Η ίδια η υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή, σημειώνει ότι η ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου ή της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου πανεπιστημίου και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.). Όπως αναφέρει η Υπουργός, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν έχει υποβληθεί πρόσφατα πρόταση για ίδρυση νέων τμημάτων στο νησί της Ρόδου ή της Κω που να πληροί τις προδιαγραφές του Σ.Α.Π.Ε.
Ο κ. Κρεμαστινός σε δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» τονίζει χαρακτηριστικά: «Η απάντηση της υπουργού Παιδείας μας δημιουργεί υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις προσωπικές στο θεσμικό ρόλο που επιτελούμε, όχι μόνο βέβαια σε εμένα αλλά και προς όλους τους βουλευτές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να προτείνουμε θέσεις για ένα συγκροτημένο Πανεπιστήμιο και όχι μεμονωμένες σχολές που εξασφαλίζουν πτυχία ανεργίας. Αυτό θέλει μια συγκροτημένη προσπάθεια, μιας επιτροπής όπου θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Δωδεκανήσου, μαζί και με επιφανείς τεχνοκράτες της Δωδεκανήσου, για να προτείνουμε χώρο, σκοπιμότητα Πανεπιστημίου και σε τι θα εξυπηρετήσει αυτό το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο στη Δωδεκάνησο, αλλά και σε όλη την επικράτεια.
Η σοβαρή δουλειά, χρειάζεται σοβαρούς ανθρώπους».
Ο κ. Κρεμαστινός επισημαίνει πως το όραμά του για τη Δωδεκάνησο είναι να υπάρξει ένα πανεπιστήμιο ελληνόφωνο και αγγλόφωνο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που να προσελκύει όχι μόνο τους λαούς της Μεσογείου, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.
Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου:
«Σε ερώτηση για την ανώτατη εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα που είχε υποβάλει στις 5.11.09 ο βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, απάντησε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Κρεμαστινός ζητούσε από την Υπουργό ενημέρωση ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου για ίδρυση Ανωτάτων Σχολών στα Δωδεκάνησα, μεταφέροντας στην Υπουργό το πάγιο και καθολικό αίτημα των Δωδεκανησίων, τα παιδιά των οποίων καταφεύγουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα για να σπουδάσουν.
Στην απάντησή της η Υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι η ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου ή της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου πανεπιστημίου και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.).
Όπως αναφέρει η Υπουργός, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει υποβληθεί πρόσφατα πρόταση για ίδρυση νέων τμημάτων στο νησί της Ρόδου ή της Κω που να πληροί τις προδιαγραφές του Σ.Α.Π.Ε.
Αντίστοιχα, όσον αφορά την ίδρυση νέων τμημάτων Τ.Ε.Ι., η Υπουργός επισημαίνει ότι απαιτείται συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση της Συνέλευσης του οικείου Τ.Ε.Ι. και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε.), που θέτει και τις προδιαγραφές. Και εδώ η Υπουργός σημειώνει ότι σχετική πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Τ.Ε.Ι. στα Δωδεκάνησα, που να είναι σύμφωνη με τα παραπάνω κριτήρια, δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
O κ. Κρεμαστινός, σχολιάζοντας την απάντηση της Υπουργού Παιδείας, είπε ότι ούτως εχόντων των πραγμάτων, ευχής έργον θα ήταν η ίδρυση πανεπιστημίου στα Δωδεκάνησα.
Ενός πανεπιστημίου όμως ευρωπαϊκού επιπέδου και προδιαγραφών, με υγιείς παραγωγικές σχολές και δύο επίσημες γλώσσες διδασκαλίας (ελληνικά και αγγλικά), που θα προσελκύσει όχι μόνο Ελληνες αλλά και ξένους σπουδαστές – κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου.
Και αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, γιατί ο σχεδιασμός και η πολιτική του Υπουργείου Αιγαίου έως τώρα δεν ικανοποιεί τα Δωδεκάνησα.
Ως τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής, ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε την ίδρυση Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, ενώ ανάλογο πάγιο αίτημα της Ρόδου, ενός κατΆ εξοχήν τουριστικού νησιού με διεθνή αναγνωρισιμότητα, επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα».
E ΠΙΔΙΩΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ
Αναβάθμιση του τομέα Υγείας
Η αναβάθμιση των τομέων Υγείας και Παιδείας στο νομό μας αποτελεί το όραμα του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ». Επιδίωξή του είναι η Δωδεκάνησος στους δύο αυτούς τομείς να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες. Ο κ. Κρεμαστινός μόλις εκλέχθηκε βουλευτής Δωδεκανήσου, παλεύει για την επίτευξη αυτού του οράματος, που θα προσφέρει τα μέγιστα στους Δωδεκανήσιους.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Κρεμαστινού είναι οι εξής:
Αισιοδοξείτε πως το 2010 θα είναι μια καλή χρονιά για τους Δωδεκανήσιους;
Το ελπίζω. Αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα ότι γίνεται χωρίς να καταβάλλουμε προσπάθειες.
Πού βρίσκεται η υπόθεση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου της Ρόδου;
Είναι το μόνο θέμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι υπάρχει πλήρες οργανισμός όχι μόνο στο γραφείο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και έχω ενώπιων όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του νομάρχη κατά κάποιον τρόπο δεσμευθεί πως εντός του Ιανουαρίου θα υπογραφεί. Εμείς τελειώσαμε την αποστολή μας.
Τι περιμένετε να φέρει το 2010 για τους Δωδεκανησίους;
Το 2010 τον θεωρώ δύσκολο χρόνο. Είναι χρόνος ανασυγκρότησης της οικονομίας, μακάρι να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι όλα πιο εύκολα. Εγώ εκείνο που ζητώ είναι στα θέματα που υστερούμε, που είναι η Υγεία και η Παιδεία, το ταχύτερο δυνατόν να μας φέρουν στο ίδιο επίπεδο που είναι και οι άλλες χώρες. Αυτή είναι η δική μου επιδίωξη, αυτό είναι το δικό μου όραμα για τη Δωδεκάνησο.
Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο αιρετής περιφέρειας;
Πολύ σαφής. Είπα και σε μια ολιγόλεπτη συζήτηση που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι θα πρέπει να ληφθεί για όλη την επικράτεια υπόψην η έκταση του δήμου και η οικονομική κατάσταση. Και εκεί που οι δήμοι είναι μείον να ενισχυθούν ή τουλάχιστον να ισολογιστούν τα ελλείμματα. Αν λοιπόν δούμε το θέμα με τέτοια προοπτική σε όλη την επικράτεια δεν θα αφήσουμε αιώνιες συζητήσεις στον καθένα δια των δήμων να υπερασπίζεται τα προσωπικά του συμφέροντα, αλλά θα ισχύσει η απόφαση της επικράτειας. Δηλαδή αν πούμε, παράδειγμα, ότι τα νησιά από τάδε έκταση και πάνω θα είναι ένας δήμος, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε τι θα γίνει στη Ρόδο. Αν πούμε ότι η οικονομία του δήμου πρέπει να είναι συγκεκριμένη, τότε πάλι είναι εύκολο τι θα γίνει στη Ρόδο. Αλλά αν αρχίσουμε και βάζουμε άλλα κριτήρια, τότε δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Με πολύ απλά κριτήρια που θα ισχύσουν στην επικράτεια θα λύσουμε και τα δικά μας προβλήματα. Αρα λοιπόν τα κριτήριά μας είναι δύο. Το γεωγραφικό και το οικονομικό.
Είστε υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου στο νησί της Ρόδου;
Αν στην επικράτεια θεωρηθεί η Ρόδος ότι η έκτασή της και η οικονομική της κατάσταση είναι τέτοια, που μπορεί να γίνει ένας δήμος, γιατί όχι; Αλλά πρέπει να ισχύσει στην επικράτεια και όχι μόνο για τη Ρόδο ή για την Κω.
Απευθύνετε έκκληση στους δημάρχους να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις φιλοδοξίες τους και να κοιτάζουν το συμφέρον του τόπου μας;
Δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε τέτοιους είδους συζητήσεις, γιατί δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Αν όμως το όριο της επικράτειας είναι διαφορετικό, τότε μπορεί να γίνουμε δύο ή τρεις δήμοι.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΙΝΔΙΩΝ
Συστράτευση για τα προβλήματα
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λινδίων που έγινε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010, παρών ήταν ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος και ενημερώθηκε από το δήμαρχο Μανώλη Παλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προβλήματα του Δήμου.
Τον κ. Κρεμαστινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ιδομενέας, ενώ ο Δήμαρχος εξήρε την προσωπικότητα και την διαχρονική προσφορά του στα Δωδεκάνησα.
Επίσης ο Δήμαρχος Λινδίων ανέπτυξε τα προβλήματα του Δήμου που σχετίζονται με την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και μονάδων Βιολογικού καθαρισμού στα τοπικά διαμερίσματα και τις δυσκολίες χρηματοδότησής τους από κρατικούς πόρους , την επίσπευση του έργου σύνδεσης του διυλιστηρίου του Φράγματος Γαδουρά με το δίκτυο ύδρευσης Λίνδου, καθώς και προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λίνδου και την αναγκαιότητα ύπαρξης ασθενοφόρου στη Λίνδο.
Τέλος ανέφερε το αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα ποσοστό από τα έσοδα της Ακρόπολης της Λίνδου, να διατίθενται για πολιτιστικές δραστηριότητες ή έργα.
Για τα προβλήματα του Δήμου μίλησαν επίσης ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Παρεμβάσεις έκαναν ο δ ήμαρχος Αρχαγγέλου Α. Παπουράς και ο πρώην Κοινοτάρχης Λίνδου Στέφανος Ιωαννίδης. Ο βουλευτής Δ. Κρεμαστινός ενημέρωσε για γενικότερα θέματα Υγείας, Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε συστράτευση όλων για την επίλυση τους και υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός στις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής.