Η Φωτούλα Βολονάκη, ένα κορίτσι των Δωδεκανήσων, κατεβαίνει υποψήφια στις φετινές εκλογές της ΕΟΚ, με την παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα. “Πρώτα το Μπάσκετ” επισημαίνουν η “αράχνη” του ελληνικού αθλητισμού και οι συνυποψήφιοι, για μια εκλογική μονομαχία που στόχο έχει να κάνει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Η εκ Καλύμνου ορμώμενη υποψήφια, με τη μακρά και σπουδαία καριέρα στον χώρο του μπάσκετ γυναικών, μίλησε για την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση, αλλά και τα σημεία – κλειδιά που χρίζουν άμεσης βελτίωσης στον χώρο.
– Πώς πήρες την απόφαση να διεκδικήσεις την ψήφο των σωματείων και να εμπλακείς διοικητικά με την ΕΟΚ;
“Είμαι ένας άνθρωπος του αθλητισμού και του μπάσκετ, ο οποίος -λόγω καταγωγής- αντιλαμβάνομαι και αφουγκράζομαι απόλυτα τα προβλήματα που υπάρχουν στα σωματεία. Μεγάλωσα σε ένα ακριτικό νησί, την Κάλυμνο, όπου η ενασχόληση με τον αθλητισμό δεν είναι πάντοτε εύκολη. Έχω βιώσει τις δυσκολίες αυτού, από τη μετακίνηση μέχρι την αναβολή αγώνων λόγω προβλημάτων με τους διαιτητές και τους κριτές. Το κόστος που επωμίζονται όλα τα σωματεία για να συμμετάσχουν απλά στα τοπικά πρωταθλήματα είναι τεράστιο, δυσανάλογο αυτού που μπορούν να σηκώσουν. Αν δεν υπάρχει κάποιος τοπικός παράγοντας να συνδράμει οικονομικά για τις μετακινήσεις των παιδιών από νησί σε νησί για τους αγώνες, τότε τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Δεν θέλω λοιπόν τα νέα παιδιά να περάσουν αυτά που πέρασα εγώ και να ελπίζουν πως θα εμφανιστεί ένας “τρελός” για να τα ανακαλύψει και να τα βοηθήσει να πετύχουν τα όνειρά τους”.
– Πού εντοπίζεις το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στο μπάσκετ γυναικών;
“Τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο είναι πάρα πολλά και απλώνονται από τις μικρές ηλικίες ως τα γυναικεία τμήματα. Αν κοιτάξει κάποιος τον αριθμό των νεαρών κοριτσιών που στρέφονται σε άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ, αντί για το μπάσκετ θα εντοπίσει το μεγαλύτερο όλων. Έχουμε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Προσωπικά ξέρω πολύ καλά! Κι είναι κάτι που δεσμεύομαι να αλλάξει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μην ξεχνάμε επίσης, το ζήτημα της προβολής του αθλήματος. Πώς γίνεται να έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο η Α1 Γυναικών στο Βόλεϊ κι όχι η Α1 Γυναικών στο μπάσκετ; Η έλλειψη προβολής δεν βοηθά ούτε στην αύξηση της δημοφιλίας του αθλήματος (και κατ’ επέκταση στην είσοδο περισσότερων κοριτσιών σε αυτό) ούτε φυσικά στην οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων. Το μπάσκετ γυναικών δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα προόδου τα τελευταία χρόνια, αντίθετα θεωρώ πως υποβαθμίζεται διαρκώς, κάτι που θα οδηγήσει -αν συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο- στην οριστική απαξίωσή του”.
– Πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν όλα αυτά που αναφέρεις;
“Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο ή απλό. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Πρέπει να γίνουν σταδιακά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να ξαναδούμε το μπάσκετ γυναικών να είναι ισχυρό. Πάρτε για παράδειγμα το Κύπελλο Ελλάδας, το οποίο συνεχίζει να διεξάγεται με τρόπο κατάφορα άδικο για τις ομάδες της Α2 Γυναικών. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό από την στιγμή που υπάρχει διαφορά στον αριθμό των ξένων αθλητριών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες της Α1 και της Α2 Γυναικών. Οπότε είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις, οι ομάδες της Α2 Γυναικών απλά να αποσύρονται από τη διοργάνωση, με σκοπό την αποφυγή άσκοπων εξόδων (μετακινήσεις, διαιτησία). Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ενδεχομένως η παρούσα διοίκηση είναι πως στα σωματεία της περιφέρειας, κάθε ευρώ μετράει και δεν είναι εύκολο να γίνονται ανοίγματα για κάθε τι. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο (προς το καλύτερο) η προκήρυξη ώστε το Κύπελλο Ελλάδας να γίνει πιο ελκυστικό και βιώσιμο για τα σωματεία, την ώρα που στην αντίστοιχη διοργάνωση των Ανδρών βλέπουμε καινοτομίες και διαρκείς προσπάθειες βελτίωσης”.
– Η ομάδα του Παναγιώτη Φασούλα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ;
“Αν δεν πίστευα κάτι τέτοιο, δεν θα έλεγα ποτέ το “ναι” στην τόσο τιμητική πρόταση που μου έκανε. Μιλάμε για έναν άνθρωπο με τεράστιο κύρος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στο άθλημα και στοχεύει να δώσει ακόμη περισσότερα. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αντέχω να βλέπω άλλο το μπάσκετ γυναικών στα τάρταρα, απλά να υπάρχει ως… υποχρέωση στην ΕΟΚ. Χρειάζονται άμεσες τομές και δράσεις ώστε να ξαναδούμε το μπάσκετ γυναικών εκεί που του αξίζει και κατ’ επέκταση τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας να εδραιώνονται σε υψηλό επίπεδο, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες”.