόγηση, καθώς θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με τον τωρινό φόρο”.
Για το αν θα υπάρξουν φαινόμενα με λεφτά κάτω από το τραπέζι, ο κ. Ματθαίος μας είπε:
“Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει σε όλες τις ΠΑΕ, τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πριν το 2005, είχα διαπιστώσει στην αγορά να κυκλοφορούν και τέτοιου είδους συμβόλαια στα οποία κάποιοι ενδεχομένως ποδοσφαιριστές, εγώ φυσικά ουδέποτε είχα συνάψει επαγγελματική σχέση μαζί τους, να είχαν εισπράξει χρήματα από τα λεγόμενα “μαύρα”.
Αυτό φυσικά δεν είναι το επιθυμητό και ελπίζω αυτό το φαινόμενο να εκλείψει εντελώς. Τα τελευταία 1-2 χρόνια ωστόσο υπάρχει μια καλύτερη λειτουργία στις ΠΑΕ και εύχομαι με τα νέα μέτρα να υπάρξει ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος”.
“Η νέα φορολόγηση ανοίγει τον δρόμο προς το εξωτερικό”
Ένα “όπλο” που είχε το ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με τα άλλα, ήταν η χαμηλότερη φορολόγηση. Τώρα που όλα θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα πανιά, είναι λογικό ένας ποδοσφαιριστής να σκεφτεί πιο ζεστά την μετακόμιση σε ένα πρωτάθλημα του εξωτερικού.
“Αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τα φορολογικά μέτρα, τα οποία είναι σε εξέλιξη, στο αν ένας παίκτης θέλει να αποχωρήσει για το εξωτερικό, νομίζω δεν είναι κριτήριο τα φορολογικά μέτρα. Κριτήριο είναι η προσφορά ή οι προσφορές που θα έχει από ομάδα ή ομάδες του εξωτερικού και οι συνεργασίες που θα έχει ο παίκτης προπονητές παγκόσμιας εμβέλειας. Το τελευταίο που θα σκεφτεί ο ποδοσφαιριστής είναι η φορολόγηση.
Βέβαια αν ένας παίκτης έχει μια ισόποση προσφορά με καθαρές αποδοχές από ομάδα στην Ελλάδα και από ομάδα στο εξωτερικό, δυστυχώς για το πρωτάθλημα μας, θα προτιμήσει αυτή ενός προηγμένου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες όχι μόνο για τους Έλληνες.”
“Πιο ανταγωνιστικές μεταγραφές ξένων μετά τις αποφάσεις που πήρε η ΦΙΦΑ”
Με απόφαση της η ΦΙΦΑ σε διάστημα τριών ετών θα αναγκάσει τις επαγγελματικές ομάδες να έχουν έξι γηγενείς ποδοσφαιριστές στην αρχική τους ενδεκάδα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στις μεταγραφές παικτών από χώρες με όχι και τόσο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.
“Εδώ βέβαια υπάρχει ένα θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον τις ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αν ισχύσουν τα μέτρα της ΦΙΦΑ, τα οποία θα προβλέπουν την υποχρεωτική χρησιμοποίηση στην αρχική ενδεκάδα γηγενών ποδοσφαιριστών, τεσσάρων, πέντε ίσως και έξι στην τρίτη χρονιά της εφαρμογής του μέτρου, τότε θα πρέπει όλες οι ομάδες στον κόσμο να έχουν τουλάχιστον 15 παίκτες για να μπορούν να καλυφθούν οι έξι θέσεις ενδεκαδάτων παικτών.
Καταλαβαίνεται ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε παιδιά που προέρχονται από χώρες της Αφρικής ή και της Λατινικής Αμερικής. Δεν θα μπορούν να απορροφηθούν όλα αυτά τα παιδιά από τα ευρωπαϊκά κλαμπ. Θα μεγαλώσει έτσι ο ανταγωνισμός των καλών ποδοσφαιριστών που δεν προέρχονται από τα προηγμένα πρωταθλήματα αν τον κόσμο“.
“Στο στόχαστρο του Σκίμπε Τζαβέλλας-Μανιάτης”
Πριν λίγο καιρό στη χώρα μας βρέθηκε ο προπονητής της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης Μίκαελ Σκίμπε. Ο κ. Ματθαίος συναντήθηκε μαζί του και μας αποκάλυψε τις σκέψεις του Γερμανού προπονητή, που εξετάζει περιπτώσεις παικτών που παίζουν στην Σούπερ Λιγκ.
“Βρέθηκα μαζί με τον συνάδελφο μου το κ. Κουτσολιάκο και τον προπονητή της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης τον κ. Σκίμπε. Μεταξύ των ονομάτων που συζητήσαμε, έπεσαν στο τραπέζι και αυτά των Μανιάτη και Τζαβέλλα. Όχι μόνο αυτά όμως.
Η αγορά της Ελλάδας έχει πολύ καλό όνομα στην Γερμανία, καθώς τα παιδιά που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται εκεί τα τελευταία χρόνια, έδωσαν καλές διαπιστεύσεις, οπότε είναι λογικό κάθε σοβαρός παράγοντας και προπονητής να ρίχνει ματιές στο πρωτάθλημα της Ελλάδας. Ότι κρίνει πως είναι αξιόλογο θα μπορέσει να το διαπραγματευτεί με ότι αυτό συνεπάγεται“.
“Έλληνες παίκτες στο μικροσκόπιο Ισπανών και Γερμανών”
Ο κ. Ματθαίος έχει διασυνδέσεις με τα μεγαλύτερα κλαμπ στην Ισπανία όπως η Σεβίλλη και η Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να μας αποκαλύψει πως τρεις παίκτες από την εθνική Ελπίδων είναι στο στόχαστρο ομάδων της Πριμέρα.
“Με αυτό το πρίσμα λοιπόν, Μανιάτης και Τζαβέλλας και 6-7 ακόμα Έλληνες παίκτες απασχολούν την γερμανική αγορά. 2-3 απασχολούν και την ισπανική αγορά. Μάλιστα οι 2-3 που είναι για Ισπανία παίζουν, ήδη στην Εθνική Ελπίδων, καθώς η φιλοσοφία των παραγόντων εκεί είναι να επενδύουν σε παιδιά νεαρότερης ηλικίας σε σχέση με τους γερμανικούς”.
Για το αν είναι και ο Βύντρα ένας από αυτούς μας είπε:
“Φυσικά και ο Βύντρα είναι ένας από αυτούς, είναι ένα από τα παιδιά που θα απασχολήσει έντονα το καλοκαίρι κάποια ομάδα, παρά το γεγονός πως η ηλικία του δεν είναι και η ιδανικότερη για τα δεδομένα των ομάδων του εξωτερικού. “