Ο Γιαν Μπέργκε Πόουλσεν, εκπαιδευτής προπονητών της FIFA, βρέθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και μίλησε στο gazzetta.gr για τις εντυπώσεις του και την πίστη στα νιάτα.
Σε ηλικία 72 ετών ο Γιαν Μπέργκε Πόουλσεν δεν μπορεί να αφήσει το αγαπημένο του ποδόσφαιρο. Ύστερα από μακρά προπονητική πορεία, που τον βρήκε ως βοηθό στον πάγκο της Δανίας το 1992 στην πορεία για την κατάκτηση του Euro μέχρι τον πάγκο της Σιγκαπούρης, αποφάσισε το 2015 να εγκαταλείψει την προπονητή και να περάσει σε άλλους την εμπειρία του. Κάτοχος του διπλώματος UEFA Pro-Licence είναι, πλέον, εισηγητής-εκπαιδευτής προπονητών της FIFA.
Πριν λίγες ημέρες ήταν προσκεκλημένος του Μάριου Πλούμπη στην Ελλάδα, αρχικά στην Κω και στη συνέχεια στη Ρόδο, όπου παρακολούθησε αρκετές προπονήσεις, ώστε να δει το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στα δύο νησιά και κάποιους παίκτες της Football Talent and Management Agency (Πλούμπης Μάριος-Milosavljevic Goran). Ο Μιλοσάβλιεβιτς, πρώην παίκτης του Ερυθρού Αστέρα, είναι συνεργάτης της Άρσεναλ στο scouting στα Βαλκάνια. Όλοι τους συνδέονται με στενή φιλία και με τον Μίλαν Πάβλοβιτς, που έκανε καριέρα στη χώρα μας πριν ακολουθήσει προπονητική καριέρα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και του Αστέρα Τρίπολης.
«Ήρθα απλά για να δω τις προπονήσεις και να πω τη γνώμη του», ξεκαθάρισε ο Πόουλσεν. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας. Έχει έρθει για να παρακολουθήσει προπονήσεις μεγάλων ομάδων, για να δει τη δουλειά που γίνεται σε κάποιες ακαδημίες, αλλά και να πάρει μία γεύση από το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
«Το επίπεδο στην Ελλάδα δεν είναι κακό», λέει με δισταγμό. «Παλιότερα ήταν καλύτερο», τονίζει. «Πιστεύω ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στο ποδόσφαιρο. Τώρα, που η οικονομία στην Ελλάδα έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, πιστεύω θα ανέβει και το επίπεδο του ποδοσφαίρου».
Ο Πόουλσεν επισκέπτεται συχνά τις κορυφαίες ομάδες της Δανίας, προκειμένου να δει τις προπονήσεις και να συζητήσει με τους προπονητές και τις διοικήσεις. Με αυτά που έχει δει μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο των δύο χωρών; «Έχω την εντύπωση όταν αν παίζαμε το ματς θα ήταν ισορροπημένο. Είμαστε ψηλότερα στην ειδική βαθμολογία της FIFA, έχουμε πολύ καλούς παίκτες, αλλά σε ένα ματς δεν θα ήταν εύκολα απέναντι στην Ελλάδα», σχολιάζει.
«Η διαφορά είναι ότι έχουμε πολλούς νεαρούς παίκτες που ήδη αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο. Θα πρέπει, όμως, και αυτοί να είναι προσεκτικοί. Δείτε για παράδειγμα τη φετινή σεζόν του Κρίστενσεν στην Τσέλσι. Τα έχει βρει σκούρα μετά την αλλαγή προπονητή. Θα πρέπει να αρχίζει να παίζει, καθώς αν βγάλει τη σεζόν στον πάγκο, τότε δεν θα βρει θέση στην εθνική. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όλοι θα πρέπει να έχουν χρόνο συμμετοχής, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο. Πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό για την εξέλιξή τους είναι να παίζουν».
Ο Πόουλσεν δίνει μεγάλο βάρος στους νεαρούς παίκτες. Ξέρει ότι όταν κοιτάς στο μέλλον ο στόχος είναι ξεκάθαρος, όπως και ο τρόπος δουλειάς. Κάθε τι που απαιτεί μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, πάντα σε κρατάει σε εγρήγορση. «Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να έχει σωστές υποδομές. Είχα βρεθεί στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, καλεσμένος του Μίλαν Πάβλοβιτς (πρώην τεχνικός των ερυθρόλευκων στις μικρές ηλικίες), και είδα ότι οι υποδομές ήταν εξαιρετικές. Οι άνθρωποι εκεί μου είπαν ότι υπάρχει δίκτυο scouting σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είδα τίποτα το αρνητικό. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί το ταλέντο των παικτών», λέει με ειλικρίνεια.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να έχεις καλούς προπονητές. Το τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ξέρεις τι θες να κάνεις. Να υπάρχει ένας τρόπος παιχνιδιού, που να ισχύει για όλες τις κατηγορίες στην ομάδα». Ίσως αυτό να είναι κάτι που στην Ελλάδα να αποτελεί πρόβλημα.
Η συζήτηση πηγαίνει στην εθνική. Όχι μόνο στη δική μας, αλλά και γενικότερα. «Πρέπει να έχεις πλάνο για τους νεαρούς παίκτες», τονίζει. «Όπου και να κοιτάξεις, τίποτα δεν γίνεται με μαγικό τρόπο. Πρέπει να υπάρχει μεθοδικότητα. Άλλωστε, σήμερα τίποτα δεν γίνεται να μείνει κρυφό με το internet και την παγκοσμιοποίηση. Δεν είναι τόσο το επίπεδο των προπονητών, που σαφώς παίζει ρόλο, αλλά ο τρόπος που δουλεύεις. Δείτε τι γίνεται τώρα στην Γερμανία, που έχει top προπονητές. Δείτε τι έγινε στο παρελθόν στην Ολλανδία, στην Γαλλία στο Βέλγιο, στην Αγγλία. Όλοι πέρασαν δύσκολες στιγμές και επέστρεψαν ή επιστρέφουν. Δείτε και το παράδειγμα της Ισλανδίας. Δεν γίνεται να έχει προπονητές υψηλότερου επιπέδου από άλλες χώρες. Κι όμως, μία χώρα 350.000 κατοίκων κατάφερε να συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αν ξέρεις τι θες και πώς να δουλεύεις θα ξεπεράσεις κάθε δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύει και η εθνική σας ομάδα. Πρέπει να έχεις ξεκάθαρο πλάνο».
Στη συνέχεια η κουβέντα πήγε στους νεαρούς προπονητές, που κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο υψηλότερο επίπεδο. «Είναι και αυτή μία τάση. Πάντα είναι καλό να έχεις εμπειρία, αλλά είμαι υπέρ του να δίνεις την ευκαιρία σε νεαρούς προπονητές να δείξουν τι αξίζουν, όπως κάνεις και με τους νεαρούς παίκτες. Σε κάποιες περιπτώσεις θα σου βγει το ρίσκο, σε κάποιες όχι. Φαίνεται ότι υπάρχει ταλέντο, κάτι που στους προπονητές φαίνεται πολύ περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι μία ομάδα μπορεί να έχει 25-30 παίκτες, αλλά μόνο έναν προπονητή. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν ξέρω, όμως, πόσοι ακόμα νεαρού προπονητές έχουν το δικό του χάρισμα. Θα πρέπει οι ομάδες να δοκιμάσουν για να το μάθουμε και εμείς».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο επόμενο ταξίδι του. «Μαζί με τον Μίλαν Πάβλοβιτς θα ταξιδέψουμε τον επόμενο μήνα στην Ιορδανία ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας για επιμορφωτικά σεμινάρια στους προπονητές ακαδημιών». Πριν κλείσει, δεν παρέλειψε να πει πόσο σημαντικό είναι πάντα να μαθαίνεις και να διαβάζεις για να μην μείνεις πίσω στις εξελίξεις. Ακόμη και σε ηλικία 72 ετών δεν σταματάει καθημερινά να ενημερώνεται για τα πάντα, αποτελώντας παράδειγμα για τους νεότερους επίδοξους προπονητές…