Ο προπονητής της ΑΕ. Κω Λεωνίδας Κούτσικας , μιλάει στο «ΒτΚ» για τους λόγους που τον έκαναν να παραιτηθεί, αλλά και για αυτούς που τον έκαναν να επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας. Αναφέρεται στους ανθρώπους που συνέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, που η ομάδα ξεκίνησε από το «μηδέν» και έφτασε στην Δ’ Εθνική με 3 συνεχή πρωταθλήματα, αλλά και για τα σχέδια του για τις ακαδημίες της ομάδας.
– Κύριε Κούτσικα, επιστρέψατε στον πάγκο της ΑΕ.ΚΩ, μετα από την παραίτηση που είχατε καταθέσει στην διοίκηση. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να παραιτηθείτε, αλλά και τι άλλαξε και πειστήκατε να επιστρέψετε στο τιμόνι της ομάδας;
Διανύω τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ως προπονητής μιας ομάδας που είναι 100% δημιούργημα δικό μου και κάποιων ανθρώπων, που ξεκινήσαμε μαζί αυτή την προσπάθεια, όπως ο κ. Θ. Χατζημάρκος, Δ. Σαράντης , Π. Κώστογλου και αργότερα ο Δ. Κώστογλου, Γ. Μαίρης, ως παράγοντες και ως υποστηρικτές στο δύσκολο έργο που είχα αναλάβει. Τη δημιουργία μιας ομάδας που θα εμπνέει σεβασμό και την ανάκτηση του κύρους που είχε παλαιότερα η ομάδα στα Δωδεκάνησα και στη Δ΄ Εθνική. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα, τελικό κυπέλου Δωδεκανήσου, η μοναδική ομάδα Β’ τοπικού από το Β. συγκρότημα και δεύτερη συνολικά στα Δωδ/σα, στα 60 χρόνια του θεσμού. Με ελάχιστους πόρους, πολύ δουλειά, και προσωπικό χρόνο, από όλους αυτούς τους ανθρώπους βλέπαμε με ικανοποίηση την ομάδα, να εξελίσσεται.
Αρκετά από αυτά τα παιδιά βρίσκονται ακόμα και τώρα (ξεκινώντας από το Γ΄ τοπικό) να παίζουν στη Δ΄ Εθνική, χωρίς οικονομικές απολαβές. Όσοι δεν μπορούσαν ,γιατί δεν θα υπήρχαν χρήματα αποχώρησαν και όχι για κάποιον άλλο λόγο. Τα χρόνια της δικής μου παρουσίας και διαχείρισης του οικονομικού κομματιού της ομάδας ουδέποτε ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά.
Συμφώνα με πρόσφατο ρεπορτάζ αθλητικού δημοσιογράφου, το 1.500.000 ευρώ, που ανέφερε πως ξόδεψαν ομάδες της Κω για την άνοδο στη Δ’ εθνική αφορά τον Ανταγόρα και το Δίκαιο και όχι την ΑΕ Κω. (τα ποσά αυτά έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από αθλητικούς δημοσιογράφους, και είναι απόρροια, της παρουσίας , τόσων πολλών ξένων αλλά και Ελλήνων πολύ καλά αμειβόμενων ποδοσφαιριστών).
Παρόλο τα λίγα χρήματα που εξακολουθούμε να ξοδεύουμε για τη Δ΄ Εθνική, μη έχοντας την υποστήριξη κανενός, ο δικός μου στόχος δεν ήταν απλά να παίξουμε όλα τα παιχνίδια και να βγάλουμε όλες τις υποχρεώσεις της Δ΄ εθνικής ανεξαρτήτου αποτελέσματος, αλλά και η παραμονή στην κατηγορία. Με την προϋπόθεση 2 μεταγραφών τον Ιανουάριο, θα μπορούσαμε να σώσουμε την ομάδα, όμως χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου, έφυγαν 4 παίχτες από την ομάδα και με καμία διάθεση αντικατάστασής τους.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, δε μπορούσα παρά να ζητήσω από τη διοίκηση , την παραίτηση μου, την οποία δεν έκανε ποτέ δεκτή.
Ο λόγος που επέστρεψα, είναι όλα όσα σας είπα στη αρχή, για την ομάδα μου, η επιμονή του προέδρου με την υπόσχεση, ότι θα αντικαθιστούσε ως ένα βαθμό, κάποιους παίκτες, κυρίως όμως, για όλα αυτά τα παιδιά που πιστεψαν σε μένα, καθώς και τα μικρά παιδιά από την Κω, τα οποία ήρθαν στην ομάδα και μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους.
– Η ΑΕ.ΚΩΣ έχει το υλικό για να κρατηθεί στην κατηγορία;
Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να τονίσω, πως η διοίκηση κι εγώ, όλο το διάστημα των μεταγραφών, μπήκαμε στο μεγάλο δίλημμα:
Να ξοδέψουμε χρήματα για αντικατάσταση των ποδοσφαιριστών και ενδυνάμωση της ομάδας ή να πάμε σε όλους τους αγώνες και να καταφέρουμε να πληρώσουμε όλα τα εισιτήρια ως το τέλος της χρονιάς, με το ήδη υπάρχον δυναμικό και την παρούσα δύο ακόμη ποδοσφαιριστών, που θα βοηθήσουν την ομάδα, χωρίς σημαντικό γι’ αυτούς κέρδος, πλην της ηθικής ικανοποίησης.
Έχοντας ως προηγούμενο παράδειγμα τον περσινό Ανταγόρα, που έπληξε την ποδοσφαιρική αξιοπιστία του νησιού μας, μας δυσκόλεψε να πραγματοποιήσουμε κάποιες μεταγραφές στην αρχή, (πριν την έναρξη του πρωταθλήματος), που σε άλλη περίπτωση δε θα υπήρχε πρόβλημα. Ο αρχικός στόχος ήταν να τελειώσει το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες.
Η ομάδα, έχει το υλικό να κρατηθεί και να παρουσιάζει μια εικόνα αξιόμαχης και ανταγωνιστικής ομάδας, αρκεί να βοηθηθεί, να στηριχτεί ακόμη περισσότερο από την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπάλληλο του δήμου μας κύριο Πασανικολάκη Μιχάλη, που πάντα προσπαθεί να διευκολύνει την πρώτη ομάδα του νησιού στο προπονητήριο Φιλίνος και τον Στέργο Χατζηστέργο για την πολύτιμη αρωγή του.
Από την έναρξη του πρωταθλήματος κι ενώ είχαμε παίξει πέντε αγώνες στο νέο στάδιο Ανταγόρας, είναι ζήτημα, αν μπορούμε να μετρήσουμε στα δάχτυλα του ενός χεριού τις φορές που πατήσαμε στο γήπεδο για προπόνηση.
Για να κρατηθούμε στην κατηγορία, θα πρέπει τουλάχιστον 2 φορες προπόνηση την εβδομάδα να την πραγματοποιούμε εκεί. Όπως γνωρίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια, η πρώτη ομάδα έκανε 2 και 3 προπονήσεις την εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρού και λιπάσματος. Φέτος εν καιρώ κρίσης έγινε λίπανση σύμφωνα με τον γεωπόνο του Δήμου 5 φορές έως τώρα, όταν σε άλλα γήπεδα 2 φορές τη σαιζόν είναι αρκετό.
Κατανοούμε την προσπάθεια τους , τους ευχαριστούμε γι’αυτό, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν την προσπάθεια και τον αγώνα μας.
– Ποια η εικόνα του Περιφερειακού πρωταθλήματος;
Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε περιφερειακό πρωτάθλημα με την ίδια ομάδα. Την πρώτη φορά, ήταν το 2003, όταν η ομάδα μας ήρθε 5η επί της προεδρίας του κ. Βρεττού. Τα επόμενα 2 χρονιά με λάθος χειρισμούς, η ομάδα πήρε την κάτω βόλτα.
Το περιφερειακό πρωτάθλημα είναι ένα αρκετά δυνατό και δύσκολο πρωτάθλημα. Ο 8ος όμιλος που αγωνιζόμαστε, είναι εφάμιλλος του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής με την ιδιαιτερότητα ότι αγωνίζονται 3 νεαροί ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών. Η ταχύτητα και η δύναμη ξεχωρίζουν. Οι διαφορές των ομάδων είναι μικρές και τα παιχνίδια πραγματικές μάχες. Από τις 15 ομάδες, μόνο οι 3 προέρχονται από χαμηλότερη κατηγορία και 3 από τη Γ΄ Εθνική, οι υπόλοιπες αγωνίζονται χρόνια και έχουν εμπειρία. Φέτος θα παραμείνουν στην κατηγορία μόνο οι 8.
– Βλέπουμε ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και δουλεύετε πολύ με τους νεαρούς παίχτες. Πιστεύετε ότι μπορούν αν ανταπεξέλθουν σε αυτήν την δύσκολη κατηγορία;
Μου αρέσει να δουλεύω με τα νέα παιδιά. Πρώτα απ όλα είμαι εκπαιδευτικός- παιδαγωγός και καθηγητής, και μετά προπονητής. Χαίρομαι να τα βλέπω να εξελίσσονται και να προοδεύουν. Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, πρέπει να διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους και η προσωπικότητα τους.
Δουλεύοντας αρκετά χρόνια στο Αθλητικό Γυμνάσιο και έχοντας τα παιδιά αυτά από μικρή ηλικία, γνωρίζω τις δυνατότητες τους και πιστεύω στην εξέλιξη τους.
Η βελτίωση τους είναι ένα καθημερινό στοίχημα και η προσπάθεια είναι καθημερινή και ανηφορική.
Αν και είναι ηλικιακά μικρότεροι, (η κατηγορία θέλει γεννηθέντες το 1991 και κάτω), εμείς χρησιμοποιούμε γεννηθέντες του 1995 και 1996. Παρ’ όλα αυτά, ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά και συνεχώς βελτιώνονται.
– Πως πηγαίνει η προσπάθεια με τις ακαδημίες της ομάδας;
Οι Ακαδημίες της ομάδας κατά την περσινή περίοδο, δε λειτούργησαν καθόλου σωστά, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση τους και την απώλεια αρκετών παιδιών.
Η μη σωστή στελέχωσή τους, τόσο σε άτομα της Διοίκησης, όσο και σε προπονητές και το βάρος να πέφτει στην πρώτη ομάδα, στάθηκαν οι αιτίες.
Με τη λήξη της φετινής περιόδου, θα γίνει η σωστή στελέχωσή τους με παιδαγωγούς προπονητές. Η οργάνωση τους θα στηριχτεί στη συνεργασία με μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού.
– Υπάρχουν σήμερα ταλέντα στην Κω, που μπορούν να διακριθούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες;
Ανέκαθεν η Κως έβγαζε ταλέντα που στην πορεία έγιναν μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Από το παρελθόν ο Πίτας, ο Ανδρουλής, ο Αλεξούδης και άλλοι. Στη σημερινή εποχή, ο Μαρίνος και ο Πλατέλας. Υπάρχουν ταλέντα που μπορούν να διακριθούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες όπως ο Οικονόμου, ο Μαργαρίτης, ο Ιωαννίδης, ο Πολίτης, ο Δημητρίεβιτς και αρκετοί μικρότεροι των ακαδημιών μας, όπου με καθημερινή δουλειά βελτιώνονται και πιστεύω , πως μπορούν να αναρριχηθούν ψηλότερα.
– Την δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που ακόμα και οι κορυφαίοι σύλλογοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ποιο πιστεύετε ότι είναι το κλειδί για την επιβίωση των τοπικών μας ομάδων και κατά πόσο αυτό μπορεί αν γίνει εφικτό
Το κλειδί για την επιβίωση των τοπικών μας ομάδων, είναι να στηριχτούν στις ακαδημίες τους και να δουλέψουν για ν΄ αναδείξουν τα αυριανά στελέχη τους.
– Τρία χρόνια συνοδεύτηκαν με ισάριθμες επιτυχίες για την ΑΕ. ΚΩ (πρωταθλήματα – άνοδος). Ποιο πιστεύετε ότι είναι το «ταβάνι» για αυτήν την ομάδα, αλλά και για εσάς προσωπικά;
Τα 3 τελευταία χρόνια, η ομάδα κατάφερε να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας. Κάθε χρόνο και ανώτερη κατηγορία – πρωτάθλημα. Το ταβάνι για την ομάδα, ήταν η άνοδος στην 4η Εθνική. Με την επίτευξη αυτού του στόχου που για πολλούς ήταν ακατόρθωτος, γιατί προερχόμασταν από χαμηλότερη κατηγορία, ολοκληρώθηκε ο στόχος του πρώτου προγραμματισμού. Ο επόμενος στόχος, ήταν να ενισχυθεί η ομάδα, με περισσότερα μικρά παιδιά από το νησί μας και η απόκτηση εμπειριών σε ένα τόσο δύσκολο πρωτάθλημα. Η ενίσχυση της ομάδας, δεν έγινε στο βαθμό που θέλαμε, όμως τα παιδιά μας ( παιδιά της Κω), αποκτούνε εμπειρίες και εικόνες ενός πρωταθλήματος, κόντρα σε ομάδες με μεγαλύτερη ιστορία πολλά χρόνια σε επαγγελματικές κατηγορίες και με τεράστια διαφορά στον οικονομικό προγραμματισμό.
-To τοπικό μας ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια, θεωρείτε ότι έχει κάνει βήματα προόδου;
Πιστεύω ότι έχει κάνει βήματα προόδου, και θεωρώ πως στηρίζεται σε μια καλύτερη βάση με τη δυναμική που μπορούν να έχουν οι ομάδες. Έχουν ακαδημίες και προσπαθούν να φτιάξουν ποδοσφαιριστές, που σε βάθος χρόνου, θα στηρίζουν τις ομάδες τους και πιθανόν μια ομάδα σε μεγαλύτερη κατηγορία.
Τη φετινή χρονιά, μόνο μια ομάδα ξόδεψε τόσα πολλά χρήματα για το πρωτάθλημα και είναι η μόνη που το θέλει πραγματικά. Είναι ευχάριστο που είναι από την Κω.
– Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της διαιτησίας στο τοπικό μας ποδόσφαιρο;
Το επίπεδο της διαιτησίας στην 4η εθνική σε γενικές γραμμές είναι καλό, αν και εμείς έχουμε πολλά παράπονα ιδίως στους εκτός έδρας αγώνες. (4 αμφισβητούμενα πέναλτι σε 4 αγώνες καθώς και κόκκινες και κίτρινες κάρτες). Ομάδες με συνεχείς παρουσίες στο πρωτάθλημα αυτό, τα τελευταία χρόνια παίρνουν πιο εύκολα σφυρίγματα. Στο τοπικό ποδόσφαιρο η διαιτησία στο νησί της Κω νομίζω, ότι συνεχώς βελτιώνεται και πιστεύω πως πλέον τα λάθη είναι ελάχιστα.
– Ποιος είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν έρχεται πλέον στο γήπεδο;
– Ο λόγος που δεν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο να παρακολουθήσει τους αγώνες της ομάδας, είναι ότι την ίδια χρονική στιγμή και παρόλο που το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, ορίζονται τοπικά ντέρμπι την ίδια ώρα. Ο κόσμος μοιράζεται και θα έπρεπε η επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΠΣΔ να το δει έστω και τώρα.
– Μαθαίνουμε, πως συνεχίζετε τις σπουδές σας ακόμα και σήμερα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τη σημασία της γνώσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα των σχολείων;
Ο Αθλητισμός είναι πολιτισμός και επομένως πρέπει να τον δούμε διαφορετικά, κυρίως εμείς οι εκπαιδευτικοί. Είναι και τρόπος- μέσο διαπαιδαγώγησης. Νους και ΣΩΜΑ και όχι μόνο επετειακά. Αν ο εκπαιδευτικός έχει και ειδικές γνώσεις τόσο στο αντικείμενο, όσο και γενικότερες παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές, αυτό θα ωφελήσει πρώτιστα στη διάπλαση χαρακτήρων των παιδιών και ενηλίκων, σίγουρα είναι ωφέλιμο, για τους ίδιους τον αθλητισμό και την κοινωνία.
Στο πνεύμα αυτό και καθώς πιστεύω στη δια βίου μάθηση, εκτός από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο αντικείμενο και στο παιδαγωγικό μέρος ( αποκατάσταση τραυματισμών, αεροβική άσκηση, διατατικές ασκήσεις και Διοίκηση Εκπαιδευτικών μονάδων – πολιτικές ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού), συνεχίζω, στο διδακτορικό (προπονητική ποδοσφαίρου), στο πανεπιστήμιο Σόφιας.
Πηγή: Εφημερίδα Βήμα της Κω