«Η ελληνική άρση βαρών δεν έχει φτάσει στον πάτο. Εχει φτάσει στη… λάβα», μου είπε παλαιός πρωταθλητής και νυν προπονητής. Για να τη βγάλουν ξανά στο φως, έστω απλώς για να πατήσει τη γη, συνασπίσθηκαν πολλοί από τους πρωταθλητές της αποκληθείσης «ομάδας όνειρο» (ντριμ τιμ) του αθλήματος της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα, που το 1998 και το 1999 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου και πρώτη στα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1996 και του 2000. Οι Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου, Γιώργος Τζελίλης, Παύλος Σαλτσίδης, Χρήστος Σπύρου, μαζί με παλαιούς προπονητές, έχοντας την στήριξη πολλών σωματείων, επιδιώκουν να φέρουν την αλλαγή στη διοίκηση και στην πορεία του αθλήματος.
Δεν είναι η έλλειψη διεθνών επιτυχιών το κύριο πρόβλημα. Ούτε καν οι πρόσφατες υποθέσεις ντόπινγκ. Είναι ο τρόπος άσκησης της διοίκησης εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΟΑΒ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πύρρος Δήμας. Ο πλέον επιτυχημένος, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητής της άρσης βαρών όλων των εποχών, κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία ως ο πλέον αποτυχημένος πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), τονίζουν.
«Ελάχιστοι αγώνες, απουσία ουσιαστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον (αθλητή, προπονητή, παράγοντα, διαιτητή, δημοσιογράφο) εκφράζει αντίθετη άποψη, χαρακτηρίζουν τον τρόπο διοίκησης», λένε ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης Λεωνίδης και ο κάτοχος παγκόσμιου μεταλλίου Σπύρου.
Ο αγαπημένος των Ελλήνων, ως αθλητής, Πύρρος έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτά. Και πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά, τη στιγμή, που διοικεί από τις ΗΠΑ, όπου είναι τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας. Τούτο εγείρει σειρά ερωτημάτων, τα οποία θέτουν:
• Ασκείται διοίκηση δι’ αντιπροσώπων και δη, εξωδιοικητικών;
• Είναι νόμιμο, πρόεδρος ομοσπονδίας να κατοικεί εκτός Ελλάδος; Και δικαιολογείται να πληρώνει η ΕΟΑΒ τα έξοδα για τα ταξίδια του στις ΗΠΑ;
• Στους διεθνείς αγώνες, στους οποίους ανταγωνίζονται Ελληνες και Αμερικανοί, ο Πύρρος για ποιων την επιτυχία εύχεται και προσπαθεί; Ας θυμηθούμε, τι έγραψε ο ίδιος στο facebook όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ομοσπονδία των ΗΠΑ: «Είναι μεγάλη τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσω τη χώρα που κυριαρχεί αθλητικά, να κυριαρχήσει και στο άθλημα που αγαπώ».
«Ευχαριστούμε Πύρρε για όσα πρόσφερες, αλλά ως πρόεδρος απέτυχες. Ενδιαφέρεσαι πιο πολύ για την ομάδα των ΗΠΑ, την οποία έχεις βοηθήσει ν’ ανέβει πολύ. Λογικό, αφού πληρώνεσαι. Αλλά, άσε τη θέση στην ΕΟΑΒ», τονίζουν.
Και δεν είναι μόνο αυτά…
«Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες είναι ελάχιστοι. Σκεφθείτε ότι το 2019 τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών διεξήχθησαν ταυτόχρονα! Το παιδί χρειάζεται αγώνες για να μείνει σ’ ένα άθλημα, ειδικά σκληρό όπως αυτό. Ετσι δεν γίνεται ανάπτυξη. Το οικονομικό δεν αποτελεί δικαιολογία, διότι, πλέον, η ΕΟΑΒ δεν πληρώνει για τις μετακινήσεις και οι αθλητές καταβάλλουν παράβολο συμμετοχής», συνεχίζουν.
Από τον Ιανουάριο του 2018 αλλάζουν συνεχώς οι εθνικοί προπονητές. Απεπέμφθη ο Λεωνίδης (νωρίτερα είχε φύγει ο συνεργάτης του, ο Σαμπάνης), μετά παραιτήθηκε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ο Οδυσσέας Δήμας (αδελφός του Πύρρου) έγινε προπονητής ανάπτυξης και τον Δεκέμβριο παραιτήθηκε ο Σπύρου μετά παραμονή 45 ημερών. Τώρα ανέλαβε συντονιστής εθνικός προπονητής ο Χρήστος Τριφύλλης, που εδρεύει στα Γιάννινα.
«Παραιτήθηκα γιατί τις επιλογές των αθλητών δεν τις κάνει ο προπονητής. Ζήτησα τον Στρουμπή και τους Γαλιατσάτους και η διοίκηση αρνήθηκε διότι δεν είναι αρεστών σωματείων», υποστηρίζει ο Σπύρου. Και προσθέτει:
«Αναλάβαμε το παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα του 2022. Με ποιους αθλητές θα πάμε; Τα παιδιά σταματούν γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Κάθε χρόνο μειώνονται οι αθλητές».
«Η ΕΟΑΒ δαπανά χρήματα για περιοδείες μελών του Δ.Σ. και οι τρεις υποψήφιοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Θ. Ιακωβίδης, Κ. Μπεντέλη, Μ. Πιπιλαρίδου) δεν παίρνουν τίποτα. Απομακρύνονται άνθρωποι που επιθυμούν να εργασθούν, αλλά έχουν άποψη. Δυστυχώς, ο Πύρρος απέτυχε να βρει χορηγό, που θα βοηθούσε ουσιαστικά το άθλημα. Υπήρχαν κάποιοι, όπως ο “Ελληνικός Χρυσός”, αλλά ας μας πουν, τι έδωσαν. Με αυτή τη διοίκηση, το άθλημα δεν θα πάει πάνω», επισημαίνει ο Λεωνίδης.
Βεβαίως, θα επιδιώξουμε να ακούσουμε και την άποψη του Πύρρου Δήμα.