Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει τη νέα χρονιά το ανδρικό πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου, αφού χθες πάρθηκαν κατά πλειοψηφία σημαντικές αποφάσεις για την αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του. Ειπώθηκαν πολλά και σοβαρά θέματα, όπως τα κλειστά γυμναστήρια, τα ηλικιακά όρια και η γενική εντύπωση είναι ότι επικράτησε η λογική και αυτό που είναι προτιμότερο για το καλό του δωδεκανησιακού μπάσκετ. Καταρχήν να αναφέρουμε ότι στη χθεσινή σύσκεψη του «Βενετοκλείου» το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος Στάμος Καράβας, ο Χάραλντ Σέγκρεν και ο Τσαμπίκος Ποδιώτης, ενώ τα περισσότερα σωματεία είχαν το δικό τους εκπρόσωπο. Συγκεκριμένα η Ελπίδα Πεταλούδων (Μιχάλης Στεργενάκης), ο Ζέφυρος (Ελένη Κοκκίνου), ο Α.Ο. Παντηλιακός (Αχιλλέας Χατζημιχάλης), ο Ήλιος Ιαλυσού (Δημήτρης Δοξάκης), το Κολλέγιο Ρόδου (Χρήστος Σπανός, Γιάννης Μωραΐτης) και οι Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου (Γιάννης Αρφαράς). Εκπρόσωπο δεν είχαν, ο Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς, ο Α.Ο. Σύμης και ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος (αναμένεται να πάρει μέρος στο ανδρικό πρωτάθλημα με έφηβους), ενώ είναι γνωστό πως η Καλλιθέα δεν θα συμμετάσχει στο νέο ανδρικό πρωτάθλημα.
ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Στάμος Καράβας αρχικά πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τα σωματεία για την ολοκλήρωση της φετινής αγωνιστικής περιόδου. «Πρέπει να σας ευχαριστήσουμε, γιατί αποτελέσατε τον στυλοβάτη της προσπάθειας. Η Ε.Ο.Κ. πλέον δεν έχει κονδύλια και η επιτυχία των πρωταθλημάτων επαφίεται στον πατριωτισμό των σωματείων. Τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα είναι απογοητευτικά, όσον αφορά τις επιχορηγήσεις. Το φετινό μας καλεντάρι ολοκληρώθηκε και φέτος με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος μίνι. Η φιλοσοφία της Ε.Ο.Κ. πλέον αναφέρει ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα σωματεία. Για το λόγο αυτό και θα γίνει ψηφοφορία για τις αποφάσεις που αφορούν τα νέα πρωταθλήματα».,
ΝΕΟ, ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ… ΚΙΝΗΤΡΟ
Αν μη τι άλλο η πρόταση του Κολλεγίου Ρόδου ήταν αυτή που ξεχώρισε και βρήκε τους περισσότερους υποστηρικτές, οπότε και ψηφίστηκε για τη νέα χρονιά. Το Κολλέγιο πρότεινε τη διεξαγωγή ενός ομίλου στη Ρόδο (από 8-10 ομάδες) και ενός στην Κω. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες από τον όμιλο Ρόδου και οι δύο πρώτες από την Κω θα σχηματίσουν ένα final-6, στο οποίο οι δύο πρώτες ομάδες θα παίξουν στον τελικό και συγκεκριμένα στις δύο νίκες. Οι έξι ομάδες θα παίξουν όλες μεταξύ τους από δύο φορές και οι δύο πρώτες στην τελική κατάταξη θα αγωνιστούν στον μεγάλο τελικό του ανδρικού πρωταθλήματος, με το πλεονέκτημα έδρας να ανήκει σ’ αυτή που τερμάτισε στην κορυφή. Κατά τα φαινόμενα δεν θα παίξουν τη νέα χρονιά η Καλλιθέα και ο Α.Ο. Σύμης, ενώ ο Α.Σ.Κ. Ιβίσκος μάλλον θα ανέβει στη Γ’ Εθνική. Έτσι εκτός απροόπτου στον όμιλο Ρόδου θα παίξουν τα εξής σωματεία: Ελπίδα Πεταλούδων, Ζέφυρος, Α.Ο. Παντηλιακός, Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς, Κολλέγιο Ρόδου, Ήλιος Ιαλυσού, Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου και Γ.Α.Σ. Ιάλυσος. Στον όμιλο νήσων οι: Ιπποκράτης Κω, Α.Ε. Δικαίου, Ηρακλής 2000, Ε.Α. Καλύμνου, Αίολος Κεφάλου και Φοίβος Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όμιλο Ρόδου λογικά θα γίνουν 14 αγωνιστικές και στη συνέχεια άλλες 10 στη β’ φάση. Υπέρ της άποψης του Κολλεγίου τάχθηκαν ουσιαστικά οι ομάδες των νησιών, η Ελπίδα Πεταλούδων και ο Ζέφυρος, ενώ στο τέλος και ο Παντηλιακός ήταν σύμφωνος. Πάνω- κάτω ίδια πρόταση είχαν και οι τρεις ομάδες της Κω (Ιπποκράτης, Α.Ε. Δικαίου, Ηρακλής 2000). Συγκεκριμένα πρότειναν να σχηματιστούν τρεις όμιλοι και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο να σχηματίσουν το final-6.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και μάλιστα απαιτούνται πολλές περισσότερες αγωνιστικές, είναι ηλίου φαεινότερο πως θα πρέπει η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. να ξεκινήσει το ανδρικό πρωτάθλημα νωρίτερα και πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, αν συμμετάσχουν οκτώ ομάδες, θα διεξαχθούν 14 αγωνιστικές συν τις 10 από τη β’ φάση, οπότε πάμε σ’ ένα πρωτάθλημα 24 αγωνιστικών.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ
Ένα από τα βασικά θέματα, στα οποία μάλιστα υπήρξε και έντονη διαφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους των σωματείων, ήταν και τα ηλικιακά όρια. Η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου έριξε το μπαλάκι στα σωματεία για να αποφασίσουν σχετικά με την παρουσία 2 ή 4 αθλητών κάτω των 22 ετών. Για το θέμα αυτό δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού υπήρξε ισοπαλία στις ψήφους. Το Κολλέγιο Ρόδου, η Ελπίδα Πεταλούδων και οι Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου ψήφισαν υπέρ των 4 παικτών, ενώ ο Ζέφυρος, ο Ήλιος Ιαλυσού και ο Α.Ο. Παντηλιακός υπέρ των 2. Έτσι με 3-3 ψήφους δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Πάντως ο πρόεδρος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου Στάμος Καράβας ανέφερε ότι σε συνομιλία του με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Βιντζηλαίο, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στα μπαράζ ανόδου των ανδρών, που θα διεξαχθούν από 19 έως 23 Ιουνίου 2013. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι περιορισμοί υπάρξουν από την Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου θα παραμείνουν σε τοπικό… επίπεδο.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ένα από τα θέμα που συζητήθηκαν ήταν και η διεξαγωγή του κυπέλλου Δωδεκανήσου, το οποίο είναι πιθανό να διεξαχθεί με τη μορφή επίσημων φιλικών αγώνων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό οι ομάδες να μην έχουν τα δελτία των αθλητών τους. Αν τελικά διεξαχθεί και την προσεχή σεζόν το κύπελλο Δωδεκανήσου, θα γίνει και πάλι με τη μορφή δύο ομίλων (νότος και βορράς) και με τη συμμετοχή εφηβικών ομάδων (π.χ. Κολοσσού, Διαγόρα), ενώ ο τελικός θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως τα Χριστούγεννα.
ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Εκ κατακλείδι πάντως ο νέος τρόπος διεξαγωγής του ανδρικού πρωταθλήματος είναι σίγουρα καλύτερος και πιο ενδιαφέρον από τον περσινό, αφού δίνει κίνητρο σε περισσότερες ομάδες, ενώ θα διεξαχθούν και περισσότερα παιχνίδια. Είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι όλα τα ματς θα πραγματοποιηθούν σε κλειστά γυμναστήρια, ενώ όσον αφορά τα ηλικιακά όρια θα εξεταστούν προσεκτικά αφού στο… λόγο υπάρχει και ο… αντίλογος! Ουσιαστικά υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σημεία. Τα θετικά αφορούν την ανάπτυξη του μπάσκετ και τα αρνητικά ότι δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές στα Δωδεκάνησα κάτω των 22 ετών, που να μπορούν να στελεχώσουν με επιτυχία τις ανδρικές ομάδες.
Πηγή: www.12soccer.gr