Μιλώντας σε έναν άνθρωπο για το Μιλάνο, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι πέραν της ομορφιάς της Πόλης είναι ότι έχει σχέση με μόδα και styling. Αν κάνεις μια βόλτα από την Piazza di Duomo όμως οι συζητήσεις για τις δύο μεγάλες ομάδες του τόπου δίνουν και παίρνουν. Το Derby Della Madonina είναι το μοναδικό γεγονός του Πλανήτη που μπορεί να κάνει τους Μιλανέζους να ασχοληθούν με κάτι άλλο έστω για ελάχιστο χρονικό διάστημα, πέραν της απλής καθημερινότητας τους.
Ιντερ εναντίον Μίλαν λοιπόν σε ένα παιχνίδι που θα παρακολουθήσει όλη η Ιταλία με κομμένη την ανάσα αλλά και θα χωρίσει στην μέση την μητρόπολη της μόδας. Μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, ανάμεσα σε δύο διαφορετικές τάξεις, ανάμεσα στο γιν και το γιαν. Μίσος, ταξικές διαφορές, οικονομική αυτοτέλεια, όλα είναι κομμάτι της ιστορίας αυτών των αναμετρήσεων που δεν έχουν προηγούμενο και κατατάσσουν το ντέρμπι της Λομβαρδίας στην τέταρτη θέση των el clasicco όλου του κόσμου.
Κάποιοι λένε πως τα μεγάλα μίση ξεκινούν από μεγάλες αγάπες. Αυτό το μίσος όμως υπήρχε ανέκαθεν ή μάλλον από την στιγμή που δημιουργήθηκαν οι «νερατζούρι» το 1908. Τους ενώνουν λίγα, όπως το στάδιο, αλλά τους χωρίζουν πάρα πολλά και κάθε ντέρμπυ γι αυτούς είναι η ευκαιρία να αποδείξουν ποιος είναι το αφεντικό της Πόλης. Η αρχή έγινε το 1908 όταν η δυσαρεστημένη μη-Ιταλοί της Μίλαν, δημιούργησαν την Ίντερ η καλύτερη Internazionale. Όπως είναι φυσικό από το όνομα και μόνο μπορούσε να καταλάβει κανείς πως η κόντρα είχε αρχίσει για τα καλά. Για αρκετό καιρό η Ίντερ πέρασε από δύσκολες φάσεις, καθώς η τάση της να επιτρέπει τους ξένους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε αυτήν, δεν άρεσε στην φασιστική Ιταλία, με την ομάδα να αλλάζει τρεις φορές όνομα από A.S.Ambrosiana σε A.S.Ambrosiana-Inter. Έχοντας ως εμφάνιση τη λευκή φανέλα με το κόκκινο σταυρό του Άγιου Αμβρόσιου, προστάτη της πόλης του Μιλάνου. Τιμητικά μάλιστα φόρεσε αυτή την εμφάνιση και τις προηγούμενες σεζόν.
Το προσωνύμιο «Derby Della Madonnina» προέκυψε από το άγαλμα της Παναγίας στον τρούλο του Μιλανεζίκου Ντουόμο (Καθεδρικού Ναού) που αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Πέραν της αρχικής κόντρας που είχε προσωπικά και εθνικά κίνητρα εν συνεχεία τη «σκυτάλη» του ποδοσφαιρικού διχασμού του Μιλάνου πήραν τα κοινωνιολογικά κριτήρια. Τα χρώματα στην Ιταλία έχουν την δική τους σημειολογία από την εποχή του Μεσαίωνα. Το κόκκινο είναι συνυφασμένο με τις λαϊκές μάζες και το γαλάζιο με την άρχουσα, αριστοκρατική τάξη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι τις τάξεις των «ροσονέρι» πύκνωσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης του Μιλάνου ενώ εκείνες των «νερατζούρι» η η τάξη των πλούσιων Λομβαρδών.
Και επειδή πάντα στους μεγάλους πολέμους υπάρχουν και προδότες. Ας ανατρέξουμε λίγο το παρελθόν για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που φόρεσαν τις δύο μεγάλες αυτές φανέλες. Η αρχή έγινε με τον Τζιουζέπε Μεάτσα. Ίσως τον μεγαλύτερη Ιταλό ποδοσφαιριστή της προηγούμενης δεκαετίας. Ουσιαστικά ο Μεάτσα είναι ο υπαίτιος που οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετική ονομασία για το ίδιο γήπεδο. Η της Μίλαν το αποκαλούν Σαν Σίρο, όπως αρχικά είχε ονομαστεί και η της Ίντερ Μεάτσα, ονομασία που πήρε μετά το δεύτερο παγκόσμιο που κατέκτησε η Squadra Azzura το 1938, στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν ο εν λόγο ποδοσφαιριστής. Για να πάμε σε πιο φρέσκα δεδομένα, ο Ρονάλντο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που φόρεσε την φανέλα των δύο ομάδων. Ένας παίκτης που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς της Ίντερ, οι οποίοι με την μεταγραφή του από την Ρεάλ στην Μίλαν λίγα χρόνια αργότερα δεν θέλουν να τον δούν μπροστά τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα με τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, που πλέον αποτελεί κόκκινο πανί στα μάτια των «νερατζούρι». Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο Κριστιάν Πανούτσι, ο Κλάρεν Σεέντορφ, ο Αντρέα Πίρλο, ο Κριστιάν Βιέρι, ο Ερνάν Κρέσπο, ο Τόμας Χέλβεγκ, είναι μερικοί από αυτούς που έχουν πάρει το προσωνύμιο το προδότη επίσης.
Λένε πως μισείς κάποιον, όταν αναγνωρίζεις σε αυτόν κάτι που σου θυμίζει τον εαυτό σου. Ίσως έτσι να γεννήθηκε αυτή η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις δύο συμπολίτισσες. Οι “νερατζούρι” ιδρύθηκαν μέσα από τους “ροσονέρι” και από τότε οι μεν μισούν τους δε, οι δε μισούν τους μεν και οι δύο μαζί γράφουν τη δική τους, μεγάλη, ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Την Κυριακή το βράδυ το Μιλάνο θα είναι και πάλι χωρισμένο στα δύο λόγω του Derby della Madonnina.