Μένοντας σε ένα νησί όπως η Κως οι ευκαιρίες να συναντήσεις ανθρώπους που δουλεύουν σε επαγγελματικές ομάδες είναι λίγες. Μια απ’ αυτές εκμεταλλευτήκαμε το σήμερα το πρωί όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Χρήστο Όρκα ο οποίος εδώ και εννέα χρόνια δουλεύει ως σκάουτερ στην γερμανική Μπόχουμ.
Ιδιαίτερα φιλικός και ευδιάθετος δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ότι και αν τον ρωτήσαμε παρότι ο χρόνος τον πίεζε αφού σήμερα ολοκλήρωσε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Γερμανία.
Οι επιτυχίες του στην γερμανική ομάδα αρκετές αφού ήταν αυτός που πρότεινε τον Φάνη Γκέκα στον Μπόχουμ (εκείνη την χρονιά βγήκε πρώτος σκόρερ στην Bundesliga), αλλά και τους γνωστούς μας απ’ το πέρασμα τους απ’ την Ελλάδα, Επαλέ, Μίετσελ και Ντρόμπνι ενώ χρεώνεται και άλλες επιτυχίες όπως ο Φουκς, ο Κορέτσκα που πήγε φέτος στην Σάλκε και η νέα του ανακάλυψη είναι ο νεαρός Παυλίδης που ανήκει ήδη στις ακαδημίες της Μπόχουμ.
Έχοντας μάλιστα φιλικές σχέσεις με τον Αντρέα Κιλιμάτο, έχει στο «μάτι» και τους δικούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός νησιού (μας ανέλυσε τι ακριβώς έκανε ο Μαρίνος την χρονιά που πέρασε στην Σαρλερουά) ενώ σαν σωστός σκάουτερ τόνισε ότι έχει τα μάτια του ανοιχτά για οτιδήποτε καλό προκύψει σε νεαρή ηλικία ακόμη και απ’ το δικό μας νησί.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο giafkasports.gr
Ποια είναι η δουλειά ενός σκάουτερ;
Πρέπει να βλέπεις πολλά παιχνίδια, να ενδιαφέρεσαι πολύ, κατ’ αρχάς να αγαπάς την δουλειά που κάνεις και να έχεις γνώσεις, να ξέρεις παίκτες, αυτό είναι σημαντικό.
Οι μεταγραφικές επιτυχίες απ’ την Ελλάδα αυτά τα εννιά χρόνια που είστε στην Μπόχουμ;
Σίγουρα η πιο μεγάλη επιτυχία είναι ο Φάνης Γκέκας που δεν τον ήξερα κανείς στην Γερμανία και ήρθε στο Μπόχουμ και βγήκε πρώτος σκόρερ στην Bundesliga. Μεγάλη επιτυχία αλλά σίγουρα και ο Επαλέ πολύ καλός παίκτης, δυνατός παίκτης, καλός χαρακτήρας, μετά ο Ντρόμπνι που ακόμα παίζει Bundesliga, o Mίετσελ αυτοί απ’ την Ελλάδα. Υπάρχουν φυσικά και απ’ το εξωτερικό ο Σέστακ την Εθνικής Σλοβακίας, ο Φούκς που τώρα τελευταία έπαιζε στην Σάλκε και είναι στην Εθνική Αυστρίας. Και θέλω να πω και για τον Βαγγέλη τον Παυλίδη, γεννημένος το 98, ο καλύτερος στην ηλικία του και τον έχουμε στην πρώτη ομάδα, κάνει προετοιμασία και παίζει και στα φιλικά. Τον πιστεύουμε πολύ.
Απ’ την Ελλάδα συνεχίζεται να βλέπετε παίκτες;
Ναι φυσικά παρακολουθώ και το πρωτάθλημα κανονικά. Αν δεν παρακολουθείς δεν έχεις και γνώσεις.
Πέρα απ’ τον κόσμο, την νοοτροπία, τις γηπεδικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και άλλες διαφορές ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν απ’ την Ελλάδα ήθελαν περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν;
Να σου πω την αλήθεια αυτοί οι παίκτες που πήραμε δεν χρειάστηκαν αρκετό χρόνο. Αλλά ξέρω ότι παίκτες που έρχονται απ’ την Ελλάδα σίγουρα έχουν πρόβλημα με τον ρυθμό. Ένα παράδειγμα ο Σταφυλίδης, στον ΠΑΟΚ είχε χρόνο έπαιξε Ευρώπη, έπαιξε στο πρωτάθλημα στην Λεβερκούζεν δε μπορούσε να παίξει.
Πως ακριβώς γίνεται η επιλογή ενός παίκτη απ’ την ομάδα. Σας λένε απ’ την διοίκηση ότι χρειάζονται έναν ποδοσφαιριστή για μια συγκεκριμένη θέση;
Ναι ακριβώς έτσι γίνεται. Έχουμε συνάντηση με τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή και μας μιλούν για συγκεκριμένες θέσεις. Εμείς βλέπουμε τα πρωταθλήματα όχι μόνο Ελλάδα, βλέπουμε τα πάντα, και Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία, προτείνουμε τους παίκτες και μετά αποφασίζουμε αν κάνουμε κίνηση για να τον πάρουμε.
Πόσα ταξίδια κάνετε τον χρόνο;
Τι να σου πω σε χιλιόμετρα μπορεί να είναι και 80 χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο, αεροπορικώς δεν τα μετράω πια, είναι πολλά ταξίδια.
Σας έχει τύχει να πάτε για σκάουτινγκ για συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και να ανακαλύψετε κάποιον άλλον;
Ναι ναι έχει συμβεί. Πας να παρακολουθήσεις κάποιο παιχνίδι για να δεις κάποιον ποδοσφαιριστή και μετά μπορεί να σου προκύψει κάποιος άλλος που έπαιξε πολύ καλά και είχε κάποια στοιχεία. Μετά τον ξαναβλέπω αν συνεχίζει και είναι καλός.
Ποιος είναι ο στόχος της Μπόχουμ τη νέα χρονιά;
Επειδή τα οικονομικά δεν είναι καλά υπάρχουν πολλές ομάδα στην Β’ Εθνική που έχουν πιο μεγάλο μπάτζετ απ’ την Μπόχουμ. Στόχος είναι να ανεβεί στην Bundesliga. Αλλά είναι δύσκολο έτσι, μόνο με ελεύθερους παίκτες και μικρούς μισθούς. Αλλά ο στόχους πρέπει να είναι πάντα να ανεβούμε.
Έχουμε αρκετούς παίκτες που έχουν φύγει απ’ το νησί και γνωρίζουμε ότι και μέσω του Αντρέα του Κιλιμάτου τους παρακολουθείτε.
Ναι φυσικά. Τον Αντρέα τον ξέρω εδώ και δέκα χρόνια και μιλάμε συχνά. Ο Αντρέας έχει γνώσεις από ποδόσφαιρο και μιλάμε πολύ. Ο Μαρίνος έκανε καταπληκτική χρονιά στο Βέλγιο, σαν δεξί μπακ, τρία γκολ, ασσίστ, πολύ καλή χρονιά και τώρα παίζουν προκριματικά και ο Πλατέλλας στην ΑΕΚ που είναι κάνει μεγάλη πράγματα. Και οι δυο τους έχουν πολλά στοιχεία όπως και ο Μαργαρίτης.
Τι χρειάζεται ένας νεαρός ποδοσφαιριστής για να μπορέσει να κάνει το βήμα στην καριέρα του;
Χρειάζεται πολλά πράγματα, να μην τα βάζει κάτω, να αγαπάει το ποδόσφαιρο και προπόνηση κάθε μέρα. Χρειάζεται και ανθρώπους δίπλα του, τους προπονητές τους , τους γονείς του να τον βοηθάνε, να του λένε πράγματα που πρέπει να δουλέψει. Έτσι κάνουμε και στην Γερμανία, τους λέμε τι πρέπει να δουλέψει ο καθένας για να γίνει καλύτερος.
Όταν μιλάμε για τεχνικό τιμ σε μια γερμανική ομάδα για πόσους ανθρώπους μιλάμε σε ότι αφορά τις ακαδημίες;
Ο τεχνικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για τους επαγγελματίες παίκτες. Μετά έχουμε στις ακαδημίες δύο άτομα, τον προπονητή και τον βοηθό του σε κάθε τμήμα (Κάτω των 9, των 10, των 11, των 12, μέχρι και κάτω των 19) οπότε είναι πολλά άτομα στο τιμ.