Έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής με τις τρεις πιο ιστορικές ομάδες του νησιού μας (Ιάλυσο-Ρόδο-Διαγόρα). Μετά από περίπου 16 χρόνια στις επαγγελματικές κατηγορίες, έχοντας φορέσει στο πρόσφατο παρελθόν και τις φανέλες της Παναχαϊκής και του Παναιγιάλειο, ο Νικήτας Μαλλιάκας αποφάσισε να επιστρέψει στο τοπικό μας ποδόσφαιρο και τον αγαπημένο του Ιάλυσο, έξι μήνες πριν. Ο έμπειρος αμυντικός παραχώρησε συνέντευξη στο xxsports.gr μιλώντας για τους ανθρώπους που τον ανάγκασαν να φύγει από την Ρόδο, την οργάνωση που συνάντησε στον Ιάλυσο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικές ομάδες στο νησί. Έχοντας ζήσει την προηγούμενη Ένωση, Ρόδου-Διαγόρα τάχθηκε κατά σε με τέτοια απόφαση με τον τρόπο τον οποίο το σκέφτονται.
Αρχικά θα ήθελα να μου μιλήσεις για την απόφαση σου να επιστρέψεις στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από τόσο χρόνια καριέρα σε επαγγελματικές κατηγορίες;
Η απόφαση μου ήταν πολύ δύσκολη γιατί από τα 16 μου χρόνια ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά, αλλά λόγω εργασίας και οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις επαγγελματικές κατηγορίες, η απόφαση μου ήταν να γυρίσω στο τοπικό.
Μετά από πολλά χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στα , γήπεδα της Ρόδου με την φανέλα του Ιαλύσου, της Ρόδου και μετέπειτα του Διαγόρα ήταν δύσκολο για σένα να προσαρμοστείς στις ομάδες που αγωνίστηκες εκτός νησιού; Δηλαδή την Παναχαϊκή και τον Παναιγιάλιεο;
Σίγουρα ο σκοπός μου ήταν να μην φύγω ποτέ από το νησί, ήθελα να τελειώσω εδώ επαγγελματικά, αλλά οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στην προηγούμενη ομάδα του την Ρόδο με ανάγκασαν να φύγω. Η προσαρμογή μου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολη, αλλά πήγα σε μια μεγάλη ομάδα όπως η Παναχαϊκή, ήξερα αρκετούς εκεί και ήταν εύκολο.
Τι σε ανάγκασε να φύγεις από την Ρόδο την στιγμή που η ομάδα ήταν στην Β Εθνική μετά από πολλά χρόνια;
Η αχαριστία κάποιων ανθρώπων, που αυτούς τώρα δεν τους αφήνουν να περάσουν ούτε έξω από το γήπεδο.
Έχοντας αγωνιστεί και στην Ρόδο και στον Διαγόρα , σε στεναχωρεί που και οι δύο ομάδες του νησιού αυτή την στιγμή ψυχορραγούν;
Όταν ξεκίνησαν και οι δύο ομάδες είχαν πολλά όνειρα. Λόγω οικονομικής δύναμης τα μεγαλύτερα όνειρα τα είχε ο Διαγόρας. Λόγω της κρίσης αναγκάστηκε ο Κ. Χρυσοχοϊδής να απομακρυνθεί από την ομάδα και να αντιμετωπίσει όσα αντιμετώπισε. Όσο αναφορά την Ρόδο, όταν μπήκαν κάποιοι άνθρωποι μέσα στην ομάδα και είπαν πολύ μεγάλα λόγια, όσοι ήξεραν από ποδόσφαιρο κατάλαβαν πως αυτό θα καταρρεύσει. Δυστυχώς όλο αυτό κατέρρευσε πολύ γρήγορα κι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της ιστορίας και δεν ξέρει αν θα κατέβει καν στο πρωτάθλημα.
Θεωρείς ότι αν είχε καταφέρει να σωθεί πέρσι θα ήταν αλλιώς τα πράγματα;
Ναι σίγουρα είναι άλλα τα δεδομένα του να είσαι Β Εθνική και άλλα του να είσαι στην Γ. Το ίδιο ισχύει και για τον Διαγόρα. Οι επιχορηγήσεις είναι διαφορετικές, λεφτά πλέον δεν υπάρχουν, η οικονομική κρίση με τον καιρό ακουμπάει και το νησί μας και δυστυχώς δεν γνωρίζει η ομάδα αν θα κατέβει στο πρωτάθλημα την νέα χρονιά, όσο ο μεγαλομέτοχος της είναι ανενεργός.
Επειδή το έχεις ξανασυναντήσει στην καριέρα σου, είσαι υπέρ της Ένωσης των δύο ομάδων;
Όπως είπα αγωνίζομαι επαγγελματικά από τα 16 μου χρόνια. Είχα υπογράψει συμβόλαιο στην Ένωση Ρόδου-Διαγόρα. Οι συνθήκες τότε ήταν εντελώς διαφορετικές και ενδεχομένως αν δεν είχε πεθάνει τότε ο αείμνηστος Γιώργος Τσοπανάκης, οι συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικές στο ποδόσφαιρο του νησιού μας. Η συμφωνία που πήγε να κλείσει τότε θα άλλαζε το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας. Δυστυχώς έφυγε από την ζωή και έφυγε μαζί και το όνειρο της Ένωσης. Εγώ δεν είμαι υπέρ αυτής της συγχώνευσης όπως το σκέφτονται κατά καιρούς. Δηλαδή με το όνομα Ρόδου-Διαγόρα. Αν θέλουν να κάνουν μια συγχώνευση, επειδή αυτά τα σωματεία έχουν πολλούς φίλους, ιστορία και όνομα θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Δηλαδή ονόματα, χρώματα και αν είναι δυνατόν να αλλάξουν ακόμα και έδρα.
Ένα μεγάλο πρόβλημα της Ρόδου είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές. Αν υπήρχαν περισσότερα βοηθητικά γήπεδα, ίσως και ένα αθλητικό κέντρο, θα μπορούν να σταθούν πιο καλά οι ομάδες μας;
Δεν μπορείς να φέρεις μεγάλους ποδοσφαιριστές επιπέδου αν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις να κάνουν προπόνηση. Αυτή την στιγμή στην Πόλη της Ρόδου υπάρχουν δύο γήπεδα, το βοηθητικό και το Δημοτικό στάδιο. Δεν γίνεται αυτό. Όταν μιλάμε για ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους γήπεδο και τις δικές τους εγκαταστάσεις. Δυστυχώς κάποιοι δεν το κοιτάνε αυτό. Πιστεύω πως τώρα θα το κοιτάξουν περισσότερο γιατί χρήματα δεν υπάρχουν για μεταγραφές και θα φτιάξουν περισσότερο τις υποδομές τους. Επειδή δουλεύω στα συγκεκριμένα γήπεδα. Δεν πρέπει να ξεπερνάνε πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα χρήση αυτά τα γήπεδα και εμείς κάνουμε κοντά στις 15.
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να επιστρέψεις στις Εθνικές κατηγορίες με κάποια πρόταση θα το έκανες;
Έχω ήδη δύο προτάσεις από ομάδες που μου ζήτησαν να τις περιμένω. Η μία είναι εδώ στην Ρόδο και η άλλη εκτός. Δεν θα το κάνω γιατί είμαι σε ένα σωματείο που το μόνο που του λείπει είναι το να ανέβει επίπεδο σε κατηγορία. Σε υποδομές και συνθήκες θεωρώ πως βρίσκομαι σε μια επαγγελματική ομάδα.
Θεωρείς πως ο Ιάλυσος έχει τις βάσεις για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος δεδομένο πως το πρωτάθλημα προδιαγράφεται πολύ δύσκολο;
Κάθε χρόνο λέμε πως το πρωτάθλημα θα είναι και πιο εύκολο και κάθε χρόνο παρουσιάζεται πιο δύσκολο. Θα το δούμε στο τέλος των μεταγραφών. Από τις μεταγραφές που θα γίνουν θα δούμε και πιο θα είναι το φαβορί. Ο Ιάλυσος με το όνομα που έχει είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί.
Αυτούς τους έξι μήνες που είσαι εδώ μετά την επιστροφή σου. Τι είναι αυτό που ξεχώρισες στο πρωτάθλημα;
Ήταν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα που είχε πέντε ομάδες, που μέχρι και τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές κυνηγούσαν την άνοδο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην οργάνωση του πρωταθλήματος, που αφορούν κυρίως τις υποδομές. Αναγκάστηκα οι ομάδες που είναι στα επαγγελματικά πρωτάθλημα θα κοιτάξουν τις υποδομές. Υποδομές είναι κυρίως τα τοπικά πρωταθλήματα. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση εκεί γιατί παράγοντες υπάρχουν.
Θέλω να μου μιλήσεις λίγο για τον τελικό με το Δίκαιο και τα επεισόδια που έγιναν;
Στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν ένα ήρεμο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες ομάδες και το κλίμα ήταν άψογο. Μετά τις δύο συνεχόμενες κόκκινες που μας έβγαλε ο διαιτητής άναψαν τα αίματα. Κάποιοι αντέδρασαν πολύ υπερβολικά, αλλά όλα αυτά μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Θεωρώ πως οι ποινή που επιβλήθηκε στην ομάδα μου ήταν αρκετά υπερβολική. Η ομάδα θα είναι τιμωρημένη για τις επόμενες δύο αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος και θα μπούμε στο Οικονομιδείο μετά από ένα μήνα. Για να γίνει ένας τελικός θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις του γηπέδου. Σέβομαι την ομάδα του Άρη, έχω πολλούς φίλους εκεί, αλλά το γήπεδο δεν ήταν κατάλληλο για έναν τελικό.
Ήταν μια κακή επιλογή δηλαδή από την ΕΠΣΔ;
Δεν θα το κρίνω εγώ αυτό, αλλά ο κόσμος μετά τον τελικό. Όπως ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ, έτσι κι εδώ πρέπει να γίνεται στο Στάδιο Διαγόρας. Αν υπήρχαν και φίλαθλοι του Δικαίου στο γήπεδο τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.
Από τους προπονητές με τους οποίους εργάστηκες ποιους έχεις ξεχωρίσει και γιατί;
Ξεχώρισα τον Κώστα τον Ιωσηφίδη. Ήταν ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Ήταν ο πατέρας μας τότε στον Ιάλυσο γιατί περνάγαμε και δύσκολες εποχές. Παρ όλα αυτά καταφέραμε και κρατήσαμε την ομάδα στην Β Εθνική. Και για την εργατικότητα του ξεχωρίζω τον Δημήτρη Σπανό. Τέλος δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον Ευγένιο Γκέραρντ με τον οποίο δούλεψα πέρσι στην Παναχαϊκή. Ήταν ένας δάσκαλος ήταν μεγάλη μου τιμή που τον είχα προπονητή έστω και για λίγο διάστημα.
Τέλος θέλω το μήνυμα σου για την νέα σεζόν;
Μακάρι να γίνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και να το κατακτήσει η ομάδα που θα είναι καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες όλων των ομάδων γιατί γίνεται μια πολύ ωραία προσπάθεια από όλα τα σωματεία.
xxsports.gr